#ESNS14: Michael Prins beleeft nachtmerrie #ESNS14: Michael Prins beleeft nachtmerrie

Zieke singer-songwriter haalt de eindstreep op wilskracht

, Tim Schakel

#ESNS14: Michael Prins beleeft nachtmerrie

Zieke singer-songwriter haalt de eindstreep op wilskracht

Tim Schakel ,

Het is bij binnenkomst warm in de kleine zaal. Dat is voor de toeschouwers niet prettig, maar wanneer je 40 graden koorts hebt, is het helemaal niet te doen. Dit is het geval bij Michael Prins. Door een ontstoken verstandskies zit hij onder de Ibuprofen vanavond; een ware nachtmerrie voor elke muzikant. Het scheelde niet veel of het optreden was geannuleerd. Op karakter en wilskracht staat hij gewoon op de planken, zonder zielig te doen. En ondanks de fysieke mankementen laat Prins bovendien zien dat hij een rasmuzikant is. Jammer dat de helft van het publiek dit niet kon waarderen vandaag.

HET CONCERT:

Michael Prins, Noorderslag, Kleine Zaal, zaterdag 18 januari 2014

DE ACT:

Michael Prins is dé opvolger van Douwe Bob als Dé Beste Singer-Songwriter van Nederland. In het programma van Giel Beelen was hij van meet af aan één van de favorieten toen hij het nummer 'Close To You' ten gehore bracht. Vervolgens stond deze track maandenlang in de Nederlandse hitlijsten. Na het winnen van DBSS bracht de Nederlandse Tom Waits (qua uitstraling dan) direct een dubbelalbum uit: Rivertown Fairytales. Een gewaagde keuze in een tijdperk waarin singles steeds belangrijker worden. Je kunt het zien als symbool voor de eigenwijsheid en vastberadenheid van deze Haarlemmer, die stopte met school toen hij vijftien was om zich volledig te richten op zijn muzikale carrière.

HET NUMMER:

Nadat de eerste twee nummers gespeeld zijn, loopt Prins zachtjes naar de piano. Zo voorkomt hij hoofdpijn bij elke stap. Je kent dat gevoel wel wanneer je doodziek bent en tóch naar die verdomde wc moet. Hij zet dan het nummer 'Close To You' in. Met gesloten ogen luistert zijn kompaan mee, voordat zijn strijkpartij begint. Had iedereen in de zaal maar hetzelfde inlevingsvermogen, dan was het helemaal goed gekomen met het optreden.

HET MOMENT:

'Normaal zou ik staan, maar ik ben bang dat ik omval,' zegt Prins voordat het optreden begint. De zaal wacht in spanning af. Hoe zal zijn stem klinken? Tot ieders verbazing weet hij de noten uitstekend te raken. Dit zal het hele optreden zo blijven en daar verdient hij alle credits voor. Het is hét ultieme bewijs dat zijn zangtechniek dik in orde is.

HET PUBLIEK:

Daar gaan we weer, zult u wel denken. Maar het is inderdaad weer zover. De halve zaal praat door het intieme optreden van Prins heen. Dit tot irritatie van de zanger zelf. 'Het is wel heel erg gezellig hier,' zegt hij sarcastisch.Vervolgens probeert er een aantal mensen met ssst-geluiden de boel stil te krijgen. Dit lukt helaas niet. Aan het einde van het optreden is de zaal half leeg. Positief punt: het publiek dat is overgebleven trakteert Prins op een stevig applaus.

HET OORDEEL:

Dit moet ongetwijfeld een van de ergste optredens uit zijn carrière geweest zijn. Een nachtmerrie. Maar zo slecht was het zeker niet. Sterker nog: kwalitatief gezien heeft hij weinig steken laten vallen. Communicatief gezien kan het natuurlijk sterker. Maar wat verwacht je van iemand die met 40 graden koorts op het podium staat, en bovendien een bult op zijn hoofd heeft? Hoe hij daaraan is gekomen, zullen we maar niet vragen. Prins heeft vanavond laten zien dat hij karakter heeft, en in ieder geval integer en oprecht overkomt. Belangrijke eigenschappen voor een goede singer-songwriter. Laten we hopen dat hij niet wordt afgerekend op deze show. Ik zal het in ieder geval niet doen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12