#SXSW13: Nick Cave, koning van het donker #SXSW13: Nick Cave, koning van het donker

Na 35 jaar nog altijd een van de beste performers ter wereld

, Christiaan Walraven

#SXSW13: Nick Cave, koning van het donker

Na 35 jaar nog altijd een van de beste performers ter wereld

Christiaan Walraven ,

"We gaan beginnen met een lang nummer en tegen de tijd dat we klaar zijn, is het hopelijk donker." Met deze woorden opent Nick Cave een weergaloze showcase van tien nummers op SXSW. Donker, dat is het bij Cave natuurlijk ook terwijl de zon schijnt, maar zo tijdens zonsondergang komt de show des te beter over. Hij lijkt als een hagedissenkoning de troepen te laten weten dat het veilig is om uit hun holen te komen. En dat doen ze met velen tegelijk, onder aanvoering van de man in het zwart.

Er wordt diep gegraven in de catalogus van de 55-jarige muzikant. Met een nieuwe, zeskoppige formatie van zijn band The Bad Seeds ligt de focus van de show naast nummers van de nieuwe plaat Push The Sky Away op zijn oudere werk. Enkel nummers uit de jaren '80 en begin jaren '90 worden gespeeld. Voornamelijk het meer agressieve werk, zoals Stagger Lee, waarbij Cave de eerste rijen van het publiek induikt en rechtsreeks in de oren de daar aanwezige fans de ijzingwekkende woorden "Well bartender, it's plain to see I'm that bad motherfucker called Stagger Lee" schreeuwt.

De nieuwe nummers blijken goed stand te houden tussen het klassieke werk. Het titelnummer van de nieuwe (eenentwintigste!) Cave-plaat blijft zelfs overeind na het net daarvoor gespeelde The Mercy Seat, dat door die andere Man in Black onsterfelijk werd gemaakt in zijn American Recordings. Het lijkt welhaast alsof het helemaal niet uitmaakt wat voor muziek de Australische koning van de nacht maakt, ieder woord komt aan als een mokerslag.

 
Nick Cave bewijst vanavond aan de wereldwijde muziekindustrie dat hij na 35 jaar op het podium nog altijd een van de beste performers ter wereld is. Met het nieuwe materiaal op zak kan hij vrijwel overal blind geboekt worden. Van 20-jarige meisjes tot oude rockers, iedereen kijkt met ontzag naar de donkere verschijning op het podium. Hoe kan hij de show dan ook beter afsluiten dan met de woorden van zijn Push The Sky Away: "Some people say it's just rock 'n roll / Oh, but it gets you right down to your soul".

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12