3voor12 Checklist (week 48): o.a. Ty Segall, De Staat en veel Le Guess Who?

Elke week de beste muziek

Sjoerd Huismans ,

Veel garagerock in de checklist van deze week, dat is ook geen wonder aangezien Le Guess Who? inmiddels begonnen is. Toch is dat niet de enige reden: de koning van het genre Ty Segall staat niet op het Utrechtse festival, maar wel in de checklist. Eerder deze maand gaf hij een heerlijk vuig concert in Paradiso en onze video daarvan staat sinds donderdag online. Tel de crowdsurfers! Verder waren er afgelopen week twee sterke Nederlandse dance-releases: Joris Voorn en Steffi.

1. (-) Ty Segall - Live in Paradiso (video)
Dat Ty Segall overtuigd is van zijn laatste album is duidelijk: hij trapte zijn concert in Paradiso van afgelopen week af met maar liefst 13 tracks van Manipulator. En die klonken op een enkele rommelige uitzondering na allemaal retrestrak, veel meer dan we van de garagerocker gewend zijn. Op het laatst was zo ongeveer de gehele Paradiso aan het crowdsurfen en zelf waagde Segall - die er niet slanker op is geworden - zich er ook een paar keer aan. Absolute overwinningshow, check de opname nu op 3voor12!

2. (1) De Staat – Input Source Select (live @ Giel!)
De Staat is wat aan arrangementen van hun materiaal gaan sleutelen. Er kon tijdens instore sessions namelijk niet altijd op vol volume worden gespeeld. Dat beviel zo goed dat er nu een EP aankomt met eigen nummers in een nieuw jasje: Vinticious Versions. Misschien is oud jasje een betere benaming want De Staat grijpt terug naar het verleden. Zo werd Input source Select herschreven tot Beastie Boys track, deze werd briljant uitgevoerd in de ochtendschow van Giel! Het dansje maakt het helemaal af.

3. (-) King Gizzard and the Lizard Wizard - I’m In Your Mind Fuzz + optreden op LGW? (album + show)
Wat een heerlijke psychedelische garagerockplaat van de Australische formatie met de briljante naam King Gizzard and the Lizard Wizard. Maar liefst zeven mensen staan er op het podium, ongewoon veel voor een garagerockband. Maar de twee drummers zorgen voor een continu stuwende basis van de nummers die maar door- en doordreunen. Op die uitbundiger momenten doet de band denken aan Thee Oh Sees, terwijl er ook rustpuntjes zijn waarin wat Unknown Mortal Orchestra doorklinkt. En dan speelden ze op Le Guess Who? ook nog twee verpletterende covers van The Stooges.

4. (-) Steffi - Power of Anonimity (album)
De Brabantse Berlijner Steffi heeft haar tweede album uit, en wat voor een. De Panoramabar-resident besloot dit keer volledig voor de dansvloer te gaan, wat knallers als Selfhood, Bag of Crystals, JBW25 en Bang For Your Buck. Toch zijn er ook zeker wat rustigere electrotracks als Pip en Fine Friend. Het heeft alles te maken met een open mind, vertelde Steffi vorige week aan 3voor12. Juist door zich af te sluiten voor de buitenwereld en de invloed van sociale media (vandaar de titel: Power of Anonimity) kon het zo’n diverse plaat worden. In datzelfde interview een paar gepeperde uitspraken over Berghain, Trouw, SFX en de Nederlandse dancescene, lees het hier.

5. (-) Joris Voorn - Nobody Knows (album)
En nog een Nederlandse technoproducer in de checklist: Joris Voorn. In tegenstelling tot Steffi maakte hij juist een plaat die een stuk rustiger is dan de techhouse waar we hem van kennen. Nobody Knows heeft een nog niet eerder bereikte emotionele diepte. Zoals op de travck Ringo, vernoemd naar zijn pasgeboren zoon. Melancholisch, melodieus, bepaald niet gericht op de dansvloer. In sommige tracks is geen four to the floor-kickdrum te bekennen. Hoor de plaat nu op de Luisterpaal en lees ook een interview met Joris Voorn. Hoewel hij jaren aan de plaat werkte, is Voorn nog steeds niet helemaal klaar. “Ik ben nu de vinylversies aan het maken, dat worden andere mixen.”

6. (5) Curtis Harding – Soul Power (album) + live in 3voor12 Radio
Wat gebeurt er als je soul mixt met garagerock? Soul Power! De broeierige plaat is nu eindelijk uit in Nederland. Hij staat vol met swingende koortjes en blazers... en rammelende gitaartjes natuurlijk, want Curtis Harding is de enige soulartiest op garagerocklabel Burger Records. Soul Power is 3voor12 Album van de Week en staat nu op de Luisterpaal, met daarop ook de 3FM Megahit Keep On Shining. Afgelopem woensdag was hij te gast bij 3voor12 Radio als aftrap van zijn 3voor12 Presents Curtis Harding-tour, waarmee hij ook op Le Guess Who staat.

7. (11) Einstürzende Neubauten – Live op Le Guess Who?
Einstürzende Neubauten is een experimentele avant-garde industrial act, in 1980 opgericht in West-Berlijn. Vorige week stond de nieuwe plaat Lament al in de checklist, een conceptueel album over de Eerste Wereldoorlog. Nu zijn ze een paar plekken gestegen door de overweldigende show op Le Guess Who? De live-vertolking van Lament prikkelde, schuurde en ontregelde en de band bleef twee uur lang rake mokerslagen uitdelen.

8. (4) Ariel Pink – Pom Pom (album)
Zo ongeveer iedere single die Ariel Pink de afgelopen maanden uitbracht belandde in de Checklist, nu is dan het hele album uit, we hebben hem op de Luisterpaal. Pom Pom is uit op 4AD en bevat onder meer de singles Put Your Number In My Phone en Picture Me Gone. De excentriekeling uit L.A. maakte Pom Pom voor het eerst zonder "Ariel Pink's Haunted Graffiti", geeft tegelijkertijd toe dat dit het minst-solo-album is dat hij ooit maakte. Verwarrend. Hoe dan ook, Pom Pom is een heerlijk weirde psychedelische popplaat.

9 (-) Ronnie Flex - De Nacht Is Nog Jong, Net Als Wij Voor Altijd (album)
Deze week maakte Roosmarijn op 3FM bekend dat Ronnie Flex op het 3voor12 Podium van Noorderslag zal spelen. De jonge rapper uit Capelle werkte samen met Yellow Claw en Mr. Polska, schreef mee aan de plaat van Gers Pardoel (die als wederdienst weer meedoet op de single van Ronnie Flex) en scoorde een paar flinke YouTube-hits. Het gaat nog harder met Ronnie Flex sinds de release van zijn langverwachte debuutalbum, maar eigenlijk kent hij geen andere versnelling. Dat bleek ook al in een openhartig interview met 3voor12 over zijn vader, de invloed van Spinvis en het nachtenlange sneuvelen met Polska. Kijk ook de tracks die hij vorige week deed bij 3voor12 Radio.

10. (-) Dans Dans - 3 (album)
Op Into The Great Wide Open gaf het Belgische Dans Dans al een tof optreden weg vol improvisatiejazz. Hoewel, jazz? Zelf willen ze niet als jazzband aangeduid worden, en daarom proberen ze muzikaal meer kanten op te gaan. Op de laatste plaat betekent dat meer elektronica, toetsen, exotische invloeden en ambient. Enfin, ervaar het zelf op de Luisterpaal.

11. (-) Viet Cong - Continental Shelf (single + video)
De Amerikaanse post-punkband Viet Cong (met ex-leden van Women en de band van Chad VanGaalen) staat vanavond op Le Guess Who? en speelde afgelopen maandag bij wijze van voorproefje in Amsterdam. Het betekende hun allereerste show in Europa. In een Chinees winkelcentrum aan de Geldersekade gaven ze voor Red Light Radio een oorverdovende en indrukwekkende sessie weg. Denk aan een hardere variant van Interpol en Iceage in de blender. Dat belooft wat voor vanavond, check hier alvast de arty nieuwe video voor single Continental Shelf.

12. (-) Afterpartees - Girls Like You (single)
De jongens van 12van3voor12-band Afterpartees zijn uitstekend bezig: ze zijn bevestigd voor de 3FM Serious Talent Stage van Noorderslag en brachten deze week de zeer prettig rockende single Girls Like You uit. Bovendien doet de band zaterdag een dj-set op Le Guess Who? Op 3voor12 Radio gaven ze alvast een voorproefje in de half 1 charts met drie favoriete bands: White Lung, Hooded Fang en Milk ‘N’ Cookies.

De Checklist van deze week is met de natte vinger samengesteld met input van Roosmarijn Reijmer, Matthijs Kuiper, Norbert Pek, Tim van der Steen, Reinier Bruijne, Norbert Pek, Menno Visser, Timo Pisart, Willem van Zeeland, Ingmar Griffioen, Christiaan Walraven, Sjoerd Huismans, Ralph-Hermen Huiskamp, Rene Passet, Erik Zwennes en Atze de Vrieze.