1. Jacco Gardner
Jacco en zijn hoedje, ze doken overal op waar ze moesten zijn. Hoewel hij bepaald geen hippe muziek maakt (sixties barokpop), werd zijn debuutalbum Cabinet Of Curiosities toch door opvallend veel mensen in het hart gesloten. Aan het begin van het jaar deed hij het goed op Noorderslag, later in het clubcircuit, op festivals als Motel Mozaïque, Best Kept Secret en Lowlands. Misschien nog wel opmerkelijker is het internationale succes van de band. Na een uitstekend SXSW met optredens op de juiste feestjes (en een zeer vermakelijk tourverslag van drummer Jos) kon Gardner meerdere keren naar het buitenland, zowel in Amerika als in Europa. Deze week dook hij op in de top tien van de OOR-jaarlijst, de belangrijkste graadmeter voor de waardering bij critici. Tot slot was er een wapenfeit dat op zichzelf al genoeg is om de nummer 1 positie in deze lijst te kapen: Jacco Gardner won in september de 3voor12 award.
De 12 van 3voor12 2013: wie deed het 't best?
Het hoedje van Jacco, productief jaar voor Sjaak, maar waar is Posij gebleven?
Donderdagavond blikt Roosmarijn Reijmer in 3voor12 radio terug op de 12 van 3voor12 van 2013. Je weet wel, die twaalf Nederlandse talenten die we begin dit jaar kozen en de rest van het jaar bleven volgen. Wie deed het van deze twaalf het beste?
2. Mister & Mississippi
Misschien was de hoed de sleutel voor succes dit jaar. Net als Jacco Gardner tooit frontvrouw Maxime Barlag zich met zo'n ouderwets artistiek accessoire. En ook met die band uit Utrecht ging het hard, vooral voor een groep die min of meer in een les ontstond. De bandleden ontmoetten elkaar op de Herman Brood Academie in Utrecht en vonden elkaar zomaar in een verzorgd folkgeluid. Daarmee sluiten de Utrechters mooi aan bij de Mumford-school. Debuutsingle Northern Sky werd al een grote radiohit, opvolger Same Room, Different House werd zelfs 3FM Megahit, wat leidde tot volle zalen en een extreem goede spot op Lowlands.
3. Mozes & The Firstborn
Begin dit jaar schreef 3voor12 op Noorderslag nog dat I Got Skills geen echte hit is, en dat Mozes niet bijzonder genoeg is om de internationale undergroundcompetitie aan te kunnen. Nou, er zijn toch heel wat mensen die dat liedje dit jaar ergens meezongen, en ook met dat laatste ging het de Eindhovenaren bepaald niet slecht. Na traumahelikopter (dat tot onze schaamte ontbrak in de 12 van 3voor12) scoorde ook Mozes een releases bij de cassettehippies van Burger Records en een Amerikaans tourtje. Tot slot nog een kerstcadeautje: Mozes staat op een Velvet Underground White Light/White Heat tribute, dat internationaal aardig wat aandacht krijgt. Daar nemen wij onze hoed voor af.
4. Tessa Rose Jackson
Het zou ons niet verbazen als van alle 12 van 3voor12 van dit jaar Tessa Rose Jackson haar bankrekening het meest gespekt heeft. Nadat meubelgigant IKEA al eens een liedje van haar kaapte, belandde ze nu in een Google advertentie dat miljoenen keren aangeklikt werd op YouTube. En dan werkt ze ook nog eens met reclamebureau Sizzer. Onze interesse ging uiteraard vooral uit naar haar debuutalbum, en de poppy singles die daar vanaf getrokken werden. Vooral Now I See en All The Kings Horses deden het verdienstelijk op de radio.
5. Sjaak
2013 was het jaar dat rapper Sjaak de belofte inloste. Al jaren duikt hij op bij hits van anderen (van Ik Heb Schijt tot Licht Van de Laser tot Krokobil). Iedereen in de hiphop kent de Amsterdamse Marokkaan, en velen houden al jaren van zijn lome flow. Dit jaar begon voor Sjaak met een Strijdersysteem EP en een mixtape. Not bad. Maar de belangrijkste wapenfeiten zijn de soundtrack van misdaadfilm Wolf en - jazeker, daar is ie eindelijk - zijn debuutalbum Strijdersysteem. Hij was dus overal, toch is het de vraag of Sjaak in het clubcircuit op eigen kracht een man of 500 op de been kan brengen. Misschien een doel voor 2014?
6. Guerilla Speakerz
De Guerilla Speakerz zijn graag geziene gasten bij zowel Roosmarijn in de avond, als in de nacht bij Tomas. Altijd in voor een babbeltje, vaak wat nieuwe tracks bij zich. Vanavond bijvoorbeeld kunnen we nieuw werk van ze laten horen in 3voor12 radio. Tunes die sterk doen denken aan producers als Hudson Mohawke, met epische melodieen en zware trapbeats. Hun belangrijkste wapenfeit dit jaar was vermoedelijk hun gig op Lowlands, waar ze op de rand van de nacht een volle Bravo tegenover zich zagen.
7. Thomas Azier
Wat is het toch met Nederlandse muzikanten die naar Berlijn verhuizen om inspiratie op te doen? Ze komen of nooit meer terug, of het duurt jaren. Thomas Azier schijnt al tijden een plaat op de plank te hebben liggen, maar hij is er verdomd zuinig op. Dit jaar verscheen wel een sterke single - de pompeuze synthpopsong Ghostcity - maar het aantal optredens op Nederlandse bodem is op één hand te tellen. We noteren nog wel wat interessante supports bij Woodkid en Stromae, die hem met name naar Frankrijk en Duitsland brachten, maar dat zijn allemaal nog maar schermutselingen. Dit alles natuurlijk vanwege Het Grote Plan, dat zich nu in 2014 moet gaan ontrollen. En anders in 2015. Of 2016.
8. Ronnie Flex
Bij platenmaatschappij Top-Notch verwachten ze veel van Ronnie Flex. Zo veel dat ze hem nog even bewaren voor later. Ronnie, rapper uit de Nouveau Riche hoek, bracht dit jaar wel een paar losse tracks uit - Tankstation, 150 BPM - maar dat werden nog niet echt hits. Wel is Ronnie Flex een naam die vaak en op veel plekken opduikt. Hij flirtte met Marco Borsato in het break-up liedje Onder Je Lokken. Borsato kon de lokroep niet weerstaan en dook op in zijn videoclip, maar het liedje bleek uiteindelijk te zwak om echt impact te hebben. En toch blijven we Ronnie Flex beschouwen als een talent dat zomaar met een volwassen hitplaat a la Gers Pardoel kan komen.
9. Full Crate & Mar
Full Crate & Mar waren afgelopen jaar lekker bezig. Dat wil zeggen: Full Crate plaatste schitterende reisfoto's op zijn Instagram, het duo speelde op Amsterdam Dance Event en verzorgde het voorprogramma voor de nieuwe r&b held Miguel. Full Crate vult bovendien trouw twee kanalen op 22Tracks, dus zijn naam blijven we regelmatig tegenkomen. Maar op het gebied van releases bleef het rustig rond de soulvolle Amsterdammers.
10. Daily Bread
Toen we Daily Bread begin dit jaar nomineerden voor de 12 van 3voor12 was hun album Iterum eigenlijk al uit. Hij werd redelijk ontvangen, maar wij dachten dat er meer in het vat zou zitten. De band had immers een flinke metamorfose ondergaan, met een frisse nieuwe look, en die moest misschien even landen bij de mensen. The Conflict was de single die het moest gaan doen, maar dat gebeurde uiteindelijk toch niet echt. Reuring rond Daily Bread was er vooral in de eerste maanden van het jaar, daarna moesten we het vooral doen met de rock 'n roll-selfies van zangeres Kimberly op Instagram.
11. Posij
Het leek appeltje-eitje voor Posij. Hij had vorig jaar met Empty Lungs al een uitstekende track op het label van Noisia, en zijn album was eind vorig jaar zo goed als af. Noorderslag in de pocket, en gaan. Maar toen trok de Groningse producer zijn keutel in. Hij vond zijn werk toch niet goed genoeg. Er zou wel een EP komen. Die kwam er, maar daarna werd het angstvallig stil rond Posij. 2012 leek een opmaat naar een stormachtig 2013, maar in feite was het een piek. Laten we zeggen: een voorlopige piek, want zodra Posij zich weer meldt, gaan wij bij 3voor12 weer luisteren.
12. The Silhouettes
Tja, je kunt niet altijd raak schieten. The Silhouettes, wij vonden het een sympathieke band, met rafelige gitaarpopsongs. Hun titelloze debuut verscheen halverwege dit jaar bij Goomah, maar de band wist zich uiteindelijk geen moment serieus in de kijker te spelen. De teller op Spotify en YouTube bleef steken, er kwam geen eigen clubtour en relevante festivals vonden het niet de moeite waard de band vast te leggen. Ach ja, zo verging het Moss ook met het debuut, zullen we maar zeggen.