#ESNS14: Clean Pete beetje clean maar wel lekker

Ambachtelijke nummers doen het goed

Bas van Duren ,

Met de mobiele studio van Excelsior Recordings naar Vlieland en daar in tien dagen tijd een album opnemen. Dan moet je wel van goeden huize komen. Dat is zeker het geval bij de tweelingzusjes Loes en Renee Wijnhoven die in Anne Soldaat de perfecte aanvulling vonden voor Clean Pete: een trio dat gewoon lekkere muziek maakt zonder teveel opsmuk.

HET CONCERT
Clean Pete, Noorderslag, Patio, zaterdag 18 januari 2014

DE ACT
Clean Pete bestaat uit tweelingzussen Loes en Renee Wijnhoven die naast zang respectievelijk cello en gitaar spelen en Anne Soldaat op zang, gitaar en drums. De zussen haalden eerder de finale van de Grote Prijs van Nederland categorie singer-songwriter en het is te horen waarom: de meerstemmige zang is loepzuiver en, hoe kan het met tweelingzusjes ook anders, instrumentaal is het perfect op elkaar ingespeeld. De muzikale boterham is singer-songwriter, maar daar bovenop wordt er driftig gesmeerd met folk en country. De teksten zijn redelijk standaard, op het kleinkunsterige af, met nummers als ‘Ik ga op reis en neem mee’, ‘Wandelaar’ en ‘De zee’. Ook Clean Pete volgt een nieuwe, Nederlandse traditie om met lettergreepgrepen zinnen te proppen in een maat die daar net te kort voor is.

HET NUMMER
Fijn dat er ook een beetje kan worden gescheurd: bij het nummer ‘Alles Moet Kapot’ gaat er weliswaar niets kapot, maar wat is het fijn dat er ook even wat harder kan worden gespeeld.

HET MOMENT
Het optreden van Clean Pete betekent ook het debuut van Anne Soldaat als drummer. Uitgerust met een uitgekleed drumstel, blijkt Anne ook een aardig potje te kunnen drummen en bindt hij voor het laatste nummer een tamboerijn om zijn enkel.

HET PUBLIEK
In de kleine Patio is het al snel vol. Het is een gemengd gezelschap, al is het wel ietsje ouder dan bij de meeste andere concerten. Alle nummers worden met liefde opgezogen door de aanwezigen en na ieder nummer wordt er stevig geklapt. Sterker nog: als het concert is afgelopen gaat dat nog even door.

HET OORDEEL
De zusjes Wijnhoven en Anne Soldaat is een winnende combinatie. Het songvakmanschap van het trio bij elkaar zorgt ervoor dat er mooie nummers worden gemaakt, die misschien nog een tikkeltje belegen zijn voor een wat alternatiever publiek, maar wie van kampvuurliedjes houdt, moet zeker eens luisteren naar Clean Pete.