Kyteman en Pitto sluiten tiental muzikanten op in Kytopia

Festival Stekker in het Park gaat voor bijzondere samenwerking met o.a. T. Raumschmiere, Tim Exile, Tessa Rose Jackson en Mike Mago

Timo Pisart ,

Moe van de vele vergelijkbare festivals gingen Pitto en Kyteman op zoek naar een nieuwe vorm voor het sympathieke Utrechtse Stekker in het Park, en die vonden ze: vanaf 21 juli sluiten ze enkele nationaal en internationaal vermaarde muzikanten op in Kytopia. Wat er op 27 juli uitkomt? Dat zien ze dan wel weer. En ondertussen denkt Kyteman alweer na over de volgende plaat: “Een tegenreactie op de vorige.”

Het gemiddelde festival: als muzikant zeg je ‘hoi’, drink je een biertje, speel je je show en ben je weer weg. “Echt tijd om langer met elkaar samen te zitten om ideeën uit te wisselen of te kijken naar nieuwe samenwerkingen? Dat heb je niet, nee”, aldus Geurt Kersjes, beter bekend als producer Pitto. Daarom sloten hij en Colin Benders (Kyteman) de handen ineen voor het ambitieuze Studio Stekker: vanaf 21 juli zoeken ze met een grote hoeveelheid muzikanten en producers het experiment op in broedplaats Kytopia. Onder andere Tessa Rose Jackson, Nuno Dos Santos en Mike Mago komen langs, maar ook acts als T. Raumschmiere, Tim Exile, Pupkulies & Rebecca en Pentatones zijn van de partij om nieuwe muziek te creëren, met ook de gigantische synthesizerstudio van Sonar Traffic. “Er vliegen echt hele wilde plannen voorbij”, lacht Benders. “T. Raumschmiere had een idee met drie drummers en ergens tussen de acht en twintig mensen die met soundscapes aan de gang gaan. Geen flauw idee hoe dat gaat uitpakken. Hij zei: ‘Als het maar hard en rauw is, dan ben ik gelukkig.’”

In de missie van Stekker in het Park klinkt een zekere moeheid door van andere festivals, bevestigt Kersjes. “We willen niet dat het om allerlei grote namen gaat, maar om de inhoud. Er is een gigantisch groot aanbod aan festivals die een ratrace doen om dezelfde grote namen te krijgen. Wij willen iets níéuws organiseren. Toen we vijf jaar geleden begonnen met die IDM-kant en indie-dance was er geen festival die dat programmeerde. Nu zijn er nog veel meer festivals die dat geluid een plek geven. We zijn ons gaan afvragen: wat voegen wij nog toe?”

Nog geen enkel plan

Op Stekker in het Park, 27 juli in Utrecht, zijn twee podia. Het ene podium is hoofdzakelijk voor ‘reguliere optredens’ bedoeld, de programmering van de ander staat nog geheel open voor wat er ook ontstaat in die week. Benders: “Er kunnen compleet nieuwe ideeën uit ontstaan voor een nieuwe plaat, samenwerkingen die we nooit voor ogen hadden of ideeën voor een remix. Er is nog geen enkel plan, maar dat is juist spannend.” Kersjes vult aan: “We zitten met een stel muzikanten samen die heel snel creatief kunnen werken. Er is geen noodzaak om het uit te voeren op het festival, maar de ervaring leert dat er genoeg muzikanten tussen zitten die snel iets in elkaar kunnen tikken en dat tof genoeg vinden om dat ten gehore te brengen voor een select publiek. Dat is reuze spannend voor zowel muzikant als bezoeker, en je zou iets kunnen horen wat je misschien nooit meer zo zult horen.” Of Kyteman zelf ook mee gaat spelen? “Ik heb nog geen idee. Als ik een klik voel, doe ik mee, maar ik heb vooral heel veel zin om de studio ter beschikking te stellen.”

Nieuw werk van Kyteman: elektronica toevoegen

Ondertussen speelt Kyteman voornamelijk veel in Duitsland met zijn orkest en bouwt de trompettist de studio om. Dat is een soort jaarlijkse hobby van hem geworden, grinnikt hij zelf. Wat er precies is veranderd? Om in technische praat te vervallen: was zijn vorige album nog compleet analoog opgenomen, inmiddels heeft hij van Kytopia een hybride studio gemaakt waar je zowel digitaal als analoog mee kunt opnemen. “Ik wil ermee op internationale standaard kunnen meedraaien.” Wat Benders na het orkest gaat doen? Wordt het nóg grootser en megalomaner? “Ik heb weer een antireactie opgebouwd zoals ik ook tijdens Hermit Sessions deed: toen wilde ik het meer klassiek en met meer inhoud. Nu wil ik gewoon lekker beats maken en lol trappen. Ik ben altijd gefascineerd geweest door de energie van elektronica en de dierlijke drang tot bewegen, maar heb het altijd uitgesteld om het aan het orkest toe te voegen. Als ik nóg een plaat zou doen zonder die kant te verkennen? Nee, dan weet ik het ook niet meer. Ik wil geen tijdsdruk hebben op wanneer hij uit moet komen, dus ik ga de hele plaat maar gewoon zien als grote vakantie. Officieel ben ik er nog niet eens aan begonnen.”

Stekker in het Park vindt op zaterdag 27 juli plaats in De Voorveldse Polder in Utrecht.