at the close of every day na sabbatical terug met verzamelaar at the close of every day na sabbatical terug met verzamelaar

Minco Eggersman blikt terug op de laatste 10 jaar

, Paul Bijkerk

at the close of every day na sabbatical terug met verzamelaar

Minco Eggersman blikt terug op de laatste 10 jaar

Paul Bijkerk ,

Het duo Minco Eggersman en Axel Kabboord besloot eind 2010 een sabbatical te houden met hun band at the close of every day. Na twee jaar van soloprojecten komen de makers van melancholische pop en emo in april met een nieuw album: monsters. De winnaar van de allereerste 3voor12 award is inmiddels een decennium verder. Samen met hun label Volkoren vieren ze gelijktijdig het tienjarig jubileum. “Onze levens zijn gewoon veranderd in tien jaar tijd.” Tijd voor een terugblik.

De band won in 2004 voor hun vijfde album the silja symphony de allereerste 3voor12 Award. Precies vijf jaar na de release van hun laatste album troostprijs en twee jaar na de plotseling ingelaste sabbatical laten Axel Kabboord en Minco Eggersman weer van zich horen. Eggersman die naast de band eigen soloprojecten heeft en tevens eigenaar is van Volkoren, blikt terug op de laatste tien jaar: “Ik ben blij dat wij in deze rumoerige tijden voor muziek nog steeds actief zijn. Ik zie collega’s om mij heen omvallen of stoppen. Na tien jaar kunnen we mensen nog steeds blij maken met mooie muziek.”

“Onze levens zijn veranderd in de laatste tien jaar, in het begin van onze carrière kon je een week van tevoren te horen krijgen dat je in het voorprogramma van 16 Horsepower stond, je pakte je koffers en je ging op tournee. Het leven is ook veranderd nu je kinderen hebt. Je gaat wat meer werk op maat toepassen. De uiting naar buiten zal minder intensief zijn dan voorheen.”

De band zou eerst een jaar sabbatical houden, dat is uiteindelijk twee jaar geworden. In de tussentijd hebben de twee duidelijk niet stil gezeten: “Axel had het heel druk met levensveranderende zaken als studie, baan en een nieuw huis. Zelf heb ik het druk gehad met mijn eigen solocarrière en het maken van muziek voor films.” Eind 2012 zochten Kabboord en Eggersman elkaar weer op voor de start van het nieuwe verzamelalbum.

Verzamelaar
“Toen we eind vorig jaar besloten de boel weer op te pakken, wilden we herstarten met een overzichtsalbum, met tracks die nog niet zijn verschenen. Het is geen gewone verzamelaar, maar wel een overzicht van wat de band de afgelopen tien jaar heeft gedaan met een aantal bekende en nieuwe nummers. Er staan nummers op die voorheen alleen op obscure (Amerikaanse) verzamelaars of op De Speech (het project van LPG) stonden, ze pasten niet in het thema van de vorige albums.”

De echte fans missen alleen nog de nummers uit die tijd, met dit album kunnen ze de verzameling compleet maken. “We hebben in de krochten van de studio’s oude opnames bij elkaar geraapt en opnieuw gemixt en gemasterd wat uiteindelijk een uur muziek oplevert in vijftien nummers.” monsters bevat vijf nieuwe nummers en twee covers van Doe Maar: Is dit alles en Pa.

Japans artwork album
Voor het artwork van het album werkte de band samen met de Japanse kunstfotograaf Fukuma Umi die unieke onderwater fotografie toepast. De foto’s zullen met muziek van het album als promofilm uitgebracht worden. “Ik ben zelf zwaar fan van zijn werk, en daarom ben ik trots dat we met deze kunstenaar samen hebben kunnen werken”,  aldus Eggersman.

In het najaar wordt er een Volkoren festijn georganiseerd ter gelegenheid van het tienjarig bestaan. Naast het nieuwe album van het duo verschijnt eind april Eggersmans soundtrack van de films ‘De Nieuwe Wereld’ en ‘Drone’. De uitgave van het album monsters  op cd vindt plaats op 19 april. Voor de echte fans zijn er driehonderd gelimiteerde exemplaren in een gouden verpakking.

Na de release van het album Monsters willen Kabboord en Eggersman de koppen weer bij elkaar steken voor nieuw materiaal. “We weten nog niet concreet waar we naar toe willen, we gaan in mei de agenda’s naast elkaar leggen en kijken wat de mogelijkheden zijn.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12