Vjèze Fur over acteren: “Kwestie van oefenen voor de spiegel”

Vjezla in film Prins en is samen met Mr. Polska te zien in nieuw seizoen Expeditie Robinson

Sjoerd Huismans ,

Vjèze Fur van de Jeugd van Tegenwoordig gaat acteren in de speelfilm Prins, zo maakte distributeur A-Film deze week bekend. De opnames zijn deze week van start gegaan. Tijd voor een update dus, want bovendien is hij (net als Mr. Polska, die onlangs ook zijn filmdebuut maakte) straks te zien in het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson waarvan de opnames al achter de rug zijn. Was het zwaar? “Afzien hoort erbij, maar het was vooral leuk om te zien hoe slecht de anderen gingen. Dan ga je zelf weer iets minder slecht.”

Prins, geregisseerd door Sam de Jong en geproduceerd door VICE Media en 100% Halal, verhaalt over de verliefde tiener Ayoub, die het hart van Laura wil stelen. Maar dan raakt hij bevriend met de zware crimineel Kalpa en wordt Ayoubs leven op de kop gezet. Je raadt het al, niemand minder dan Freddy Tratlehner (a.k.a. Vjèze Fur, a.k.a. Vespa Vjezla) speelt deze Kalpa.

Een leuke rol, vindt hij zelf. “Ik speel een schizofrene crimineel met een geblondeerd kapsel en een paarse Lamborghini die een beetje met pistolen zwaait.” Het kapsel heeft hij al, zo bewijst Twitter. Veel wil hij nog niet over de film (die voor het voorjaar van 2015 op de planning staat) kwijt, maar dat hij op enig moment intiem wordt met de moeder van de hoofdpersoon kunnen we bij dezen verklappen.
 
Verknipt tot schaduw
Hoe bereidde Vjèze zich voor? “Ik heb wat trekjes van anderen overgenomen, en wat trekjes van mezelf uitvergroot. Verder is het een kwestie van goed nadenken en oefenen voor de spiegel. Ik heb één keer eerder in een film gespeeld: De Ontmaagding van Eva van End van Michiel ter Horn. Uiteindelijk ben ik toen verknipt tot schaduw, je hoort me één zin zeggen. Dat worden er nu een heleboel meer."
 
“Een deel van het script was wel uitgeschreven, maar je moet er wel je eigen draai aan geven door wat te improviseren. Moeilijk is dat niet, nee. Het is vooral heel leuk. De rol is ook wel enigszins naar mij toe geschreven, dus ik kan redelijk mezelf blijven.” Naast Vjèze Fur speelt ook Lil’ Kleine in Prins.
 
Slecht gaan op een eiland
Ook Mr. Polska maakte onlangs zijn filmdebuut in de korte film
Blindrunners, een confronterende thriller over de Poolse arbeiderswereld in Nederland. Dat ze beiden hun rapcarrière aanvullen met filmavonturen, is niet het enige wat Vjeze en Polska momenteel gemeen hebben. In navolging van onder meer Negativ en Sef – die zich op het eiland ontpopte tot een soort hedendaagse Machiavelli – zijn beiden namelijk te zien in het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson.
 
Vjèze: “Ik kende Dennis (Weening, presentator, red.) al een beetje, ze hebben me gevraagd en ik zei ja. Het vorige seizoen met Sef heb ik inderdaad gezien, ja. Of ik ook zoveel tactische spelletjes ga spelen? Daar ga ik helemaal niets over zeggen, je moet het gewoon gaan kijken. Ze hebben natuurlijk heel veel materiaal, dus je moet nog maar zien hoe je uit de montage komt.”
 
Afgelopen lente is Expeditie Robinson al opgenomen. Vjezla vond het “superleuk”: “Afzien hoort erbij, maar dat weet je en daar bereid je je op voor. Het is vooral leuk om te zien hoe slecht de anderen gingen. Dan ga je zelf weer iets minder slecht.”