Een grootse dag in hiphop: 170 hiphoppers vastgelegd op één foto

Historisch beeld gemaakt bij Radio Kootwijk

Timo Pisart ,

Als er op 19 september een bom was gevallen op Radio Kootwijk, was volledig hiphop-Nederland weggevaagd. Honderdzeventig prominente Nederlandse rappers, dj's en spelers in de hiphopscene kwamen gezamenlijk in the middle of nowhere voor één foto: Ghamte Schmidt had een megalomaan plan en kreeg het voor elkaar. Met Een Grootse Dag in Hiphop maakte hij een bijzonder tijdsdocument dat op 2 november wordt onthuld op de Museumnacht in Amsterdam, zo vertelde hij vanavond in 3voor12 Radio. "Hiphop wordt gewoon niet serieus genomen, en ik hoop daar verandering in te brengen."

Precies 170 prominente hiphoppers verzamelden zich op donderdag 19 september in Radio Kootwijk, een historisch voormalig zenderpark in de buurt van Apeldoorn. Van Brainpower tot Willie Wartaal, van Lange Frans tot Bokoesam en van Appa tot Sir OJ en Sef: ze waren allemaal aanwezig. Niet voor een groots concert, maar voor één foto, die een tijdsdocument en samenvatting van hiphop-Nederland moet vormen. Het initiatief kwam van Ghamte Schmidt, onder andere host van Appelsap, Bassline en BBQ maar boven alles hiphopliefhebber. "Eind februari ben ik ermee begonnen. Het was zenuwslopend, maar ik moest gewoon een knoop doorhakken en een datum kiezen. Daar moet je voor niets en niemand meer van afwijken: ik wilde dat íedereen erbij wilde zijn, dat rappers afspraken zouden afzeggen zodat ze op de foto konden staan. En toegegeven: Gers Pardoel, Ali B en Extince konden er helaas uiteindelijk niet bij zijn."

Waarom dan de keuze voor het afgelegen Radio Kootwijk? "Ten eerste moest het natuurlijk neutrale grond zijn. Als je het in Amsterdam doet, gaat Rotterdam zeiken, en vice versa. Dit was een goede plek omdat het geen hometown was voor een grote rapper. Ten tweede is het ontoegankelijk: in '98 had je misschien geen social-media-gezeik of Project X-praktijken, nu laten rappers continu zien waar ze zijn. Ten derde is het een historisch belangrijke plek: Radio Kootwijk was de eerste communicatieverbinding tussen Nederland en Nederlands-Indië, en ik zeg graag dat hiphop moderne communicatie is."

Schmidt werd geïnspireerd door het in 1998 gemaakte Great Day in Hip Hop, een foto voor de cover van tijdschrift XXL met onder andere Rakim, Xzibit, Fat Joe, Mos Def en Grandmaster Flash die op haar beurt weer was gespiegeld aan het in 1958 gemaakte A Great Day in Harlem met een grote groep jazzmuzikanten. "Al die muzikanten zetten hun schema en ego opzij, al die gasten die miljoenen dollars maakten, die waren opeens een eenheid. Nederland verdient óók zo'n foto, vond ik."

En misschien heeft Nederland zo'n foto nu nog harder nodig dan ooit, aldus Schmidt, in een tijd dat muziek vluchtiger is dan ooit en mensen amper nog besef hebben van de muzikale historie. "Wie heeft het nu nog over het nieuwe album van De Jeugd van Tegenwoordig? Het is alweer weg aan het ebben. Ik heb Eigen Wereld van Opgezwolle drie jaar lang geluisterd, zo lang gaat muziek tegenwoordig écht niet meer mee. Dat is een gegeven, en ik denk oprecht dat dat een probleem is. Je vergeet waar je vandaan komt. Ik liet een jongen van zestien de foto zien en vroeg: 'Mis jij Extince niet?' Hij vroeg me: 'Wie is dat?' En zo gaat dat: er is elke dag wel weer een nieuwe track of mixtape, dus je hebt helemaal geen tijd meer om oudere muziek te luisteren en de spanningsboog van mensen wordt steeds korter."

Tegelijkertijd wordt hiphop tegenwoordig vaker serieus genomen dan ooit en besproken door de grote media, zou je zeggen. "Ja man, maar we zijn er nog steeds niet. Je kunt zeggen: die hiphopdoelgroep kíjkt geen tv, maar fuck die shit, ouwe. Dat is zo'n onzin. We worden gewoon niet serieus genomen. We moeten het doen met één minuutje bij DWDD. Als je kijkt naar die 170 mensen bij elkaar, die representen zo'n grote groep mensen in de maatschappij, zóveel views op YouTube. En dan tel ik Gers Pardoel en Ali B nog niet eens mee! Met de foto wilde ik ook laten zien: kijk eens wat we hebben in Nederland, en stop hiphop niet meer in een verdomhoekje. 'Dat kleine cultuurtje?' We zijn stronger than ever, we zijn niet meer weg te denken en worden alleen maar steeds groter."

Een Grootse Dag in Hiphop wordt op 2 november onthuld tijdens de Museumnacht in Amsterdam. Daarna is de foto ook als poster te bestellen.