Baskerville op sleeptouw bij Boys Noize: "De electro-rock-crossover is al lang overleden"

Naast releases doet Duitse golden boy van de electro nu ook wereldwijd boekingen voor Haarlems duo

Timo Pisart ,

Voortaan zal Boys Noize Bookings internationaal de boekingen van het Haarlemse electroduo Baskerville gaan verzorgen. Daarnaast brengt Baskerville hun tweede EP uit op het label BNR Trax, maken ze een remix voor Moby en Loops of Fury én werken de heren hard aan hun tweede album. De Baskerville-stilte van afgelopen tijd was dus kortweg de stilte voor de storm. Bart Possemis: "We wilden leren van de grote meester Boys Noize."

Het verhaal is bijna te mooi om waar te zijn: Boys Noize draaide eens een track van het Haarlemse Baskerville. Toen het duo daar lucht van kreeg, hosselden Thijs van der Klugt en Bart Possemis het e-mailadres van de Duitse electro-grootheid en trokken ze de stoute schoenen aan. Ze stuurden een mailtje met een onaffe track: "We zijn met wat nieuwe dingen bezig. Kun je ons wat feedback geven?" Possemis vertelt nu: "We hadden nooit verwacht of gehoopt dat we op Boys Noize zouden uitkomen en wilden gewoon leren van de grote meester. Zoiets is een gesloten club waar je niet zo makkelijk tussen komt."

Toch is dat precies wat gebeurde. Binnen vijf minuten stuurde Boys Noize een mailtje terug, en binnen twee maanden kwam een Baskerville-EP uit op het Duitse sublabel BNR Trax. Over een week volgt een tweede EP én daarmee tekent de act voor internationale shows bij het boekingskantoor van Boys Noize. Baskerville is de eerste Nederlandse act die door Boys Noize Bookings wordt geboekt. Betekent dat dat het Haarlemse duo de komende tijd weer de hele wereld over vliegt? "Dat hopen we wel. Onze EP komt over een week of twee uit, dat is ook hun kick-off om boekers aan te spreken."

Die EP kenmerkt precies waar Baskerville de laatste tijd mee bezig is geweest: tracks op het scherpst van de snede tussen electro en techno. "We hebben digitaal heel veel EP's uitgebracht, vooral gericht op het buitenland. We moesten onze sporen verdienen in het wereldje, en dat is gelukt. In de techno-electro-scene hebben we onze naam gevestigd, bijvoorbeeld door bij Boys Noize uit te komen."

Ondertussen sluit Baskerville zich elke dag in de studio op om te werken aan hun tweede volwaardige album. Net als debuutalbum Disco Biscuits wordt deze tweede meer poppy dan de techno-uitstapjes, met echte songs met kop en staart en vocalisten als Bart van Liemt (The Sheer) en Ten (Gotcha!), én ditmaal bijvoorbeeld ook Torre Florim van De Staat. "Disco Biscuits was behoorlijk schreeuwerig, met deze nieuwe hopen we een stuk dieper en spacier te gaan. De electro-rock-crossover is al lang overleden. Bovendien zijn wij nooit zo stijlvast geweest, ik word ouder en de muziek verandert ook. Met de electrorock zijn we uitgespeeld."

Dat album is voorlopig dan ook het enige waar Baskerville zich mee bezighoudt. Althans, behalve één remix die binnenkort op Beatport verschijnt, en wel voor Loops of Fury en Moby. Grote namen, dus. "Ja, we zijn sowieso groot fan van Loops of Fury. Moby is voor mij echt nostalgie, maar hij doet nog ontzettend veel."

De EP "DumDumDum & Britefoot" komt 28 januari uit op BNR Trax. Luister outtake Synth Coke hieronder. Binnenkort doet Baskerville ook een try-outtour voor het tweede album.