Na Buma eist Sena nu ook licentievergoeding voor embedden muziek

Rechtenorganisatie zoekt overleg met 'representatieve commerciële partijen'

Ingmar Griffioen ,

In navolging van Buma/Stemra eist Sena nu ook dat websites betalen voor het embedden van muziek. Webwereld meldt dat de Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten (voor artiesten en producenten) de recente uitspraak van de rechter tegen radioportal Nederland.fm (linken en embedden = openbaarmaking) aangrijpt om licenties af te sluiten. Websites zullen dus licenties moeten afsluiten bij Buma/Stemra én Sena. Sena zegt niet anders te kunnen en zou vrijdag al met Nederland.fm eigenaar Jim Souren in overleg zijn gegaan.

In tegenstelling tot Buma/Stemra heeft Sena geen 'verbodsrecht', maar de rechtenorganisatie heeft wel een wettelijke opdracht (inzake de Wet op de naburige rechten) om de vergoedingsrechten van alle Nederlandse artiesten en platenproducenten te bewaken. Sena mag dan minder dwingend optreden dan Buma/Stemra; het overtreden van de Wet op de naburige rechten is wel degelijk strafbaar.

De stichting zegt zijn pijlen net als Buma alleen op commerciële sites te richten, maar sluit volgens Webwereld 'een embedtaks voor particulieren niet principieel uit'. De volgende stap is dat Sena het overleg zoekt met 'representatieve commerciële partijen' om een overeenkomst af te sluiten. Sena liet Webwereld weten de wettelijke plicht te hebben om "bij openbaarmaking van muziek een billijke vergoeding voor rechthebbenden te innen, door onderhandeling". De woordvoerder verschafte geen duidelijkheid over de bedragen die met een Sena-licentie gemoeid zijn.

Nederland.fm heeft sinds een week wel een Buma 'on demand licentie'. Eigenaar Souren zou gestopt zijn met zijn andere radioplatform Op.fm en wilde nog niets zeggen over de mogelijkheid van een hoger beroep.

Buma/Stemra vs. Kicking the Habit
Nadat in 2009 al tot in de Tweede Kamer een storm van verontwaardiging losbrak over de 'YouTube-heffing' van Buma/Stemra, werd die in de ijskast geplaatst. Op 17 januari dit jaar werd weblog Kicking the Habit door de auteursrechtenorganisatie per brief gesommeerd een streaming-licentie af te sluiten om "auteursrechtelijke toestemming regelen voor het muziekgebruik". In een exclusief interview met 3voor12 reageerde Buma/Stemra-directievoorzitter Hein van der Ree uitgebreid op de nu ontstane commotie. Hij stelde onder meer het "verbijsterend" te vinden dat het weblog "niet wil betalen". Kicking the Habit reageerde daar weer geprikkeld op: "De kruimels zijn blijkbaar een zoveelste heftige imagodeuk waard". Het video-interview met Hein van der Ree vind je hieronder.