Koerswijziging Roadburn naar dagkaarten: "De wereld is iets veranderd"

Festival moet voor 20e editie alsmaar meer subscenes verenigen

Ingmar Griffioen ,

Koerswijziging bij Roadburn: Er zijn vanaf vandaag voor alle festivaldagen losse kaarten beschikbaar. De afgelopen 8 jaar waren er alleen aparte kaarten voor de zondagse Afterburner en 3- en 4-dagenkaarten. Het Tilburgse festival heeft voor donderdag, vrijdag en zaterdag ieder nog 400 dagtickets. Reden is de versplintering van de festivalmarkt ("jaarlijks nog 10 tot 15 festivals als Roadburn") en de verbreding van Roadburn zelf: "Naast psychedelica, doom, sludge, stoner en seventies, gaan we ook andere paden als prog, gothic- en dark folk in. De wereld is iets veranderd, en Roadburn ook", vertelt organisator Walter Hoeijmakers.

Roadburn keert niet zomaar voor het eerst sinds 2007 terug naar de dagkaarten; het festival verkocht ditmaal niet in één klap uit en ontving meerdere signalen. "We hebben met de voorverkoop gemerkt dat ons programma zo divers is en zoveel scenes verbindt, dat het moeilijk is vast te houden aan driedagentickets. De roep uit al die subscenes is bijzonder groot en heeft ons overvallen." Roadburn heeft volgens Hoeijkmakers muzikaal en artistiek gezien voor deze 20e editie een lichte koerswijzging ondergaan. "Mede onder invloed van Mikael Åkerfeldt (curator Roadburn 2014) durven we ook iets meer een proggy hoek in te slaan. Je merkt dat het verwondering wekt bij de traditionele Roadburner en dat je ook nieuwe fans aanboort uit bijvoorbeeld de proghoek en met de komst van Fields of the Nephilim en Wardruna uit gothic- en dark folk-scenes. Die mensen hebben weer minder met de oorspronkelijke opzet. Het is altijd de bedoeling geweest om alle scenes te verbinden, maar anno 2014 lijkt het wel alsof steeds meer scenes zich beginnen in te graven. Deze signalen hebben we ook van veel bands gekregen, die door fans zijn benaderd."

MEER FESTIVALS EN MINDER GELD
Daarnaast moeten ook de Roadburn-festivalbezoekers in de portemonnee kijken en harde keuzes maken. Hoeijmakers: "Er zijn zoveel festivals bij gekomen dat mensen iets meer kostenbewust moeten kiezen. Europees zijn er inmiddels zoveel Roadburn-klonen. Iedereen vist in dezelfde markt en in dezelfde tijd en probeert dezelfde bands te krijgen. Er is heel veel. In het verleden was Roadburn de enige, nu zijn er wel tien tot vijftien keuzemogelijkheden op jaarbasis. Als nu blijkt dat heel veel mensen één of twee dagen naar Roadburn willen, moeten ze wel de kans krijgen. Anders ondermijnen we ons eigen festival en onze artistieke drive. Enerzijds laten we het concept beetje los, anderzijds geven we mensen uit al die scenes de kans om toch een dag op Roadburn aanwezig te zijn. Dat is best een spannende stap."
 

CURATOREN ENSLAVED, WARDRUNA EN ANATHEMA
Roadburn werkt sinds enkele jaren met curatoren, die voor verschillende dagen tekenen en waarmee het festival soms per dag van karakter verschilt. "Het zijn artistiek ook bijna thematische dagen geworden." Op vrijdag 10 april treden bijvoorbeeld de Noorse metalband Enslaved en folkact Wardruna als curator met een bijzonder project aan in 013. "Skuggsjá is een programma waarmee ze het 200-jarig bestaan van de Noorse constitutie vieren en dat erg leunt op 'Norse history', de Noorse mythologie. Zij hebben in heel Scandinavië veel aanhang in de gothic, maar ook in folk, prog en metalscene. Van het project is nog geen plaatwerk en ook geen filmmateriaal en dus is het voor iedereen rond Roadburn enorm onbekend. Ik ben er speciaal voor naar Noorwegen gereisd en het doet niet onder voor de schoonheid van Dead Can Dance. Dit gaat veel mensen verrassen. We krijgen vanuit die hoek veel aanvragen, van mensen die niet bekend genoeg zijn met het festival om hier vier dagen rond te lopen."

Ook het programma met Anathema spreekt een select publiek aan. De Britse groep is headliner op zondag met een speciale show, waarin in zeven kwartier 25 jaar Anathema voorbij komt en oud-bassist/songwriter Duncan Patterson en de originele zanger Darren White terugkeren. "Je ziet dat dat ook weer een heel ander slag mensen op de been brengt, die zitten toch meer in metal- en progmetal-hoek. De set verschuift ook naar het doom-verleden."

SÓLSTAFIR, GOBLIN EN WOVENHAND
De Roadburn cinema kent ook een speciaal thema, ingevuld door de Braziliaan Claudio Simonetti en zijn Goblin. Het Italiaanse Goblin staat bekend als meesters van de soundtrack, zij zullen zaterdag en zondag de horror cult-klassiekers Dawn Of The Dead en Suspiria tot leven brengen. Meer cinematische muziek is te verwachten van de IJslandse geweldenaren van Sólstafir. "Zij zitten behoorlijk in de lift op dit moment en gaan een instrumentale soundtrack spelen voor Flýgur (When The Raven Flies), een van de allerbekendste Viking-films uit IJsland.

David Eugene Edwards keert na 2011 ook terug op Roadburn, het festival dat zo van belang is geweest voor zijn loopbaan. Hij gaat juist de donderdag headlinen met zijn folk-noir ensemble Wovenhand. "Met al deze invalshoeken wordt het festival zo breed dat het niet meer te oormerken is als stoner of doomfestival."

PROGRAMMA

Het programma is inmiddels bijna rond. "Er komen nog een achttal kleinere bands bij, nog twee voor de Green Room en vijf tot zes voor de Stage One." De aangekondigde vergroting van 013 van twee- naar drieduizend bezoekers raakt Roadburn nog niet. "De verbouwing kijken w pas naar in 2016, in 2015 blijft alles hetzelfde, ook met het Patronaat."