Tommy Ramone (62) overleden

Luister opnames uit de Melkweg en een interview uit 1986 terug

Ingmar Griffioen ,

Drummer Tommy Ramone is op 62-jarige leeftijd overleden in New York. Tommy (echte naam Thomas Erdelyi) was het laatste nog levende originele bandlid van de Amerikaanse punkrockband Ramones. Begin deze eeuw gingen respectievelijk Joey, Dee Dee en Johnny Ramone hem al voor. Erdelyi overleed aan de gevolgen van kanker. Ter nagedachtenis zijn we in de archieven gedoken en hadden tweemaal prijs: ten eerste met een uitzending van VPRO-programma Nighttrain inclusief live-opnames van Ramones 5 augustus 1986 in de Melkweg, Amsterdam. Daarnaast hebben we het interview voor je dat oud VPRO-coryfee Fons Dellen acht dagen later met de band in Backline deed. Erdelyi's plek achter de drumkit was in 1978 al door Marky Ramone ingenomen. Als (co-) producer/manager was hij tot het album Too Tough To Die (1984) voor Ramones actief.

Backline zond in 2001 opnames van Ramones en Talking Heads uit

Setlist Ramones 5 augustus 1986 in de Melkweg;
Ramones - Blitzkrieg Bop
Ramones - Rock 'n Roll Radio
Ramones - Freak Of Nature
Ramones - Shock Treatment
Ramones - Rock 'n Roll Highschool
Ramones - Sedated
Ramones - KKK Took My Baby Away
Ramones - Cretin Hop
Ramones - Judy Is a punk
Ramones - Today Your Love
Ramones - Pinhead
Ramones - Chinese Rock
Ramones - Somebody Put Something In My Drink
Ramones - Rockaway Beach
Ramones - Do You Wanna Dance
Ramones - California Sun
Ramones - Happy Family

Interview Fons Dellen met jeugdhelden Ramones

Programmamaker Fons Dellen nam in december 2013 afscheid van de VPRO en blikte voor 3voor12 en de VPRO-gids uitgebreid terug op dertig jaar rock 'n roll-radiomaken. Ramones was een van de bands waarmee het voor Dellen allemaal begon en het interview uit 1986 is dan ook een dierbare herinnering.

Fons Dellen: "Ramones kwam als een mokerslag binnen"
Bands die mijn leven veranderden waren de Sex Pistols, maar vooral The Ramones. Hun eerste elpee kwam in 1976 binnen als een mokerslag, net als een jaar of tien eerder mijn eerste singletjes: Paint It Black van The Rolling Stones en Sweet Hitchhiker van Creedence Clearwater Revival. John Lydon, Joey Ramone, Keith Richards, John Fogerty; dat ik ze dankzij mijn werk ook allemaal echt kon ontmoeten, vond ik één van de mooie dingen van popjournalistiek en radio maken."