Free Record Shop verdwijnt van Pinkpop

Plato bevestigt nieuwe stand op Pinkpop

Paul Bijkerk ,

De Free Record Shop stopt met de verkoop van cd's via hun stand bij Pinkpop. Na jarenlange aanwezigheid op het popfestival in Landgraaf beëindigt de entertainmentketen de samenwerking. Plato wordt de opvolger als verkoper van cd's, dit bevestigt Plato-directeur Dick van Dijk aan 3voor12.

Plato wordt de nieuwe verkoper van cd's op Pinkpop, de platenwinkel die o.a. op Lowlands, North Sea Jazz en andere muziekevenementen staat, wordt de opvolger van de Free Record Shop. Plato-directeur Dick van Dijk bevestigt het gerucht:"We hebben al jarenlang warme contacten met Pinkpop. Een paar maanden geleden was het al rond, maar de kleine details ontbraken nog. Het moet een beetje een platenwinkelidee worden. De stand moet ook ruimte bieden voor signeersessies en interviews."

Free Record Shop stopt na jaren trouwe samenwerking op Pinkpop met de verkoop van cd's. De prioriteit ligt blijkbaar niet meer bij het festival in Limburg. “Per evenement kijken we naar de kosten, de baten en de personele bezetting. Hieruit wordt besloten of het partnerschap tussen de organisaties wordt gehandhaafd. We kijken nu per evenement of het rendabel is voor Free Record Shop. Bij Pinkpop bleek dit niet meer rendabel”, aldus Patrice Hijsterborg, woordvoerder van Free Record Shop Nederland tegen 3voor12.

Pinkpop ziet Plato als goede opvolger

Er werd gespeculeerd dat Plato wellicht komend Pinkpop op het festivalterrein te vinden is voor de verkoop van cd’s. Volgens Entertainment Business vindt Niek Murray van Buro Pinkpop dat een logische keuze als opvolger omdat Plato ook op Lowlands al enige jaren cd’s verkoopt.

In februari werd bekend dat binnen een half jaar alle Free Record Shops op NS-stations verdwijnen 'wegens een beleidswijziging van de NS', waar de platenzaak 'niet mee akkoord kon gaan'. Na twintig jaar van Free Record Shop stationskiosken besloot de muziekwinkel het contract met de NS te beëindigen.

Grote sanering in 2010 ingezet

De vraag is gerechtvaardigd welke prioriteiten de entertainmentketen wel stelt. In november 2012, deed Hans Van Breukhoven al afstand van zijn functie als algemeen directeur van de Free Record Shop Holding. Die stap maakte onderdeel uit van een 'grote sanering die wegens een daling van de verkoopcijfers ingezet is'. Patrice Hijsterborg licht toe “Door de nieuwe directie die in november is aangesteld is er een nieuwe strategie vastgesteld. Over deze nieuwe strategie wil Free Record Shop zelf nog niet naar buiten treden.”

In 2012 sloten alleen al tien winkels 'onder druk van teruglopende cd-verkopen'. Eind december sloot een van de grootste Free Record Shopwinkels in Utrecht op de Oude Gracht wegens optimalisatie van het winkelnetwerk.