Kytopia over drie maanden plat: "In één klap met z'n veertigen dakloos"

De Kyteman-broedplaats verdwijnt na vijf jaar

Timo Pisart ,

Zwaar nieuws vanuit Kytopia. De broedplaats van Kyteman moet over drie maanden plat. Er is een nieuwe bestemming gevonden voor het grote complex aan de Utrechtse Zeedijk, vertelt Colin Benders zelf geëmotioneerd. Nu gaat het gezelschap rondom Kyteman op zoek naar een nieuw onderkomen. "Het liefst zouden we zelf iets bouwen, maar dat kunnen we niet betalen zonder investeerders."

In 2009 betrok Kyteman het oude fabriekscomplex van houtfirma Jongeneel en wat aangrenzende kantoren aan de Zeedijk: Kytopia gedoopt, een eigen vrijstaat die dient als repetitieruimte voor The Kyteman Orchestra, maar ook als kantoor en woonruimte. De studio's voor Black Sun Empire, Mike Mago, de Kijkbuiskinderen, Pitto en Simon Akkermans zijn er gehuisvest, bovendien zijn veel muzikanten er woonachtig: onder andere Bram Hakkens, Binkbeats en Pax. Colin Benders (Kyteman) reageert geëmotioneerd: "Het is alsof we in één klap met z'n veertigen dakloos zijn. Ik kan me niet permitteren om te zeer te gaan balen, maar dit was de afgelopen jaren mijn kindje, het is alsof die nu plotseling wordt weggerukt."

Kytopia werd altijd al gezien als een tijdelijke locatie. Na een aantal jaarcontracten voor een schappelijke meterprijs, werd vorig jaar door de verhuurder en Benders een flexibelere deal opgesteld omdat nieuwe bouwplannen steeds verder vorderden. Gisteren kreeg Benders de boodschap dat ze er over drie maanden definitief uit moeten omdat het pand plat gaat en er definitief een nieuwe bestemming is gevonden. "We hadden een vrijwel kosteloos antikraakcontract, maar wisten dat we na een brief nog maar drie maanden hadden. De appartementen gaan waarschijnlijk zelfs eerder tegen de grond. Natuurlijk, we wisten dat het niet voor altijd zou zijn, maar er is nooit een geschikt moment. Dit is gewoon behoorlijk klote. Ik zit nu midden in het The Jam Sessions-project, ondertussen wordt bij de studio van Simon Akkermans de nieuwe plaat van Bombay Show Pig opgenomen."

Hoe nu verder? Colin is inmiddels op zoek naar een nieuwe locatie. "We kunnen een nieuwe tijdelijke plek zoeken, maar daar willen we eigenlijk niet weer zo'n energie in steken om er vervolgens uit te worden geschopt. Kortom: liever bouwen we zelf een nieuw pand, maar daar hebben we het geld niet voor. We zullen dus op zoek moeten gaan naar investeerders. Dat zal écht niet binnen drie maanden gaan lukken, dus dit zal een ontzettende impact hebben op de projecten en een flink gat slaan in onze plannen." En nog een laatste afscheid van Kytopia? "Dat hoop ik wel. We zijn dankbaar voor de tijd die we er hebben doorgebracht, zodra het leeg is zullen we er ongetwijfeld nog wat bijzonders doen."

Bekijk hier de rondleiding die 3voor12 kreeg toen Kytopia open ging.