#ESNS14: Globaliseren met Mighty Oaks

Fijnste folkband van Eurosonic?

Tekst: Sjoerd Huismans, foto's: Jan Westerhof ,

Een Duitser, een Amerikaan, een Engelsman en een Italiaan zitten in een band. Het zou het begin kunnen zijn van een hele slechte mop, maar ook het verhaal van folkband Mighty Oaks. Geen van de leden van deze in Berlijn gevestigde band komt oorspronkelijk uit de stad. Mighty Oaks bouwde er hoe dan ook een sterke live-reputatie op. In aanloop naar het debuutalbum is Eurosonic aan de beurt.

HET CONCERT
Mighty Oaks, Eurosonic, Stadsschouwburg, vrijdag 18 januari 2014

DE ACT
Vier verschillende nationaliteiten in één band, dat zal je zelfs in de hedendaagse global village niet heel vaak tegenkomen. Ze spelen samen indiefolk volgens het boekje: banjo’s, mandolines, baarden en mutsen. Ze tourden met gerenommeerde bands als Chvrches, Okkervil River en Shout Out Louds. Komende maand komt het debuutalbum uit. In thuisstad Berlijn is de band een soort hype: de show in Lido komende april is nu al uitverkocht.

HET NUMMER
Single ‘Just One Day’ van de gelijknamige EP is tot nu toe het nummer dat het meest blijft hangen. Het is typisch zo’n aanstekelijk opgewekt folknummer dat je in reclames voor verzekeringsmaatschappijen of stationwagens tegen gaat komen.  
 
HET MOMENT
‘Just One Day’ wordt opgedragen aan een gast in het publiek die wel erg enthousiast reageert. “This is for the one guy in the audience who actually knows us”, zegt frontman Ian Hooper. Later bedankt Hooper het publiek voor de hoge opkomst, terwijl er zo veel goede bands te zien zijn. “We’re not worthy enough”, zegt hij. Nee, “YOU’RE AWESOME”, schreeuwt de man in het publiek. Het is geven en nemen.
 
HET PUBLIEK
De Stadsschouwburg is weer eens afgeladen vol. Het is de vraag of de mensen echt komen voor onbekende folkbands als deze of voor de fraaie setting. Feit is dat de band kan rekenen op een warme ontvangst. Wel luisteren de bezoekers heel wat minder aandachtig dan dat ze dat gisteren naar Bear’s Den deden in dezelfde zaal. Mighty Oaks produceert wel iets meer herrie dus het stoort minder.
 
HET OORDEEL
Ondanks de verschillende nationaliteiten staan er op deze editie van Eurosonic weinig ensembles op het podium die zó goed op elkaar ingespeeld zijn. En dat terwijl de Duitse drummer er pas recent bij is gekomen. Hij zorgt ervoor dat de band live een heel wat krachtiger geluid produceert. Vooral de fraai zwevende bas- en gitaarlijnen zorgen ervoor dat de muziek live meer indruk maakt dan de EP dat tot nu toe deed. En dat volle geluid komt perfect tot zijn recht door de kraakheldere akoestiek in de Stadsschouwburg. Mighty Oaks heeft het in zich the next big thing in folkland te worden. Eerst maar eens kijken wat dat debuutalbum gaat brengen. Nieuwe single 'Brother' heeft in elk geval eenzelfde hitpotentie als 'Just One Day'.
 

DE FOTO