Primeur: motorongelukken en verslaving in nieuwe videoclip De Staat

Slechtste show van De Staat óóit afgelopen weekend in Duitsland

Timo Pisart ,

In september komt I_CON uit, de langverwachte derde plaat van De Staat, en vanavond in 3voor12 Radio primeurde Paul Rabbering de allereerste nieuwe track ínclusief lyrics-videoclip. Het duistere Make Way For The Passenger is hieronder te bekijken. Ondertussen speelde De Staat afgelopen weekend de állerslechtste show ooit, namen ze meteen revanche en werken ze aan een stel akoestische opnames. Torre Florim: "Mensen kunnen zichzelf kwijtraken in verslaving."

In de videoclip voor Make Way For The Passenger wordt een tweetal motorcoureurs getoond die flinke stunts uithalen, maar met de ene loopt het niet al te best af. Torre Florim grapt: "Ja, die op de groene motor is Rocco [Hueting, toetsenist van De Staat], ja." In werkelijkheid gaat het om een video die Florim vond op YouTube en die hij monteerde tot een videoclip. "Er waren twee gasten op een motor die stoer liepen te doen, maar dat liep gewoon, nou ja, mis. Ik wilde een lyric-video maken voor de track en zocht naar een ritje door de woestijn, maar deze was zó vet en bizar. Het paste heel goed bij het liedje."

Make Way For The Passenger lijkt met de spierballenclip en dito tekst te gaan over een soort donkere held waar je maar voor aan de kant hebt te gaan, maar zo bedoelde Florim het niet. "Zo kun je het interpreteren, maar het gaat over mensen dichtbij me. Het is een metafoor voor verslaving, sommigen denken dat ze níet verslaafd zijn maar een keuze maken om met rust te worden gelaten. 'Fuck you', ik doe lekker wat ik zelf wil."

Spoiler alert: de motorrijder verongelukt in de videoclip een eerste maal, waarna de clip wordt teruggespoeld. Aanvankelijk denk je als kijker dat de coureur de tweede maal niet zal verongelukken. Toch wordt hij nogmaals aangereden. "Mensen kunnen zichzelf kwijtraken in verslaving. Ze krijgen vaak een tweede kans aangeboden om het anders te doen, maar vaak komen ze tóch weer uit bij die destructie."

Make Way For The Passenger is het eerste nummer van I_CON dat het daglicht ziet, maar is het ook representatief voor de derde langspeler van De Staat, die op 16 september uitkomt? "Ik ben heel veel Afrikaanse muziek uit de seventies gaan luisteren, en wilde meer van die zwierige oldschool synthesizers verwerken. Een aantal van die dingen is er ingeslopen. Dit is best een weird nummer, het is niet de single maar ik hoop dat mensen daardoor nóg benieuwder worden naar de plaat."

Slechtste show ooit en akoestische sessies
Met een gloednieuwe backdrop toog De Staat afgelopen weekend voor een drietal shows naar Duitsland, alwaar het merendeel van I_CON al uitgebreid werd getest op de bühne. Torre Florim lacht: "Ja, dat was leuk. Maar eerlijk gezegd: we hebben ook ons slechtste optreden tot nu toe gedaan." Die show vond plaats in Elend Bei Sorgen. "We hadden besloten zo veel mogelijk nieuw werk uit te proberen om het klaar te stomen voor het najaar, maar we hadden onszelf een beetje overschat. We deden slechts één oud nummer, maar het zat er nog niet zo goed in en er gingen allerlei technische dingen mis. Dan is het lastig opkrabbelen."

Ondertussen plaatste de band óók nog een mysterieuze foto op Facebook die repte over akoestische versies van I_CON. Florim: "Ja, het leek ons leuk om weirde oldschool-opnames te maken, ze zijn heel rustig en relaxt. We hebben zo een paar nummers opgenomen, we zien wel wat we ermee gaan doen. Uiteindelijk gaat het gewoon om toffe shit maken, toch?"