3voor12 Checklist (week 6): o.a. Alamo Race Track, Unknown Mortal Orchestra, D’Angelo

Elke week de beste nieuwe muziek

Cécile van Wijnsberge ,

Deze week werden een boel langverwachte albums aangekondigd, met de bijbehorende eerste singles om je alvast een beetje lekker te maken. De oogst is bijzonder gevarieerd, van gitaargeweld met The Vaccines tot snollen met Mr. Polska. Een overzicht van de twaalf tofste muzikale momenten volgens de redactie.

1. Alamo Race Track – Young Spruce and Wires (track)
Het heeft even geduurd, maar deze week komt Alamo Race Track definitief terug van weggeweest. Echt weg waren ze niet, want in het hele land te zien en horen ter begeleiding van het dansgezelschap van Conny Janssen en de theaterstukken van Jakop Ahlbom, maar waar bleef toch dat vierde album? Young Spruce and Wires is een intrigerend voorproefje van album Hawks, dat in maart uit zal komen. Duister, warm en mysterieus, met die zo herkenbare samenzang. Deze zondag staat de band op Grasnapolsky.

2. Unknown Mortal Orchestra – Multi-Love (track)
Als je single zich binnen 24 uur na de release al op nummer twee in de 3voor12 Checklist bevindt, weet je dat je fans hebt op de redactie. Unknown Mortal Orchestra, het psychedelische indierock/r&b-project van Ruban Nielson, kondigde gisteren haar derde album Multi-Love aan. De bijbehorende titeltrack is opvallend poppy en een stuk gelikter dan het voorgaande werk, maar daarom niet minder smakelijk.
 

3. D’Angelo @ Saturday Night Live (live + video)
D’Angelo’s last minute verrassingsalbum Black Messiah maakte eind vorig jaar ontzettend veel indruk. Door de schrijnende situatie rondom etniciteit en politiegeweld die zich op dit moment afspeelt in de VS voelde de ‘90s r&b-superster zich genoodzaakt een statement te maken. Afgelopen week maakten twee tracks van het album hun televisiedebuut in Saturday Night Live, en ook hier maakte D’Angelo zijn politieke standpunt overduidelijk. Bovenop een in kalk uitgetekend lijk en in “I can’t breathe”-shirts maken D’Angelo en zijn band een vuist in solidariteit met de kreten van protest op de Amerikaanse straten. “All we wanted was a chance to talk, but we only got outlined in chalk”. Een bijzonder indrukwekkend optreden.

4. Mr. Polska - $NOLLER (album)
Met zijn show op Noorderslag wist Mr. Polska het doorgaans serieuze, volwassen publiek binnen no time om te toveren in “een bende puisterige, hitsige, ranzige tieners die op elkaar klimmen en in een grouphug door de zaal hossen”, aldus onze lovende recensie. Vrijdag de 13e is officieel de opening van “$NOLLER-season”, een nieuwe fase in Polska’s artistieke carrière. Natuurlijk ontbreekt het niet aan toekomstige Polska-beukklassiekers, maar er is op $NOLLER ook opvallend veel tijd voor introspectie. Favoriet is misschien wel Discodochter, een ballade in samenwerking met Frans Duijts.
 

5. Courtney Barnett – Pedestrian At Best (track + video)
De Australische zangeres/gitariste/songwriter Courtney Barnett maakte in 2013 al het zeer plezierige The Double EP: A Sea Of Split Peas, maar 2015 wordt het jaar waarin we echt massaal verliefd op haar gaan worden. Op eerste album Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit is het nog even wachten tot maart, maar eerste single Pedestrian At Best is alvast een fijn voorproefje. Haar snedige, zwartkomische teksten schreeuw-praat-zingt ze over stevige powerakkoorden. In de video verschijnt Barnett als de meest sneue clown in de recente geschiedenis, die na “Clown of the Year 2013” gewonnen te hebben ineens niemand meer aan het lachen maakt. Een subtiel commentaar op het succes van haar EP en de daaropvolgende roem? “Put me on a pedestal and I’ll only disappoint you!”, zingt ze. Valt wat ons betreft best wel mee.
 

6. Petite Meller – Baby Love (track + video)
Baby Love is een gedoodverfd hitje, een uptempo piano-electropopsong met catchy refrein en een vettige Kenny G-stijl saxofoonsolo. Zelf noemt Franse singer-songwriter Petite Meller het “Jazzy Nuvo Pop”, en de muziek is al even zoet als haar pastelkleurige video’s. Voor die van Baby Love reisde ze af naar Nairobi, alwaar ze vrolijk ronddanst in vakantie-outfits en met felroze gekleurde wangen. Mademoiselle Meller is echter een popprinsesje met een twist: ze behaalde een Masterdiploma in filosofie, en noemt Sigmund Freud en Jacques Lacan als haar voornaamste inspiratiebronnen.
 

7. Alt-J @ Heineken Music Hall (live, 5 februari)
Het moge inmiddels duidelijk zijn dat de heren van Alt-J geen geboren entertainers zijn. Live is er van showmanship weinig sprake, maar gisteravond in de Heineken Music Hall werd dat ruimschoots gecompenseerd door een uitgebreide lichtshow van het niveau Las Vegas. De tracks van eerste album An Awesome Wave zijn inmiddels klassiekers en werden woord voor woord meegezongen door het publiek. Als tijdens laatste nummer Breezeblocks dan ook ineens het geluid in de zaal wegvalt, weet het publiek het nummer zelf af te maken als een zesduizendkoppig a capellakoor. Kijk hier onze registratie van Alt-J live in de Melkweg in 2012.
 

8. Teemong – Krakaka (track + video)
Na een schietpartij in de Molukkenstraat in Amsterdam afgelopen weekend ging een AT5-video met een jongeman die toevallig in de buurt was vrijwel direct viral. Stefano Bosten was tijdens de schietpartij om de hoek druk aan het feesten, maar vertelt op geanimeerde wijze dat hij de schoten wel degelijk heeft gehoord. “Krakaka!” werd meteen een gevleugelde uitspraak, en videoregisseur/muziekproducer Teemong bewerkte de video tot een vieze remix met een flinke sample uit George Michael’s Careless Whisper.
 

9. user48736353001/Aphex Twin (Soundcloud-archief)
Aphex Twin, mysterieus en legendarisch producer, dumpt al zijn oude demo’s en nooit uitgekomen tracks op een anonieme Soundcloud-account met de naam “user48736353001”. Tenminste, dat denken we, want als het Richard D. James betreft kun je dat doorgaans niet helemaal met zekerheid zeggen. Inmiddels staat de teller op 110 tracks, uit verschillende periodes en van variabele lengte en volledigheid. Een ware schatkamer aan materiaal.

10. The Indien @ 3voor12 Radio (live + video)
Eigenlijk hadden we ze vorige week donderdag al uitgenodigd, maar door de paniek op het Mediapark die avond kwam het bezoek van The Indien aan de 3voor12-studio er niet van. Gelukkig kwam de psychedelische popband afgelopen woensdag langs voor een herkansing. Ze speelden drie nummers van hun verse EP Cologne, waaronder natuurlijk eerste single Done. Kijk het optreden en interview hier terug.
 

11. The Vaccines – Handsome (track + video)
Daar zijn ze weer, met nog zo’n pakkend gitaarliedje van krap drie minuten: The Vaccines. Dit voorjaar komt de band met English Graffiti, de opvolger van het succesvolle Coming Of Age uit 2012. Een strakke, snelle beat, pompende baslijn, snerpende gitaartjes en een dun laagje suiker om het af te maken. In de video krijgen de heren martial arts-training van een antropomorfe hagedis in een judopak.
 

12. Roy Santiago – Jiffy Jaffy (track + video)
Voorafgaand aan zijn show op Grasnapolsky deze zaterdag liet Roy Santiago ons alvast kennis maken met het eerste nummer van zijn nieuwe album Devotion. Dat Roy samen met Torre Florim van De Staat in de studio heeft gezeten is overduidelijk: Jiffy Jaffy is lekker loom en zompig, met explosieve drums en galmende gitaren.
 

Deze Checklist is met natte vinger samengesteld met inbreng van: Rene Passet, Roosmarijn Reijmer, Sander Kerkhof, Timo Pisart, Ingmar Griffioen, Ralph-Hermen Huiskamp, Silvy Broeren, Atze de Vrieze, Norbert Pek, Christiaan Walraven, Sjoerd Huismans, Menno Visser, Erik Zwennes en Cécile van Wijnsberge.