20 jaar Kompakt: "Typisch Duits label met krautrock-vibe"

Darko Esser: "Die eerste Gui Boratto plaat sloeg in als een bom"

Ingmar Griffioen ,

Kompakt Records bestaat 20 jaar! Het vooral in techno-kringen legendarische label legde vanuit Keulen in die twee decennia de basis voor onder meer de latere minimal en microhouse golf en voor de Duitse dance-dominantie in de Zeroes. Labelbazen Michael Mayer, Wolfgang Voigt en Jürgen Paape brachten naast eigen werk materiaal uit van onder meer The Orb, The Field en Superpitcher. En van Braziliaan Gui Boratto, momenteel misschien wel de grootste Kompakt-troef. 3voor12 sprak Nederlandse kenners Darko Esser en Nuno Dos Santos over de impact van Kompakt.

Je vindt de compilatie 20 Jahre Kompakt, de eerste in een serie verzamelaars, hieronder op de Luisterpaal en de tips van de Nederlandse producers onderaan. Dansen Met Delsing besteedt deze zaterdag ook aandacht aan Kompakt en de nieuwe Dj Koze. Luister van 2-6 uur op 3FM.

Kompakt Store: het Keulse walhalla
Esser, dance-programmeur voor het Nijmeegse Doornroosje, zit ook geografisch dichtbij het Keulse vuur. "Die hele Keulse scene ligt hier niet ver vandaan. Toen ik in 2000 hier bij Doornroosje aan de slag ging was ik heel vaak in Keulen om in de Kompakt Store platen te kopen. Dat is toch wel een soort walhalla, met ook heel veel backstock. Een kwestie van daarheen gaan, heel veel geld meenemen en alles opmaken."

Het belang van het Duitse label is volgens de Nijmegenaar niet te onderschatten. "Ze hebben zoveel baanbrekende platen uitgebracht, veel invloed gehad en een zeer loyale following. Ze hebben niet zoveel artiesten die grote zalen voltrekken, maar wel Michael Mayer, Superpitcher, Dj Koze, Matias Aguayo en zeker Gui Boratto. Daaronder zit een groot gat, maar omdat het bij Kompakt zit ga ik het toch checken. Zoals Wighnomy Brothers en het allermooiste vind ik wel The Field." Esser noemt Justus Köhnckes Timecode een van de grootste Kompakt-klappers.

'Kompakt verrast me nog steeds met steengoede releases'
Kompakt is van grote invloed geweest op hem, vertelt Nuno Dos Santos. De Utrechtse dj-producer kondigde deze maand aan dat het Keulse label de distributie gaat verzorgen van zijn nieuwe label Something Happening Somewhere. Hij noemt Kompakt "een breed label dat er nooit van heeft gehouden om in een hokje geplaatst te worden. Van dubtechno tot ambient tot sferische house tot meer emokrakers en indie bandjes. Ik volg ze altijd heel nauwgezet en ze verrassen me nog steeds met steengoede releases. Ik ben dan ook zeer vereerd dat Kompakt mijn distributie gaat doen."

Ook Darko Esser roemt de breedte van het Duitse label. "Het is eigenlijk een heel Duits label, met een krautrock-vibe, met het jaren '70 geluid van Kraftwerk en NEU, maar ook poppy, cross-over en zelfs Duitstalig materiaal. Ik hou heel erg van labels waarbij na twee releases niet duidelijk is waar ze voor staan. Waar het niet gek is dat ze nu een vocal track uitbrengen en dan een keiharde technoklapper. In de hoogtijdagen van minimal waren zij ook een vreemde eend in de bijt door hun poppy en krautrock releases. Ze doen wat ze zelf willen, zijn nooit puristisch."

De invloed van Kompakt anno 2013 is minder groot dan pakweg tien jaar geleden. Esser: "Op één artiest na: Gui Boratto vult zo een zaal met 2000 man. Zijn eerste plaat op Kompakt sloeg toen in als een bom. Tijden en accenten veranderen. Wat zij nu doen is niet zo in de picture. Maar ze zijn altijd blijven evolueren en ik denk dat als ze zo doorgaan dat Kompakt wel blijft. Het hoeft niet altijd in de picture, je kunt je ook in de luwte ontwikkelen."

3voor12 vroeg Dos Santos en Esser naar hun favorieten van deze Kompakt-compilatie. Dat beiden Gui Boratto noemen is niet toevallig.

Nuno Dos Santos' Kompakt top 3:
1. Gui Boratto - Arquipelago

De eerste release van Gui Boratto op Kompakt. Op het K2  sublabel toentertijd. Dit was zijn eerste hit. Ik weet nog goed dat ik deze op de eerste Full Spectrum feesten heb gedraaid in de Ekko in Utrecht. Simpel maar heel doeltreffend met die baslijn. Werkt nog steeds. Zij zijn toen een van de eerste geweest die hem in 2007 naar Nederland hebben gehaald voor een paar honderd euro. Dat is nu niet meer te betalen.

2. Superpitcher - Happiness (Lawrence Remix)

Wederom een van de hoogtepunten in de immense catalogus van Kompakt. Het origineel van Superpitcher is al beeldschoon en Lawrence heeft er nog een hele dikke laag emotie opgegooid. Romantische techno. Tijdloos!

3. Matias Aguayo - Walter Neff
Toen ik dit voor het eerst hoorde was ik echt overdonderd. Elektronische muziek met zoveel humor en een flinke dosis funk. Voor mij het startpunt waarna de hele Comeme sound en het label is ontstaan.

Darko Essers Kompakt top 3:
1. The Field – Over The Ice
Het is best lastig nog ECHT origineel te zijn in de house/techno scene, maar toen ik deze eerste single van The Field hoorde, werd ik echt compleet omver geblazen. Volstrekt unieke sound en kippevel tot op het bot..

2. DJ Koze – Mariposa
Er MOET een DJ Koze track in de top 3. Een van de meest geniale, eigenzinnige en knettergestoorde producers van de afgelopen 20 jaar. Niemand heeft de balans tussen fragiele emoties en totale gekte zo goed in de vingers als Kozi.

3. Gui Boratto – Arquipelago
Eerste single van het Braziliaanse fenomeen, elke zaal werd gesloopt wanneer deze er op ging!

MEER KOMPAKT OP DE LUISTERPAAL
Essers favoriet Dj Koze staat momenteel met zijn nieuwe "gruwelijk mooie album" op de Luisterpaal. En ook voor de deep house plaat van Oliver Deutschmann doet Kompakt de distributie. Check ze hieronder.