3voor12 Award genomineerde: New Wave - New Wave

Nieuwe generatie rappers en producers maakt brutaal hitalbum in tien dagen

Menno de Meester ,

In aanloop naar de 3voor12 Award lichten we elke dag een genomineerd album uit. Vandaag: New Wave. Het lijkt zo'n simpel idee, maar je moet het maar doen. Nederlands grootste hiphoplabel Top Notch reserveerde een appartementencomplex op het licht besneeuwde Schiermonnikoog. De nieuwe lichting hiphoptalenten mocht er twee weken lang aan de slag gaan. Ze brachten de tijd door met FIFA spelen en ontzettend veel muziek maken. De hoogtepunten werden gebundeld op het album New Wave, een van de opvallendste platen in de Nederlandse popgeschiedenis.

Nooit eerder werden rappers en producers uit heel Nederland bij elkaar gebracht om samen een album op te nemen. Het is een diverse groep met het Amsterdamse straatschoffie Lil' Kleine, de nog altijd rijzende ster Ronnie Flex uit Capelle, de Haagse good life-rappers SFB, drie leden van de onnavolgbare Lefensmannen, maar ook de serieuzere rapper Lijpe uit Maarssen. Op Schiermonnikoog doet die afkomst er niet meer toe en ontstaan de meest onverwachtse combinaties. De hongerige nieuwe raplichting krijgt de kans om het maximale uit zichzelf te halen.

De oogst is fris en verassend. New Wave excelleert in plattere clubtracks zoals 43, Vallen In De Club, Druk Het Voor Me, de glijerige r&b-hits Zeg Dat Niet en Investeren In De Liefde. Er is zelfs plek voor de deephousetrack Drank & Drugs, slim ingeleid door de r&b/house crossover Langste SMS. Het nummer van Lil’ Kleine en Ronnie Flex, die voor het Schiermonnikoog-avontuur al miljoenen views op YouTube scoorden, vangt de holle tijdsgeest met de zin ‘alle tieners zeggen ja tegen MDMA.’ Deze rappers drukken duidelijk hun stempel op de plaat met een overdosis aan tracks, Flex met tien, Kleine met zeven. Jack Chiraq is hofleverancier van de beats met negen zeer diverse producties.

Een van de hoogtepunten komt echter van Spanker en Krankjoram. De grimey trapbeat van Dikke Gun wordt door D-Double gemurderd met vurige lines. Het is niet eens de tekst die de track zo overtuigend maakt. Juist de agressie van D-Double wordt perfect ondersteund door de ratelende drums. De invloeden uit het buitenland zijn goed hoorbaar in deze bijna-Britse grimebeat en de Atlanta trapbeat van Vallen In De Club. Toch is New Wave ook een typisch Nederlandse plaat: compleet verschillende wijken komen bij elkaar op de track No Go Zone, iets wat op een Amerikaanse rapplaat ondenkbaar zou zijn.

New Wave is een project dat in alle stijlen sterke tracks aflevert. Deze nieuwe generatie rappers is niet zozeer gedreven op punchlines of diepgang. Ze blinken juist uit in het maken van tracks die gemakkelijk te volgen zijn en waarin de inhoud niet per se op de eerste plaats staat. De energie en het plezier die uit de nummers blijken, zijn ongetwijfeld het gevolg van het unieke samenwerkingsconcept. Dat concept blijkt uitstekend te werken en zou ook zeker in andere genres een succes kunnen worden.