Paradiso wil hotel met tunnel naar het podium

'Oud' idee nieuw leven ingeblazen door plotselinge publiciteit

Laurence Tanamal ,

Onlangs dook de aankondiging op dat Paradiso in samenwerking met Converse DC een hotel op het braakliggende terrein naast de Paradiso wil laten bouwen. Een plek voor artiesten, gasten en crew om te slapen, maar dat ook moet dienen als 'verlengstuk' van de Paradiso. Dat wil zeggen dat de stijl van de poptempel overeenkomt met het hotel en particulieren de gelegenheid krijgen om in dezelfde kamer als hun favoriete artiesten te slapen. Alhoewel de komst van dit hotel nog allerminst zeker is, hoopt Thijs Meijer van Converse dat het collectieve enthousiasme rondom het project de doorslag geeft. "Ik ben benieuwd of het hotel uiteindelijk voor de hellepoort wordt weggesleept".

Het stuk land naast de Paradiso ligt al sinds mensenheugenis braak, maar als het aan Paradiso, Converse DC en Conscious Hotels ligt komt daar snel verandering in. Alhoewel, snel, volgens Thijs Meijer lag een dergelijk idee al een tijd op tafel, maar bereikt het pas sinds kort de publiciteit, via stukken in onder meer Telegraaf en Parool. "Het idee om een hotel naast de Paradiso te bouwen bestaat al sinds 2009. Sinds het Amsterdamse bestaan is het terrein al braakliggend. Het bouwen van een kantoor op die plek gaat niet gebeuren, er zijn al genoeg leegstaande kantoren in Amsterdam. En daarbij is het zo'n bijzondere plek dat wij en Paradiso kansen zagen voor dit terrein. Aangezien wij beiden geen verstand hebben van het exploiteren van hotels, hebben wij Conscious Hotels als derde partij aangetrokken."

Er werden al snel veel mogelijkheden gezien voor een hotel naast Paradiso. Zo kunnen particulieren kamers huren waar hun favoriete artiest ook in heeft geslapen. De lobby leent zich uitstekend als plek om tickets te kopen. Ook is er sprake van een coffeecorner, die ingericht wordt in dezelfde stijl als Paradiso. Naast een ondergrondse doorgang naar de Paradiso zelf, kan er plaats gemaakt worden voor een ondergrondse fietsenkelder die grondtrillingen van muziek tegengaat. "Het laatste dat wij willen is een soort Planet Hollywood pop-thema. Het hotel moet ingericht worden voor mensen die Paradiso leuk vinden", aldus Meijer.

Sinds het nieuws over 'Hotel Paradiso' naar buiten is gekomen, zijn de reacties unaniem positief. En dit terwijl sinds de kansen voor het hotel om gerealiseerd te worden vanaf de zomer nagenoeg nihil waren. "Het plan op zich heeft maar weinig politiek draagvlak, maar dat bleek er, vooral in besloten kring, wel te zijn. Het hotel vormt een tussencategorie, die gepaard gaat met zo'n grote lijst met bijzonderheden dat het een toeristische trekpleister kan worden. Het plan is al een lange tijd geheim gehouden, maar een omwonende die het aan de orde bracht bij de stadseel politiek heeft stof doen opwaaien, waardoor de raadsleden in Amsterdam uiteindelijk besloten dat de Paradiso zich niet verder van het Leidscheplein mocht uitbouwen." De realisatie van het hotel was dus al bijna van tafel, maar toen kwamen de plannen plotseling in de publiciteit. "Toen alle leuke plannen ineens naar buiten kwamen waren zelfs de politici van 'als we dat geweten hadden'." Het plan zal binnenkort besproken worden door Stadsdeel Centrum, en ondanks dat de kans op groen licht klein is, ziet Meijer in het plotselinge unanieme enthousiasme een mogelijke verrassing. "Ik ben benieuwd of het hotel uiteindelijk voor de hellepoort wordt weggesleept".