#ESNS14: Circa Waves maakt geen golven maar rimpels

Britten de hype onwaardig

Bas van Duren ,

‘Pas sinds mei een band!’ ‘Festivalhit!’ ‘Manager van Two Door Cinema Club!’ De kreten vliegen alle kanten op in de begeleidende bio van Circa Waves en dat betaalt zich uit: voor aanvang van hun optreden in Vera, staat er een enorme rij buiten en binnen is het ook al goed druk. Gaan de Britten die torenhoge verwachtingen inlossen? Hint: nee.

HET CONCERT
Circa Waves, Vera, donderdag 16 januari 2014

DE ACT
Een volslagen onbekende komt het podium op en spreekt het publiek in het Engels toe. ‘Iedereen nog genoeg energie? Want jullie gaan dat nodig hebben! Jullie gaan jullie baard eraf dansen! De zee tussen Nederland en Engeland zal beven!’ en springt vervolgens over het podium en gooit glitterconfetti over het publiek. Nee, okee, dat laatste doet hij niet, maar wat scheelt het. Vier scrawny Liverpudlians komen op en zanger Kieran Shudall hoeft niet meer te zeggen dan ‘hey’. Een barrage aan puntige, energieke songs volgt, maar wat heeft het weinig om het lijf zeg. Steeds dezelfde hyperactieve drums, zorgeloze gitaarriedeltjes en voorspelbare rustpuntjes. Prima voor een paar nummers, maar drie kwartier lang?

HET NUMMER
Single en afsluiter ‘Get Away’ is een boei die wordt geworpen naar iemand die al kopje onder is. Eindelijk wat dissonante geluiden en een andere opbouw, maar veel. Te. Laat.

HET MOMENT
Al na drie nummers is het duidelijk: Circa Waves is de hype niet waard. Het applaus wordt met het nummer minder en er onstaat een groot gapend gat vooraan. De jongens zeggen dat ze heel blij zijn om te komen spelen, maar waarom is het concert dan een kleine tien minuten korter dan gepland?

HET OORDEEL
Circa Waves bestaat niet uit slechte muzikanten, laat dat duidelijk zijn, maar een goede muzikant is niet per sé een goede songwriter. Een beproefde formule tot in den treurnis herhalen is geen success voor garantie, maar toch heeft deze band het voor elkaar gekregen om straks op Best Kept Secret te mogen spelen. Er zal altijd een markt zijn voor dit soort springerige indiepopmuziek, maar om met de woorden van grote Circa Waves-inspiratiebron The Strokes te spreken: ‘Is This It?’