#ESNS14: Jungle By Night schudt de lievejongensveren van zich af

Nieuw werk een stuk psychedelischer

Bas van Duren ,

Trots als een stel pauwen schoof Jungle By Night aan bij de 3voor12 Talkshow op Eurosonic. Hun derde album The Hunt is af en ze zijn eigenlijk best klaar met dat lievejongetjesimago. Voor de opvolger van Hidden koos de band een meer duistere sound met invloeden uit de dance, mede ingegeven door producer en dj The Gaslamp Killer met wie Jungle By Night nummers opnam. Na twee try-outs is het tijd voor het echte werk en laat het negental in de Jack Daniel’s Barn een bijzonder divers geluid horen.

HET CONCERT
Jungle By Night, Eurosonic, Jack Daniel’s Barn, 17 januari 2014

DE ACT
Pieter, Ko, Bo, Jac, Pyke, Younes, Gino, Tienson en Sonny. Wie een beetje festival- of concertbezoeker is, heeft deze negen jongeheren ongetwijfeld al een keer eerder gezien. Jungle By Night heeft de afgelopen jaren furore gemaakt met hun zonnige afrobeat, funk en dub. Hoe anders zal het nieuwe album The Hunt zijn? Alle nieuwe nummers hebben vanavond wel een paar gemeenschappelijke kenmerken: agressiever, doelgerichter en gewaagder. In de basis blijft het voornamelijk bij afrobeat en funk, maar boven die laag wordt er met vlagen gestrooid met de nodige psychedelica. De steeds herhalende gitaarlijnen zijn bedwelmend, vette vibrato op de orgels en de blazerssectie soms zingerig.

HET NUMMER
Halverwege wordt een nummer ingezet met als werktitel ‘Sick Mind’. Er wordt volop gefreakt en bandleider Ko Zandvliet, die nog een beetje onwennig begon, komt uit zijn schulp kruipen. Oerkreten vliegen door de schuur en er is duidelijk gedacht aan wat choreografie voor de blazerssectie. Als daarna ook nog het titelnummer van het nieuwe album wordt ingezet, is het feest compleet.

HET MOMENT
‘Mag het wat donkerder in de zaal’, vraagt Zandvliet. Beetje lastig als er niemand achter de knoppen voor het licht zit.

HET PUBLIEK
Omdat het concert al om kwart over zeven begint en buiten de binnenstad ligt, is het in het begin nog niet echt druk. Daar komt halverwege snel verandering in en dat doet de band goed. Solo’s worden met luid gejuich ontvangen, de handjes gaan omhoog als Zandvliet erom vraagt en er wordt volop gedanst op de nieuwe nummers.

HET OORDEEL
Jungle By Night zijn geen kuikentjes meer. De donsveertjes maken plaats voor een verendek met een kleurenpracht die je zou associëren met een dikke lsd-trip. De jongens hebben duidelijk ervoor gekozen om uit hun comfort zone te stappen en dat is een gewaagde stap die ze, gelet op de kwaliteit van vanavond, geen windeieren zal leggen.
 

DE FOTO