Nieuw album Tough Love van Pien Feith live op Noorderslag

Opvolger van Dance On Time (2011) wordt 11 maart uitgebracht

Laurence Tanamal ,

Het nieuwe album van de Amsterdamse artieste Pien Feith is in zicht, nu het eerste materiaal naar buiten komt en er een officiële datum voor het nieuwe album, Tough Love genaamd, vaststaat. Vanaf januari 2012 werkte Feith aan haar opvolger voor debuutalbum Dance On Time (2011) en in oktober vertrok zij naar Chicago voor de productie en laatste opnames. Tough Love komt officieel uit op 11 maart, maar een groot deel van haar nieuwe materiaal is al ten gehore gebracht tijdens een aantal try outs en zal ook op Eurosonic Noorderslag ruimschoots aan bod komen.

Donderdag 3 januari liet Feith met het synthesizerwave-nummer Oh Radical Me een voorproefje los. Voor Tough Love, wat naar eigen zeggen 'een zelfreflectie als dochter, zus en vriendin zijnde' is, heeft Feith de productie nog meer in eigen hand genomen. De versmelting tussen elektronica en pop, met een sterk aanwezig live gevoel zoals op Dance On Time blijft herkenbaar. Voor Tough Love heeft zij echter een duisterder, mysterieuze en meer persoonlijke kant opgezocht. De albumtitel kan herleid worden tot een uitspraak van soulzanger Cody ChesnuTT: "All songs are love songs, and if not romantic love, they are meant as 'tough love'. Something you write because you want someone to do better, to be the best they can be."

In oktober zijn Feith en bandlid Melvin Wevers naar de Soma Electronic Music Studios in Chicago van John McEntire afgereisd om het album te produceren met Chris Moore, die heeft samengewerkt met Yeah Yeah Yeahs, Liars en TV On The Radio. De keuze viel op Moore vanwege zijn kijk op het samenbrengen van elektronica en een bandgeluid. Zo weet hij verschillende elementen uit synthpop, gospel, r&b en 80's en 90's pop in balans te brengen. Tijdens deze periode in Chicago hield Feith voor 3voor12 een fotodagboek bij.

Inmiddels hebben Feith en band een aantal try outs gespeeld in Luxor Live, Arnhem, Mezz, Breda, en de Groene Engel in Oss waar het nieuwe materiaal voor het eerst live voor een publiek gebracht werd. "Dat voelde lekker, na een paar maanden in de studio gezeten te hebben. Hiermee kunnen wij ons goed opwarmen voor Noorderslag. Hier zullen wij ons ook richten op het spelen van veel nieuw materiaal, met misschien een paar oude nummers," aldus Pien Feith. De band van Pien Feith heeft inmiddels een verandering ondergaan. Er is namelijk een versterking gevonden in percussionist Ben Schaipp. "Wij waren al druk met Dance On Time, maar omdat het nieuwe album nog gelaagder is en wij het live gevoel wel wilden behouden was een versterking wenselijk. Ben neemt naast de percussie ook samples en zelfs zang voor zijn rekening."

De officiële release van Tough Love staat gepland voor 11 maart en komt uit op V2 Records. Feith staat 12 januari tijdens Eurosonic Noorderslag op het 3voor12 podium in de Bovenzaal.