Kraantje Pappie wist zijn online bestaan

Waar is Kraan? Niet op Twitter en Instagram

Atze de Vrieze ,

@Kraantjepappie is verdwenen. De Groningse rapper heeft al zijn tweets gewist en zich teruggetrokken in de studio. Ook al zijn Instagram foto's zijn gewist. "Dat is nog een heel karwei, je moet ze een voor een wissen, en na twintig foto's verlies je je verbinding voor een kwartier. Ik heb er iemand geld voor gegeven om het te doen, anders zat ik alsnog met dat ding in mijn hand. Het zijn de best bestede veertig euro van mijn leven. Jullie hoeven niet ongerust te zijn: ik ben gezond en gelukkig."

Als geen ander heerste Kraantje Pappie op de sociale media. Hij twitterde veel, hield ons op de hoogte van al zijn avonturen, maakte foto's, deelde muziek, was nooit te beroerd om te antwoorden als iemand hem iets vroeg. Precies zoals veel rappers dat doen: de Blackberry als verlengstuk van hun raps. Wie de kunst van de punchline beheerst, kan zich immers ook uiten in 140 tekens. Zowel in Nederland als internationaal zijn het bij uitstek rappers die profiteren van de nieuwe mogelijkheden om zich te uiten en direct contact te hebben met hun fanbase. Maar Kraantje Pappie werd het even te veel.

"Ik ben op dit moment bezig met de release van het album van Fata (bekend van de single Geile Donder, red.) en ik ga de studio in voor Crane 2. Allemaal dingen waar ik druk mee ben, maar waar ik even niets over te melden heb. Ik kan melden dat mijn shows goed gaan, maar ik kan het ook niet doen. Ik ben inderdaad gewoon een beetje social media moe. Winne zei er iets over, volgens mij op de Great Minds plaat: 'Soms voel ik me al kut voordat ik mijn eerste bakkie koffie heb gehad.' Dat heb ik ook vaak. En daarnaast: soms knal je te makkelijk iets op Twitter, terwijl je het ook uit kunt werken."

Kraantje beweert dat het wissen van al zijn berichten niet zozeer een statement is, maar meer een poging om even een schone lei voor zich te hebben, even geen afleiding. Hij sluit een terugkeer niet uit, maar mist zijn dwangmatige postgedrag geen moment. "Als je even zat te wachten greep je al snel naar je telefoon, nu lees ik een boek op mijn telefoon. Het brengt heel veel rust met zich mee om niet constant te hoeven weten wat Polska, Jiggy of Saul van Stapele nu weer ergens van vinden."

Kraantje Pappie is een rapper van de internetgeneratie. Nog voor Twitter was er natuurlijk al MySpace, op dat moment een ideale manier om je muziek te delen en publiek te vinden. "Daar zie ik natuurlijk de voordelen wel van in. Maar het had ook wel wat dat ik vroeger twee uur in de trein stapte naar Amersfoort in de hoop dat ik Jiggy en Spacekees tegenkwam in de kroeg. Dan kon ik met ze praten en ze vertellen dat ik ook rapper was. Op Twitter zie je vaak al precies wat de volgende samenwerkingen worden, omdat ze ook echt daar ontstaan. Ik vind het wel een prettig idee dat nu eigenlijk niemand weet wat ik aan het doen ben. Misschien ben ik wel een country album aan het maken met Rick Rubin. Dat zou ik wel willen."