Hiphop op Twitter: Je moet net zo hard komen als in je verses

Rotjoch: "Ik sta op het punt om Willie Wartaal te unfollowen"

Atze de Vrieze ,

"Twitter brengt de hele NL hiphopscene bij elkaar!! Zoveel liefde en harmonie!!! Dit zijn de glorie dagen!! Geniet er van nu t kan!!" De stelling van de week komt van Rotjoch. De afgelopen maanden opende de ene na de andere rapper een account op de microbloggingsite.

Rotjoch: "Ik sta op het punt om Willie Wartaal te unfollowen"

"Twitter brengt de hele NL hiphopscene bij elkaar!! Zoveel liefde en harmonie!!! Dit zijn de glorie dagen!! Geniet er van nu t kan!!" De stelling van de week komt van Rotjoch, presentator van BNN's 101 Barz. De stelling werd geponeerd - waar anders - op Twitter. De afgelopen maanden opende de ene na de andere rapper een account. Ze weten wel raad met de microbloggingcommunity. Rappers zijn gadgetfreaks, en scherp zijn in 140 tekens, dat is per slot van rekening net zoiets als 16 bars vol pennen. "Rappers houden van poep praten", zegt rapper Murda Turk. "En op Twitter kun je de hele dag poep praten, zonder dat iemand er last van heeft."

Zo eenvoudig kan het natuurlijk zijn. Rappers schreeuwen graag naar wie het maar horen wil. Een beetje cliché, maar wel waar. Maar er is meer. "Het voordeel van Twitter is dat je niet persé mensen terug hoeft te volgen als ze jou volgen", zegt Jiggy Djé in een videoblog gewijd aan Twitter. "In tegenstelling tot Hyves, waar je wederzijds vrienden moet zijn. Je wilt niet weten hoeveel mail ik krijg van Hyves. Nog een verschil: Hyves heeft geen humor, Twitter wel.""Ik wil mensen minimaal drie keer per dag laten lachen met mijn tweets", zegt Murda Turk. 

Volgens Rotjoch is er een ijzeren onderscheid tussen neppe twitterraars en echte. Neppe twitteraars tikken hun woorden thuis achter de computer, echte nemen hun Blackberry overal mee naartoe. "Je vindt mij in een club, in de studio, backstage, je ziet een tiet of een kont langs komen." De 'echte' twitteraars zorgen voor een extra meerwaarde: je weet precies waar in de hiphopscene de beste feestjes gaande zijn. Dat kan in heel Nederland zijn. "Ik was laatst op een zondagavond met Lucien Foort in Utrecht, hij had daar een optreden. In de kleedkamer van de club zaten Dio, Feis, Winne, U-niq, Murda Turk. Bleek dat alleen Dio moest optreden, en dat alle anderen zich thuis zaten te vervelen." "Ik heb vaker met Kees de Koning gepraat op Twitter, dan in het echt", zegt Murda Turk.

Ook Willie Wartaal van De Jeugd van Tegenwoordig heeft naar eigen zeggen tegenwoordig zijn Blackberry vaker in zijn hand dan zijn pik. Hij gebruikt Twitter vooral om te praten over lieveheersbeestjes, de Revolutie (de aantocht van Vjèze Fur) en zijn bizarre slaappatroon ("Ik slaap van 6:00 tot 13:00 uur"). "Veel mensen nemen Twitter te serieus", zegt hij. "Dan schakelen ze van Twitterberry over op Übertwitter. Come on. Tik gewoon 140 tekens en druk op SEND."

Toch denkt ook hij dat het medium een bijdrage heeft aan de scene. "Bij optredens is iedereen cool, met een hele entourage om zich heen. De drempel om op iemand af te stappen is veel kleiner als je hem volgt op Twitter." "Je leert mensen echt kennen", zegt Jiggy Djé. "Ook mensen waarvan je dacht dat je ze al kende. Dat is meteen de valkuil. Twitter laat je ware kleuren zien. Je krijgt ineens de kans om veel te zeggen, en sommige mensen blijken dan helemaal geen leuk leven te hebben, of niet grappig te zijn. Twitter can ruin your carreer." "Ronald Giphart vond ik een dwaas op Twitter", zegt Willie Wartaal. "Hij is niet grappig, maar probeert dat wel te zijn. Ik wil wel graag zeggen dat Job de Wit een baas is. Daar ben ik op Twitter achter gekomen." "Ik sta op het punt om Willie Wartaal te unfollowen", zegt Rotjoch. "Hij praat alleen maar onzin."

Rotterdammer Winne heeft dubbele gevoelens bij het medium. Ook hij gebruikte zijn account veel de laatste weken, vooral tijdens de vele zomerfestivals. "Mensen vinden het leuk om dingen te weten van hun favoriete artiesten. Ze hebben het gevoel dat ze dichter bij je kunnen komen. Dat is ook wel zo,  maar eigenlijk zeg ik niet zo veel. Ik hou het bewust een beetje op afstand. Kleine Jay bijvoorbeeld twitterde van de week dat zijn vriendin hem gedumpt had. Die vuile was zou ik niet buiten hangen. Vorige week heb ik geprobeerd een dag zonder Blackberry door te komen. Dat lukte."

Voor huisgenoten Willie Wartaal en Murda Turk is hun Blackberry een verlengstuk van hun identiteit als rapper. "Wij zien Twitter als kunst", zegt Murda Turk. "In je tweets moet je net zo hard komen als in je verses. Get followed or die trying!"