Hollandse Nieuwe 49 door 3voor12 Lokaal op de Luisterpaal

Dertien talenten uit het Lokaal-netwerk

Coördinatie Ingmar Griffioen, samenstelling en tekst door 3voor12 Lokaal ,

We naderen een mijlpaal, want dit is alweer Hollandse Nieuwe nummer 49 en bovendien de vierde sampler die volledig is samengesteld door 3voor12 Lokaal! We openen met een Gelderse songwriter en Amsterdamse elektronica, zien de gereputeerde rockband Shaking Godspeed verrassen met een heerlijk nieuw nummer en het verrassingselement geldt ook twee rootsy bijdragen uit Fryslan en Eindhoven. Zeeuwse hiphop dan en daarna is het toch echt voornamelijk aan de gitaren, waarbij we zeker die bijna 10 minuten durende track uit Limburg tippen!

Voor de vierde editie leverden 9 van de 14 sites vers materiaal aan. Hollandse Nieuwe 49 staat nu op de Luisterpaal en in dit artikel lees je er alles over.

Belangrijk: De samenstelling gebeurt geheel door de 3voor12 Lokaal-sites, die ieder maandelijks een of twee acts mogen aandragen. Je vindt alle lokaalsites op de lokaalkaart. Het heeft geen zin meer om 3voor12 landelijk te mailen met Hollandse Nieuwe suggesties.
Hieronder vind je de tracklisting vergezeld van links naar de acts en daar weer onder staat de motivatie per act.

Tracklisting
1. Sophie Veline - De Zwarte Deken (3voor12 Gelderland) Luister het album
2. Gosto - Sold (3voor12 Amsterdam)
3. Shaking Godspeed - Future Boogie (3voor12 Gelderland)
4. Willie Darktrousers - Schuim (3voor12 Friesland)
5. Why Tony - White Honey (3voor12 Eindhoven)
6. BDM - B.D.M. (3voor12 Zeeland)
7. Lyrebird - Abandon And Build Something New (3voor12 Noord-Holland)
8. Kids With Guns - Slow Motion Heart Attack (3voor12 Utrecht)
9. Stillwave - Modes of Transport (3voor12 Utrecht)
10. Wolfskop - The Man Behind The Gun (3voor12 Eindhoven)
11. Mobius - The Stig (3voor12 Breda)
12. Offerblok - All Of Us (3voor12 Limburg)
13. Infinite Mind - Other Arms (3voor12 Zeeland)

1. Sophie Veline - De Zwarte Deken (3voor12 Gelderland)
Zangeres en liedjesmaker Sophie Veline presenteert haar nieuwe EP 'De Zwarte Deken' op zaterdag 16 mei met band in het Arnhemse Luxor Live. De Zwarte Deken bevat fijne Nederlandstalige liedjes over de dag, de nacht, komen en gaan. Sophie Veline groeide op in het bos met een moeder die theater maakte en een vader die verhalen vertelde. Of nee, hij begon meestal aan een verhaal en Sophie maakte het af. Haar verhalen werden liedjes, steeds meer liedjes. Je zou Sophie kunnen kennen van tv-programma 'De Beste Singer Songwriter van Nederland' en de Grote prijs van Nederland. Luister haar hele album nu op de Luisterpaal.

2. Gosto - Sold (3voor12 Amsterdam)
Met de staalkaart van elektronische innovators als Flying Lotus, James Blake, Thom Yorke en Jeff Buckley in de hand zoekt Gosto -Roel Vermeer en band- de dunne lijn op tussen pompende elektronische muziek en intiem akoestisch samenspel. Single Sold komt als voorproefje van de EP-release op 5 juni in OT301.

3. Shaking Godspeed - Future Boogie (3voor12 Gelderland)
Met in september het nieuwe album Welcome Back Wolf op komst heeft Shaking Godspeed hun nieuwe single Future Boogie onlangs gereleased in Merleyn te Nijmegen. Gooi garageblues, psychedelica, glamrock, prog, dikke hardrock-‘n-roll en nog een partijtje terminologie op een hoop, flink de fik er in, na laten smeulen en de stinkende resten opdienen op een podium - this is your Future Boogie! Check ook de clip.

4. Willie Darktrousers - Schuim (3voor12 Friesland)
Willie Darktrousers is het pseudoniem van de 23-jarige troubadour Emiel Joormann. Met zichzelf begeleidend op gitaar zorgt de narrige zanger met de zwarte hoed voor onheilspellende folk. Schuim is de eerste single van zijn debuutalbum Goede raad is duur, dat afgelopen zaterdag werd gepresenteerd in de Vera in Groningen. Darktrousers maakt ook deel uit van het Heksenhamer collectief, waartoe ook onder andere Douwe Dijkstra en de sneue vertoning en Hilbrandt behoren.

5. Why Tony – White Honey (3voor12 Eindhoven)
Van ‘Innerspace’, het zoveelste debuutalbum van een Eindhovense band in 2014, komt het prachtige White Honey. Het gewichtige popalbum telt meerdere sterke songs zoals het gelaagde ‘Sierra Tequila’ (kijk de clip met heel veel Eindhoven!) en het melancholieke – Beatlesque – ‘All The Kids’. Maar ‘White Honey’ steekt er nog net iets meer bovenuit. Niet voor niets dan ook dat de band begin mei laat weten te werken aan een videoclip voor het nummer dat snel als nieuwe single verschijnt. Een nieuwe Eindhovense belofte dient zich aan op deze editie van Hollandse Nieuwe.

6. BDM - B.D.M. (3voor12 Zeeland)
BDM staat voor Bas de Meijer, een rapper en producer uit het Zeeuwse Oost-Souburg. Op 17 Mei brengt BDM zijn debuutalbum 'Mijn Moment' uit. Op dit album staan samenwerkingen met onder andere Kleine Viezerik, D-Double en Danny Vera. Na de single 'Snelle Jongens' met Kleine Viezerik is hier de tweede single 'B.D.M.' De cuts zijn van Dj Vindictiv en de beat is geproduceerd door Fraasie.

7. Lyrebird - Abandon And Build Something New (3voor12 Noord-Holland)

De Haarlemse indiefolkband Lyrebird is zeer veelzijdig. Op openingstrack 'The Book' pakt de band uit met een lange intro en gitaarsolo's. Op andere tracks van de vijf songs tellende debuut-EP houdt de band het soms ook kleiner. In alle liedjes besteden ze echter veel aandacht aan het neerzetten van de sfeer, door middel van lange instrumentale stukken. Deze EP is een veelbelovende kennismaking, met het nummer Abandon And Build Something New als onbetwist hoogtepunt. Check de Kunstbende-sessie.

8. Kids With Guns – Slow Motion Heart Attack (3voor12 Utrecht)
In het najaar van 2011 debuteerde het Utrechtse indie-/electropop-duo Kids With Guns bijna vanuit het niets met een show op een Grieks festival. Daarna volgden de EP Where To Begin, in het voorjaar van 2012, en veel shows in Nederland (o.a. via Popronde) en Europa. Na een wat rustigere periode waarin aan nieuw materiaal is gewerkt, is de inmiddels tot een drietal uitgebreide band terug en klaar om dat op het podium te laten horen. 'Slow Motion Heart Attack' is de eerste track van de nieuwe EP Nothing Very Subtle, die op 12 mei verschijnt en op zaterdag 17 mei wordt gepresenteerd in EKKO. Check ook deze grapige mini-documentaire over een dag uit het succesvolle leven van Kids With Guns.

9. Stillwave - Modes of Transport
(3voor12 Utrecht)
Stillwave bestaat uit drie jongens die elkaar tegenkwamen in het Utrechtse studentenleven en besloten een band te starten. In 2013 wint de band de Clash of the Titans met een mix van alternative, new wave, post-punk en shoegaze en de kenmerkende stem van zanger/bassist Marcel Jongejan. Na een single aan het eind van 2013 brengt de band op 22 mei de zelfgetitelde EP Stillwave uit, wat wordt gevierd dat met een releaseparty in EKKO. In de aanloop gaat de band voor een korte tour naar Engeland. De van de EP afkomstige single 'Modes of Transport' is in april verschenen. Lees meer over de band in dit interview.

10. Wolfskop – The Man Behind The Gun (3voor12 Eindhoven)
Eindhoven is een supergroep rijker: Wolfskop. Met ex-kopstukken van The Goods, Komatsu en The Risque is er cumulatief tientallen jaren rockervaring te tellen. En dat was duidelijk zichtbaar op de presentatie van de debuut-EP, en de band, begin mei in Café Altstadt. Het was het debuutoptreden van de band, maar veel geolieder kon deze machine niet zijn. Het optreden was indrukwekkend, evenals de EP, die verschenen is bij Eindhovens vinyllabel Lighttown Fidelity. ‘The Man Behind The Gun’ is de aanstekelijke hit en ook meteen een potentieel nieuw anthem voor Eindhoven Rockcity.

11. Mobius - The Stig (3voor12 Breda)
Mobius is voortgekomen uit de in de regio redelijke bekende GogoYubari. Het Bredase rockkwartet heeft de vijf nummers tellende debuut-EP ‘With Time Comes’ af en met Pasen gepresenteerd op de POBparade. De EP wordt uitgebracht door het nieuwe label Outlaws In Charge.

12. Offerblok - All Of Us (3voor12 Limburg)
Post metal, experimentele, stonerish, doomy, psychedelische band met de veelzeggende naam Offerblok. Deze tracks moet je een paar keer horen maar dan ga je vanzelf mee in hun bezwerende flow. Zeer geschikt voor de momenten dat je uit wenst te stijgen boven de dagelijkse sleur. Offerblok geeft zelf aan een liveband te zijn. De rauwheid van deze nummers maakt me nu al enthousiast en vooral nieuwsgierig. Zoals de band zelf schrijft: "een poëtische klap in je gezicht." Zeg maar gerust een mokerslag.

13. Infinite Mind - Other Arms (3voor12 Zeeland)
Infinite Mind is een progrockband uit Bergen op Zoom. De band laat zich inspireren door groepen als Porcupine Tree, A Perfect Circle, Isis en Incubus. Na enkele jaren als instrumentale band gespeeld te hebben zijn de bandleden sinds enkele maanden weer herenigd met de originele zanger. Deze single is hun eerste bewijs dat ze terug zijn van nooit weggeweest.

Luister nu naar Hollandse Nieuwe 49
Vind je dat jij of je band ook thuishoort op een Hollandse Nieuwe sampler? Meld jezelf dan aan bij de lokaalsite in jouw regio! Check de landkaart.