Sticks dicht over Overijsselse landgoederen, "hopelijk straks ook op cd" Sticks dicht over Overijsselse landgoederen, "hopelijk straks ook op cd"

'Link tussen urbane multiculturele cultuur en het traditionele landleven'

, Ingmar Griffioen

Sticks dicht over Overijsselse landgoederen, "hopelijk straks ook op cd"

'Link tussen urbane multiculturele cultuur en het traditionele landleven'

Ingmar Griffioen ,

Dat rappers tekstdichters zijn, moge bekend zijn. Dat ze ook gedichten publiceren is al zeldzamer, en dat die in het geval van Sticks geïnspireerd zijn door Overijsselse landgoederen en hun bewoners is nog verrassender. De van Fakkelteitgroep en Great Minds bekende Zwollenaar legde met fotograaf Kinza Ferjani zeven landgoederen vast voor de expositie Land Woord Beeld die nu in het museum te zien is. Sticks dichtte live in 3voor12 Radio een fragment over een kasteelheer die houdt van jazz en vertelde de raps op cd gebundeld met extra foto's in een boekje te willen uitgeven.

Hoe komt een rapper uit de stad bij de gegoede landelijke residenties in zijn provincie terecht? "Ik sprak directeur van Museum de Fundatie bij de opening van de vorige foto-expositie van mijn vriendin Kinza. Hij had de aflevering van Ali B op Volle Toeren gezien waar ik aan Liesbeth List werd gekoppeld en wilde hetzelfde doen, maar dan niet de geschiedenis van Nederlandse muziek maar die van Overijssel koppelen aan moderne kunstvormen. Dat vond ik gelijk een leuk idee." Uitgangspunt van de tentoonstelling Land Woord Beeld is volgens het begeleidend schrijven de 'Link tussen urbane multiculturele cultuur en het traditionele landleven in transitie'.

Junte Uiterwijk (zoals Sticks volgens het burgerlijk wetboek heet) trok de provincie Overijssel door, die tot zijn verrassing meer dan tweehonderd landgoederen herbergt. Toch hoefde hij niet lang na te denken over de vraag van Paul Rabbering wat de mooiste plek van Overijssel is: "Dat is gewoon Zwolle."

Luister het interview hierboven terug. De expositie is t/m 18 augustus 2013 te zien in Museum de Fundatie-Kasteel het Nijenhuis, Heino/Wijhe (meer info hier) en van 26 augustus t/m 18 oktober 2013 in Deltion College, Zwolle. Sticks is met de formatie Great Minds deze zaterdag 10 augustus te zien op Appelsap en zaterdag 17 augustus op Lowlands.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12