#ESNS14: Formulefolkrock van Brother and Bones

3FM-darlings klaar voor de arena's

Tekst: Sjoerd Huismans, foto's: Donald van Tol ,

3FM gaf het Londense Brother and Bones al flink wat airplay. Logisch dus dat de band op Eurosonic mag aantreden in de 3FM Cathedral in het Ebbingekwartier, de aanzet voor een reeks shows in Nederland. Veel urgents brengt het vijftal niet, maar een aantal radiohits zit er zeker in. En die krijgen een prima live uitvoering.

HET CONCERT
Brother and Bones, Eurosonic, 3FM Cathedral, vrijdag 17 januari 2014

DE ACT
Folkrockband die tot nu toe gepresenteerd wordt als een kruising tussen The Boxer Rebellion en Mumford & Sons. Je zou het bij vlagen ook een folky versie van Kings of Leon kunnen noemen. De grote gebaren en meeslepende melodieën van de band leidden al tot de nodige aandacht van 3FM. Zo werd single ‘To Be Alive’ SuperCrazyTurboTopHit bij de Coen en Sander show. De gelijknamige ep kwam afgelopen oktober uit, een debuutalbum is in aantocht. Ben Howard is fan.
 
HET NUMMER
Die SuperCrazyTurboTopHitnatuurlijk. Ook live komt het bombastische refrein van ‘To Be Alive’ uitstekend uit de verf, met dank aan de uitstekende rockstem van de leadzanger.
 
HET MOMENT
Frontman Rich Thomas probeert een aantal keer contact met het bepaald niet overenthousiaste publiek te leggen, iets wat maar mondjesmaat lukt. Als hij een promotiepraatje voor de aankomende Nederlandse tour houdt, blijft het akelig stil. ‘Woeh!’ roept hij zelf maar.
 
HET PUBLIEK
Tja, die 3FM Cathedral is een lastige zaal. Hij is groot en het geluid is er verre van optimaal. De zaal is nog niet half gevuld. Handen blijven in zakken van winterjassen zitten. Helemaal vooraan zijn de meeste mensen wel stil maar elders worden en masse onbekenden aan elkaar voorgesteld en bier uitgedeeld. Opvallend genoeg weet Thomas de aandacht te grijpen met juist een heel verstild liedje: ‘Gold and Silver’. Het is zowaar stil in het publiek en na afloop krijgt de zanger een warm applaus.
 
HET OORDEEL
De verder lauwe publieksreactie is jammer voor de band, die op zich een prima optreden neerzet. Zanger Thomas is uitstekend bij stem. De percussionist komt goed van pas om de hard-zacht dynamiek wat op te krikken en de bombastische stukken echt te laten exploderen. De gitarist legt met zijn soepele wahwah-licks een lekker jaren zeventig rock-sausje over het geheel. Een strakke liveshow en een aantal prima liedjes dus, maar of dat genoeg is voor een blijvende indruk? De band brengt vanavond te weinig nieuws onder de folkrock-zon en de publieksreactie is te lauw om het een echt geslaagde showcase te noemen.
 

DE FOTO