Rough Trade en PIAS gaan samen

Twee indies willen samen groot distributieblok vormen

Atze de Vrieze ,

PIAS en Rough Trade bundelen de krachten op het gebied van sales en distributie. De twee indies gaan vanaf 1 januari door het leven als [PIAS] Rough Trade Distribution, in het huidige pand van PIAS in Amsterdam. De twee zeggen samen een van de grootste distributiemaatschappijen van Europa te worden.

Kees van Weijen van Rough Trade zegt: "In de huidige markt streven wij voor de independents naar consolidatie en sterke partnerships. Wij hebben nu de ideale combinatie van twee toonaangevende sales & distributiepartijen met daarin kennis, creativiteit en commercialiteit voor onze labels en retailpartners. Wij kijken enorm uit naar de start van dit avontuur met een nieuw en sterk content portfolio dat complementair is.”

Leon Happe van PIAS sluit zich daarbij aan: "Voor mij is dit een logische stap voor de toekomst. Ik kijk enorm uit naar de nieuwe samenwerking waar binnen we een nog betere service kunnen bieden aan onze artiesten en labels. Ook de mogelijkheid die hier door geschapen wordt om met het label 100% te focussen op de ontwikkeling van de carrières van artiesten, internationaal, [PIAS] Recordings en [PIAS] Cooperative,  als ook lokaal is van onschatbare waarde. Het is meer dan een kwestie van onze twee catalogi bij elkaar optellen, je komt bij elke partner ineens heel anders binnen.”

Het is nodig zo groot en solide mogelijk te zijn, is de gedachte. Zeker ook in een markt die onder druk staat. Maar ook groot zijn is geen garantie voor lijfsbehoud. Zelfs grote keten Free Record Shop kan immers omvallen. "Het is natuurlijk verschrikkelijk wat daar gebeurt, en het onderstreept nog maar eens hoe belangrijk het is om goed vooruit te kijken. Ook voor ons is Free Record Shop een belangrijke keten, al is het voor labels als PIAS en Cooperative niet de eerst aangewezen partij om mee te werken. Gelukkig hebben we ook goede banden met de Plato groep, de Kroeses, etcetera."

Volgens Happe is nog niet duidelijk welke consequenties het samengaan van de partijen heeft voor het personeel. "De komende weken zullen wij meer duidelijkheid hebben over de organisatie."