Always Hardkoor, Gitaarlem en meer muzikale topinitiatieven Serious Request

+ Hozier, gratis festival op Nieuwe Groenmarkt en de platina plaat van Noel Gallagher

Tim van der Steen ,

De Serious Request gekte strijkt neer in Haarlem en de stad staat op zijn kop. Op de Nieuwe Groenmarkt wordt een behoorlijk festival georganiseerd waar je gratis bij kan zijn. Onder meer John Coffey, Andy Burrows en Nobody Beats The Drum zullen er staan. Ook Patronaat staat in het teken van Serious Request met onder andere Housequake op donderdag (Roog en Erick E) en Always Hardkoor op zondag. Moet je wel een kaart voor kopen, maar de opbrengsten zijn directe donaties voor Serious Request. Hieronder enkele toffe initiatieven op een rijtje. Er worden ook wat 3voor12 waardige items geveild, kijk hier hoe jij je steentje bij kan dragen voor het goede doel.

Serious Request 2014
Mocht je het gemist hebben, het doel van Serious Request 2014 is 'Hands off our girls'. Van 18 tot en met 24 december wordt aandacht gevraagd voor vrouwen en meisjes in conflictgebieden die te maken krijgen met seksueel geweld. Een stille ramp die miljoenen vrouwen treft en beschadigt. 3FM dj’s Domien Verschuuren, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg sluiten zich een week op in het glazen huis in Haarlem om deze dames een stem te geven en zo veel mogelijk geld op te halen voor het Rode Kruis. Dit geld wordt gebruikt om de vrouwen op te vangen en te helpen een nieuw leven op te bouwen. Vanavond om 19.30 uur gaat het glazen huis op slot en dit gaat gepaard met een optreden van Hozier om 20.30 uur. We kennen deze Ierse singer-songwriter natuurlijk het beste van Take Me To Church.

Gitaarlem
Tijdens Serious Request kan je dagelijks terecht op de Nieuwe Groenmarkt in Haarlem voor live muziek en dj’s. Patronaat en Røring organiseren het festival in samenwerking met Gitaarlem, een stichting die is opgericht om Serious Request te steunen door middel van muziekprojecten. Een van die projecten is een album dat over het gehele jaar is opgenomen. Gun Guitars maakte een gitaar die iedere maand naar een andere artiest ging die er een liedje mee opnam. Initiatiefnemers Speelman & Speelman namen de eerste track op in januari. Door het jaar heen namen onder meer Michael Prins, Chef’Special en Jacqueline Govaert de gitaar over. Die gitaar wordt momenteel ook nog voor het goede doel geveild. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan moet je wel diep in de buidel tasten. De teller is inmiddels de €7500,- gepasseerd.

Patronaat
Giel Beelen neemt Patronaat over, waar tijdens Serious Request ook genoeg te beleven is. Onder de noemer ‘Begin de nacht met een dansje’ kan je op donderdagnacht al terecht voor Housequake, oftewel Roog en Erick E, samen met onder meer Dennis van der Geest en Oliver Twizt. Op zaterdag spelen onder andere Rondé en Kovacs op het Serious Talent Festival en The Kik tijdens Giels Circus Request. Op zondag zet Always Hardkoor Patronaat op stelten, de happy hardcore extravaganza die op Lowlands al de Alpha uit elkaar trok. Inkomsten uit de kaartverkoop voor deze evenementen worden volledig aan Serious Request geschonken.

Nieuwe Groenmarkt
Wie geen zin heeft om een kaart te kopen maar wel oren heeft naar wat muziek, kan terecht op de Nieuwe Groenmarkt. Daar spelen van vrijdag 19 tot en met dinsdag 23 december iedere dag bands en dj’s vanaf 15.00 uur. Onder meer Lucas Hamming, Nobody Beats The Drum, Bells Of Youth, John Coffey, Sue The Night, Project Bongo, Birth Of Joy en The Deaf komen langs, dus het belooft een mooi feestje te worden.

Muzikale toppers op de veiliing
Natuurlijk wordt ook dit jaar weer van alles geveild voor Serious Request. Naast een fietskrat van The Common Linnets of een gesigneerde foto van Bo Saris staan hier best interessante items tussen. Wat dacht je van een Metropool passe-partout voor twee bijvoorbeeld. Een jaar lang gratis naar binnen bij alle concerten, waaronder Typhoon, Afterpartees, Hennie Vrienten en The Asteroids Galaxy Tour. Maar ook een platina plaat van Noel Gallagher, een dag op tour met When We Are Wild en een gesigneerde vinyl single van Curtis Harding gaan onder de hamer. Net als een podiumdoek van Kensington, mocht je je behangetje zat zijn. De Gitaarlem gitaar is ook niet de enige op de veiling. Zo staat de eerste 3D-geprinte gitaar uit Nederland er tussen, waar Danny Vera nog op speelde bij Voetbal International, of een door Taylor Swift gesigneerde Epiphone als je het echt niet meer weet.

Er gebeurt natuurlijk nog veel meer, weet jij nog een briljant initiatief? Zeg het dan vooral in de comments.