De Staat werkt met rechterhand Jack White voor album drie

Luister primeur nieuw materiaal terug, album komt september uit

Timo Pisart ,

Wie belt daar plotsklaps vanuit Nashville met witte rook? Roosmarijn had vanavond in 3voor12 Radio Torre Florim aan de lijn. De frontman van De Staat is nét klaar met het afmixen van De Staat-album nummer drie dat begin september moet uitkomen. Ook primeurde hij alvast een moppie nieuwe muziek, geïnspireerd op trap en sciencefiction. Luister het fragment hieronder.

 “Ik zie nu heel veel auto’s en dikke mensen”, lacht Torre Florim. Het is zijn laatste dag in Nashville. Twaalf dagen vertoeft hij er al, om het derde album van De Staat af te mixen met producer Vance Powell, de rechterhand van Jack White. Powell produceerde onder andere het album van Jack White zelf en van The Raconteurs. “Ja, het is een hele toffe gast. Hoe het was om met zo’n levende legende te werken? Eigenlijk heel relaxt, hij is heel professioneel. Ondertussen kwamen er allerlei verhalen langs.” Tussendoor ging Torre nog even langs bij Third Man Records, het label van Jack White. Inderdaad, hij sprak ook White zelf nog even. “Ze waren bezig met een soort booth waar je twee minuten van jezelf kon opnemen, die direct op vinyl werden gedrukt. Eh, ik weet eigenlijk niet of ik dat wel mag vertellen.”

Het album is de opvolger van Machinery, dat Album van de Week werd bij 3voor12. Eerder scoorde De Staat al de 3voor12 Award met debuutalbum Wait for Evolution. Hoe verhoudt dit nieuwe album zich eigenlijk tot het eerdere werk? “Er zit héél veel in”, aldus Torre. “Deze plaat zit vol met invloeden uit sciencefictionfilms, Afrikaanse muziek, urban hiphop en in Refugee zitten zelfs trap-invloeden. Ja, en natuurlijk veel rock ’n roll. Er zit hele fucking snelle en harde shit op, maar ook hele rustige liedjes. Het is een raar proces geweest, we wisten niet meer precies wat we aan het maken waren. Dat is een goed teken, denk ik.”

Het album komt begin september uit, dan trekt De Staat op een grote tour. Niet alleen door Nederland, maar óók door Duitsland, Denemarken en Zwitserland. Luister het fragment mét nieuw werk hieronder terug.