Samenwerking Jungle By Night en The Gaslamp Killer krijgt release op Record Store Day

Afrofunkband en excentrieke dj vieren reünie op Koninginnedag

Timo Pisart ,

Er is eindelijk een releasedatum voor de samenwerking tussen Jungle By Night en The Gaslamp Killer. De onwaarschijnlijke opnames zullen met Record Store Day op 20 april als 7" worden uitgebracht. Een dikke week later - op Koninginnedag - komen Jungle By Night en The Gaslamp Killer bij elkaar voor een reünie-feestje in het MC Theater. "Je weet nooit wat je bij hem kan verwachten."

"Wie is die gast?" dacht saxofonist Pieter Exter van Jungle By Night toen er op Pitch 2011 een curieuze baardige Amerikaan voor zijn neus stond om te zeggen dat hij de Nederlandse afrofunk-band "awesome" vond. Het bleek een van de headliners van het festival te zijn: The Gaslamp Killer. Hij duwde een mixtape in de hand van Exter, en al gauw geschiedde: Jungle By Night dook de studio in met de excentrieke dj achter de knoppen. Na een drietal korte sessies in de zomer werd het weer even stil: zowel dj als band hadden het te druk met hun eigen projecten, maar er is nu eindelijk een releasedatum bekend: de 7" krijgt een speciale release met Record Store Day, op 20 april. Exter: "Wij houden zelf ontzettend van platenzaken en mooi vinyl, dus het leek ons de perfecte dag om de plaat uit te brengen. Vorig jaar met Record Store Day werd er een soort 10" uitgebracht van Ali Farka Touré, zoiets was nog nooit gedaan. Onze drummer Sonny heeft zelf een hele mooie collectie vinyl en draait graag plaatjes voor en na de repetities."

Beide tracks op de 7" zijn geïnspireerd door de favoriete muziek van The Gaslamp Killer. "De ene is een cover van Electric Funeral van Black Sabbath, de ander een melodietje van een Turkse muzikant. Het is totaal iets anders dan je van ons gewend bent, dat is juist heel leuk. We zijn zelf ook nooit zo stijlvast geweest."

In de studio was The Gaslamp Killer net zo hyperactief als op het podium, vertelt Pieter, en via de koptelefoon schreeuwde de Amerikaan continu aanwijzingen naar de Jungle By Night-leden. Op het moment liggen de opnames bij de dj, die er nog een laag overheen gaat gooien. "Wat hij precies gaat doen? Geen flauw idee, je weet nooit wat je bij hem kan verwachten."

Op Koninginnedag zullen The Gaslamp Killer en Jungle By Night weer samenkomen voor een reünie, op het terrein waar ze ook hun eerste ontmoeting beleefden. "We spelen dan in ieder geval de tracks van de 7". Verder wordt het een dubbelconcert met ongetwijfeld ruimte voor interactie." The Gaslamp Killer staat erom bekend andermans shows te kapen en bij jan en alleman op het podium te duiken, en ook Jungle By Night heeft ongeplande gastoptredens gedaan bij Mayor Hawthorne en The Heavy. "Wij zijn nog niet zo brutaal als The Gaslamp Killer, dus we gaan weer bij 'm in de leerschool."

Vanavond speelt Jungle By Night op de VPRO Filmnacht op het IFFR. Er zijn nog kaarten. De 7" wordt op 20 april uitgebracht via Kindred Spirits. The Gaslamp Killer en Jungle By Night doen samen een unieke show op het Koninginnedagfeest van Dekmantel in het MC Theater.