Hollandse Nieuwe van de maand september: Aestrid laat de controle los Hollandse Nieuwe van de maand september: Aestrid laat de controle los

Intense Utrechtse indierock terug bij de chemie van live

, Tim van der Steen

Hollandse Nieuwe van de maand september: Aestrid laat de controle los

Intense Utrechtse indierock terug bij de chemie van live

Tim van der Steen ,

Iedere maand kiezen we op 3voor12 een Hollandse Nieuwe: Een veelbelovende band of artiest waar wij meer van willen horen. Deze maand: Aestrid. Het nieuwe album No Map Or Address verschijnt 1 oktober.

De eerste single van het album, ‘Seattle or Portland’ werd al DJ favorite van Roosmarijn dus het is hoog tijd voor een nadere kennismaking. Aestrid maakt melancholische indierock en ontstond in 2004 als soloproject van Bo Menning (gitaar/zang). We spreken hem aan de vooravond van een korte Canadese tour: “Aestrid is mijn muzikale uitlaatklep.”

In 2005 verschijnt de eerste demo, ‘In d’Esprit Pornographique’. Daarna duurt het maar liefst vier jaar voor het album The Echo Resistance verschijnt. “In die tijd wisselde Aestrid regelmatig van samenstelling. Er was geen geld voor een studio dus verzamelde ik apparatuur en nam op in eigen beheer. Alles moest perfect, we bleven maar aan de nummers schaven. Uiteindelijk duurde het mij veel te lang dus begon ik tijdens de opnames van The Echo Resistance al met het schrijven van nieuw materiaal.”

Dit leidt tot Box, de tweede plaat van Aestrid die wordt ondergebracht bij het in Londen gevestigde Function Records. Inmiddels hebben JJ Sielcken (bas/zang) en Ray Kornet (drums) zich bij Aestrid gevoegd en dat is sinds vier jaar de vaste bezetting. Deze stabiliteit doet de band goed, Box staat er binnen zes weken op en wordt goed ontvangen. Menning: “Ik kan de controle nu veel meer loslaten en vertrouwen op onze kwaliteiten. Ik leerde om te accepteren dat ook een album slechts een momentopname van de band is.”

Dit komt pas echt tot zijn recht op No Map or Address. “In september 2013 speelden wij in de Arts Block studio van Bob Lanois in Brantford (Canada, red.). Die ervaring was zo goed dat wij direct besloten om daar een album op te nemen.” In maart 2014 is Aestrid er terug en legt in slechts acht dagen No Map or Address vast.

“Als rode draad door de plaat speelt het melancholische gevoel, je nooit ergens helemaal thuis voelen. ‘Seattle Or Portland gaat over achterblijven terwijl anderen vertrekken. Ik woonde nog in Soest terwijl mijn vrienden naar Amsterdam vertrokken. Ik realiseerde mij dat ik echt iets moest gaan doen. Anders kwam er niets van terecht. Het was ook een enorme overwinning om de oceaan over te steken en daar een album op te nemen. Vrijwel alle tracks zijn in één take opgenomen met de hele band in dezelfde ruimte. We wilden terug naar de chemie en energie van live spelen.” Dit hoor je terug, de plaat klinkt het rauwer en vrijer dan eerder werk. “We hebben geaccepteerd dat het niet perfect moet en spelen nu met veel meer plezier.”

Aestrid is nu op een korte tour door Canada, waar No Map Or Address al wordt uitgebracht op cassette. In Nederland is de plaat 1 oktober uit op vinyl en digitaal. Dan is ook de showcase in EKKO.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12