#ESNS14: Mc Fit maakt lieve liedjes #ESNS14: Mc Fit maakt lieve liedjes

Amsterdammer bewierookt het burgerleven

, Joost van Beek, foto's Bob de Vries

#ESNS14: Mc Fit maakt lieve liedjes

Amsterdammer bewierookt het burgerleven

Joost van Beek, foto's Bob de Vries ,

Het debuutalbum van Flinke Naam Glen Faria heet...Glen Faria. De Amsterdammer schreef zijn vorig jaar verschenen solodebuut dan weer op naam van zijn alter ego Mc Fit. Zijn jullie nog bij de les? Acda en de Munnik en Flinke Namen schudden handen op die soloplaat. Gestoken in een maatpak betreedt een vrolijke Faria het podium.

HET CONCERT
Mc Fit, Noorderslag, Foyer Grote Zaal, 18 januari 2014

DE ACT

Er hangt een dodelijke stilte rond hiphopgezelschap Flinke Namen. Faria mist ze, zegt hij. Op zijn solodebuut openbaart hij zich als lieve, gelukkig getrouwde papa. Glen Faria heeft het gangbare hiphopvocubalair vaarwel gezegd. Dat is hoe dan ook een dappere stap. Maar het huisje boompje beestje-bestaan lijkt alweer verleden tijd. Vroeg in de set vertelt Fit inmiddels gescheiden te zijn. Leidt dat tot een woeste hihopshow vol haat en nijd? Nope. Fit staat losjes op het podium. Positivisme ligt ten grondslag aan hiphop en rap moet niet alleen maar gaan om wie de grootste heeft, vindt Faria. Zijn teksten laveren van spitsvondige oneliners tot mierzoete glazuurverwijderaars en worden ondersteund door mellow beats. Fit flirt met de meisjes, maant de stroom mensen die zich door de drukke foyer worstelt tot stilstaan en is op zoek naar gelukkige stelletjes. En openbaart zich in die hoedanigheid, en dat is pijnlijk om vast te stellen, als de Yvon Jaspers van de Nederlandse hiphopscene.

HET NUMMER
Faria mijmert over Flinke Namen. Dan draaft Sef op voor albumtrack 'Zomaar'. Dat werkt. Eerder deelt Fit het podium met Voice of Holland-winnares Julia van der Toorn om samen de gitaarballade 'Stapje Terug' ten gehore te brengen. Die wordt goed ontvangen. Maar Fit beklijft meer als hij wat klassieker aandoende hiphoptracks speelt. Zeker met zijn maatje.

HET MOMENT

Of maatjes eigenlijk, want na het nummer stapt ook Flinke Naam Murth het podium op. De Flinke Namen-klassieker 'Wolken' wordt ingezet. En dan blijkt dat zowel Fit als Sef het best tot hun recht komen in het samenzijn met Murth (en eigenlijk ook The Flexican). 'Zet hem op; schreeuwen mensen van de zijlijn,' zingt Fit op de oorspronkelijke versie. Vanavond vraagt hij het publiek een middelvinger op te steken naar degenen die hem vanaf diezelfde zijlijn becommentariëren.

HET PUBLIEK

gooit die handjes in de lucht, danst en klapt gewillig. Fit weet zelfs een line-dance in gang te zetten. Maar hoewel hij gedurende de show kan rekenen op liefde van het publiek worden de middelvingers tijdens 'Wolken' net iets greteriger opgestoken dan de vrolijk wapperende handjes tijdens het solomateriaal.

HET OORDEEL
Maar de nieuwe route van Mc Fit weet deze 'zijlijnschreeuwer' niet te bekoren. Hiphop hoeft echt niet altijd te schuren of beklemmen. En ook niet louter over vrouwen of geld te gaan. Maar Fit zoekt een ander uiterste op en maakt kleffe, ironieloze liedjes over de schoonheid van het burgerleven. Dat is gedurfd en verdient respect. Tja. Goed, nu Superstuntwerk in de cd-speler en de volumeknop maximaal naar rechts draaien.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12