#PP13: In de Rukhut

Rukkers, wukkers en Curry Kees op Camping A

Bas van Duren ,

'De Rukhut.' Dat kregen we bij 3voor12 als suggestie bij een oproep voor aparte zaken op Pinkpop. Pardon? Ja, diep verscholen op Camping A, ergens bij de voetbalvelden, houdt een kamp stand. Daar waar de voertaal Voerendaals is en Alfa het pils bij uitstek. Een groep vrienden vindt al elf jaar zijn weg naar Pinkpop en ze luisteren naar de naam... de Rukkers.

'De Rukhut,' pardon? Is het een perverse oprisping? Een omgebouwde sauna? Waar men alleen of in vereniging kan onaneren? Een massagesalon met een happy ending? Niets van dit alles. Onder een tentje bevindt zich een vriendengroep van ongeveer vijftien man. Het zijn de Rukkers van de Rukhut uit Voerendaal, een dorp niet ver van Landgraaf met ruim 3000 inwoners. Elf jaar geleden gesticht door Paul Meex, omdat er destijds 'geen ruk' te doen was in het plaatsje. Nog steeds niet overigens.

De dubbelzinnige betekenis van het woord 'rukken' wordt desondanks toch uitgebuit. Zo wordt Meex steevast de 'dirukteur' genoemd en stap je uit de club als je bent gestopt met rukken. De vriendenclub begon met Meex en een maat van hem in een tuinhuis, maar is uitgegroeid tot een groep van in totaal rond de honderd man. Daar bevinden zich ook 'wukkers' tussen; de term voor 'wannabe rukkers' die buiten Voerendaal wonen. Voor de wukkers is zelfs een verkiezing in het leven geroepen voor Wukker van het Jaar. Compleet met bokaal.

Buiten Pinkpop heeft de Rukhut meer activiteiten. Minstens één keer komen de rukkers bij elkaar op een zolder waar er goed wordt gedronken en de groep viert vaak gezamenlijk vakantie. Met carnaval gaat de club verkleed als dieren om kinderen te vermaken. 'Eigenlijk best raar om dat te zeggen als we "rukkers" heten,' merkt een van de vrouwelijke rukkers op. Het mooiste dat de groep in elf jaar Pinkpop heeft meegemaakt, daar is iedereen het over eens: 'Curry Kees'. Meex: 'Een paar jaar terug crashte hier een jonge vent die zijn tent niet kon vinden. Hij was helemaal dronken en we hebben hem opgenomen. De volgende ochtend werd hij wakker en blijkt in de tent te slapen naast de zijne. Hij heet Kees en voor zijn geld maakt hij curry.'