The Pax (voorloper De Staat & Go Back To The Zoo) voor één keer terug bij elkaar The Pax (voorloper De Staat & Go Back To The Zoo) voor één keer terug bij elkaar

Band van broertjes Hieltjes en Tim van Delft opent nieuwe gebouw Doornroosje

, Sjoerd Huismans

The Pax (voorloper De Staat & Go Back To The Zoo) voor één keer terug bij elkaar

Band van broertjes Hieltjes en Tim van Delft opent nieuwe gebouw Doornroosje

Sjoerd Huismans ,

De bands Go Back The Zoo en De Staat ken je, maar wat minder mensen weten is dat leden van die bands vroeger samen in één band speelde: The Pax. Landelijk zijn ze nooit doorgebroken, maar in moederstad Nijmegen waren het absolute local heroes. Sterker nog, vraag een Nijmegenaar wat hij van De Staat of GBTTZ vindt en negen van de tien keer zal hij zeggen: “Tof, maar The Pax was beter.” Zij worden op hun wenken bediend, want voor één keer zal The Pax weer optreden, namelijk om het gloednieuwe gebouw van Doornroosje te openen op 1 oktober! Roosmarijn belde vanavond in 3voor12 Radio met de herenigde Cas Hieltjes (GBTTZ) en Tim van Delft (De Staat).

“We hebben in 2005 al eens op precies dezelfde plek gespeeld met The Pax, op het stoepje voor het Postgebouw wat daar toen stond", vertelt Hieltjes. "Dat was een feestje van 3voor12 Arnhem/Nijmegen, vanwege het gedoe dat er toen was rond het nieuwe Doornroosje. Het moest toen gewoon gebeuren, dus moesten we een beetje reuring veroorzaken. Dat heeft zeker geholpen, haha. Het probleem is dat bij de heropening de band natuurlijk al uit elkaar is, maar toch wilden ze ons als eerste band laten spelen. Dus moesten we al onze geschillen even bijleggen. Nee hoor, iedereen vond het heel grappig.” Het blijft bij één keer, benadrukt Hieltjes. "Go Back To The Zoo gaat nu voor."

Tekst kwijt
De liedjes (iets meer indiepop dan De Staat en GBTTZ) zitten er nog wel enigszins in, zegt Hieltjes. “Op zich wel. Ik had de liedjes al een beetje opgezocht, we hebben nog niet gerepeteerd. Het probleem is dat we een half af album hadden, maar toen redelijk abrupt uit elkaar gingen. Het grootste deel bestaat uit liedjes waar de zang nog niet van was opgenomen. Ik heb dus geen idee hoe ik aan de teksten moet komen. Ik heb het ook nergens opgeschreven. Waarschijnlijk moet ik het dus een beetje improviseren. Er is toch niemand meer die het kent." Tim van Delft (nu drummer De Staat, toen The Pax) heeft het wat dat betreft makkelijker: "Ik zat de nummers laatst weer te luisteren en kende ze redelijk uit mijn kop. Dat is ook je taak als drummer; de structuur van de liedjes onthouden. Teksten zijn veel moeilijker: een diepe buiging voor zangers."

Verhuizingen
Waarom is the Pax eigenlijk zo abrupt gestopt?  “Dat was in 2006, we speelden in Club 3voor12 in Desmet. Een goede show, maar Tim besloot vrij snel daarna om ermee te stoppen. Voor hem ging het allemaal wat te snel. Nijmegen was onze connectie; mijn broer en ik waren verhuisd naar Amsterdam en de bassist Jaap van der Heijden ging naar Tilburg. Tim bleef in Nijmegen. Dat wordt toch lastig met repeteren. We hebben er wel van geleerd dat onderlinge relaties het belangrijkst zijn zijn. Toen wij allemaal wat anders gingen doen, ging de band ten onder.”

Tim van Delft beaamt dat verhaal: “Ja klopt. Het is zo lang geleden, ik weet het niet allemaal meer. We zaten ook allemaal in verschillende steden. Eigenlijk was het net een moment om door te pakken, maar toen werd het teveel. Ik zat ook nog te denken: is dit wel wat ik wil, wil ik niet gaan studeren of zo? Bij De Staat zat ik in een heel andere fase, toen wist ik het wel zeker.” Hij denkt dat er genoeg animo voor de reünie is. “Er zijn nog wel verstokte The Pax fans in Nijmegen ja, hoewel het er niet veel zijn. Maar er zijn zeker lui die het toen heel tof vinden, die vinden het heel leuk dat we dit gaan doen.”

'Beter geluid in nieuwe Doornroosje'
Hieltjes en Van Delft zijn er niet al te rouwig om dat Doornroosje gaat verhuizen. Van Delft: "Hoewel het nieuw is heeft het toch veel sfeer, en het is natuurlijk een mooie locatie. Ze hebben dat goed aangepakt, ik heb er alle vertrouwen in." Hieltjes: "Jammer dat het oude pand niet meer gebruikt wordt, maar qua geluid vond ik het een vervelende zaal. Het podium is heel hoog, waardoor het geluid daar gaat rondzingen. Toch heb ik er wel heel wat vette shows gezien. En gespeeld. We hebben heel veel in Doornroosje gespeeld met The Pax, vooral voor ouders en vrienden. Met Go Back To The Zoo hebben we het wel een paar keer uitverkocht, dat was The Pax nooit gegund. Tot nu.”

Naast The Pax zal er nog een keur aan andere artiesten spelen op de opening van het nieuwe Doornroosje op 1 oktober: onder meer De Staat, Orgelvreten, Lucky Fonz III, Aziz, Murda Turk en Darko Esser B2B San Soda zullen optreden. De kaartverkoop begint morgen om 15:00 uur. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12