Jiggy Djé: “Als je nu nep bent maak je geen schijn van kans”

Keyser Punchline zaterdag met Great Minds headliner op Definitie van Hiphop 2013

Joost van Beek ,

Hiphopminnend Nederland trekt aanstaande zaterdag naar 013, Tilburg, waar een nieuwe editie van Definitie van Hiphop zal plaatsvinden, al jaren toonaangevend op het gebied van hiphop van eigen bodem. Hiphopsupergroep Great Minds staat bovenaan het toch al indrukwekkende affiche. Hoogste tijd om te bellen met Great Mind Jiggy Djé, platenbaas van Noah’s Ark en docent op de Herman Brood Academie. Maar bovenal Keyser Punchline. Een gesprek over succesjaar 2013 en het ouder worden in een jonge scene. Een zoektocht naar de definitie van hiphop. Als die er überhaupt is.

Alleen de aankondiging van de samenwerking van Sticks, Winne, Jiggy Djé en Dr. Moon deed de Nederlandse hiphopharten even stoppen. Een spannende samenwerking, die een aantal jaar geleden nog ondenkbaar leek. Maar er moest nog wel geleverd worden. De mannen trokken zich terug in Parijs met een simpel doel; tracks opnemen. Met uitzicht op de Eiffeltoren werd één van de beste hiphopplaten van 2013 opgenomen. Het plezier van muziek maken werd met dikke viltstift onderstreept en op plaat gevangen, een ode aan hiphop. Een zegetocht door Nederland volgde. De headlineshow op één van Neerlands meest toonaangevende hiphopfestivals is de kroon op een puik jaar.

Kendrick Lamar vs. Eminem
Op de vraag wat de definitie van hiphop is, wordt het even stil aan de andere kant van de lijn. “Tja de definitie van hiphop…”, zegt Jiggy twijfelend. “Muziek is veranderlijk, dat geldt natuurlijk ook voor hiphop. Ik weet niet of je hiphop als dusdanig kan definiëren. En als je dat al doet wordt het een heel persoonlijk statement. Je hoeft in ieder geval geen expert te zijn om te zien dat het lekker gaat met de scene. In Amerika zie je op dit moment veel jonge jongens opkomen. Kijk naar een Kendrick Lamar. Tegelijkertijd doen oude rotten als Jay-Z en Eminem nog steeds mee. Als nichegenre is hiphop op dit moment niet onverdienstelijk bezig.”

Binnen de landsgrenzen ziet Jiggy voornamelijk een verbreding van het genre. “Je ziet dat acts als The Opposites en De Jeugd van Tegenwoordig ontzettend aan populariteit winnen. En ze innoveren. Neem Sukkel voor de Liefde. Dat nummer is gebouwd rond een klassieke hiphopbeat, maar tegelijkertijd ontzettend catchy. Begrijp me niet verkeerd , dit juich ik toe. Met Great Minds maken we een wat traditioneler klinkende vorm van hiphop, waar ook vraag naar is. Je kan een rapcarrière vergelijken met die van een voetballer, wat dat betreft zou je kunnen zeggen dat Sticks, Winne en ik in de herfst van onze carrière zitten. Maar zo voelt dat niet. Ik denk dat wij het eerste pionierswerk doen voor een generatie jonge dertigers.”

"Hiphop gaat over hiphop, dat maakt het genre uniek"
Het succes van Great Minds sloeg in als een bom uit Boston, de plaat werd door pers en publiek met enthousiasme ontvangen. De Nederlandse poppodia werden vervolgens vakkundig gesloopt. Van een optredens op Lowlands en Appelsap tot het lokale jazzcafé in Amersfoort. “Zonder verwachtingen begonnen we aan dit project. We zien wel waar het toe leidt, dat was de instelling. Uiteindelijk zijn we veel geboekt dit jaar, meer dan verwacht. Ik heb het regelmatig optreden de afgelopen jaren niet bewust gemist, maar het was lekker om weer in die routine te duiken. In een busje stappen, honderd tankstations zien, het backstage-eten van wisselende kwaliteit. En optreden, lol hebben met z’n allen. Het mooiste optreden? Tivoli Oudegracht was heel tof. IAM THE CITY, in thuisstad Amersfoort, is me ook bijgebleven. Maar toen Winne en ik een verrassingsoptreden deden tijdens een show van Sticks en Dr. Moon openbaarde de oerkracht van hiphop zich. Ik wist van tevoren niet eens dat Winne kwam, maar uiteindelijk hebben we een half uur op het podium gestaan. Het ging compleet los in Utrecht, het publiek was merkbaar dankbaar voor die spontaniteit. Dat is hiphop.”

Jiggy Djé komt dan nog even terug op de definitie van hiphop.” Hiphop gaat over hiphop, dat maakt het genre uniek. Als beginnende rapper leer je aan de hand van teksten van anderen. Zelf leerde ik veel van Jay-Z. Over rap, maar ook over ondernemen en je positie in de maatschappij. Hij leerde mij meer dan de meeste docenten. In Nederland is een professionalisering van hiphop gaande. Een paar jaar terug kon je zonder moeite bij een Big2 aankloppen voor een beat, nu gelden er andere regels. Er spelen nu meer belangen mee. Dit heeft zowel zijn voor- als nadelen. Het wordt voor een festival als Definitie moeilijker om puntig te programmeren. Een paar jaar geleden lagen de acts dichter bij elkaar. Zowel acts als publiek worden gevarieerder. Als docent op de Herman Brood Academie zie ik gedrevenheid om me heen. De juiste instelling is er, of de muziek nu goed is of niet. Ja, die jongens roken rustig hun jointje, maar hebben duidelijke doelen voor ogen. En dat moet ook. Tien jaar geleden kon je nog opkomen als je nep was. Als je nu nep bent maak je geen schijn van kans. Hiphop is hoe dan ook immer veranderlijk.”

Nieuw werk Great Minds?
Na de eerste release van Great Minds lanceerde de mannen een online platform waar teksten van het album uitgeplozen konden worden. Reflecterend op de plaat zijn Rat Pack Snipers en Dat Dan Weer Wel tekstueel het meest geslaagd, aldus Jiggy. “Die nummers zijn een afspiegeling van de dingen die, ‘mensen als wij’, als vroege dertigers bezig houden. Beter dan dit zal je niet snel krijgen, in onze hoek althans. Toen ik zei dat met Great Minds het gevoel van de hoogtijdagen van Nederlandse hiphop een beetje terug was bedoelde ik vooral dat wij deze muziek hebben gemaakt zoals we dat in die dagen ook deden; zonder te veel druk en pretenties."

Dat er nieuw werk van Great Minds gaat verschijnen staat in ieder geval vast. De hamvraag; wanneer kunnen we die nieuwe plaat verwachten? “Het is een cliché, maar die plaat komt als ie komt. Maar hij komt hoe dan ook. We gaan weer schrijven als we daar zin in hebben. We kunnen ineens vijf tracks droppen, het kan ook zijn dat je heel lang niks van ons gaat horen. Nog zo’n aspect van hiphop. Ik wil niets forceren in ieder geval.”

In 2014 nieuw materiaal van de hele Noah's Ark-stal?
Een voorzichtige vooruitblik op 2014 dan. Als docent en labelbaas zit Jiggy aan de rand van de kweekvijver. Tijdens de najaartour werd de nieuwe lichting een podium geboden. Great Minds schreef een contest uit en de winnaar mocht mee op tour. De Grote Prijs-finalisten van Brandwerk mochten uiteindelijk de shows openen. Voor 2014 ziet Jiggy potentie in het collectief Lefensmannen, die Ronnie Flex in de gelederen hebben.“ Die gasten zijn enthousiast en gedreven. Ze willen vooral muziek maken zonder al te veel met strategie bezig te zijn. Ze doen me denken aan de dagen dat ik begon met rappen. Supervet.”

Zelf heeft Jiggy Djé in ieder geval de ambitie om elke act van Noah’s Ark volgend jaar nieuw werk te laten uitbrengen. “Kraantje Pappie is een zekerheidje, die komt in de eerste helft van 2014 met een nieuw album. Verder wil ik eind 2014 een nieuwe plaat van Hef. SpaceKees komt ook met nieuw werk. Zelf wil ik die derde plaat afleveren, maar ik sta inmiddels bekend als een notoire uitsteller."

Definitie van Hiphop zal zaterdag 21 december plaatsvinden in 013, Tilburg. Naast Great Minds staan onder andere Typhoon, Boef en de Gelogeerde Aap en Hydroboyz op het affiche.