#LL13: Bravo-nacht met TNGHT, Noisia en Black Sun Empire #LL13: Bravo-nacht met TNGHT, Noisia en Black Sun Empire

Blog van de hete slotnacht in de Bravo met ook Calyx & Teebee en Just Blaze

, Tekst Job de Wit, foto's Jelmer de Haas

#LL13: Bravo-nacht met TNGHT, Noisia en Black Sun Empire

Blog van de hete slotnacht in de Bravo met ook Calyx & Teebee en Just Blaze

Tekst Job de Wit, foto's Jelmer de Haas ,

Job de Wit sloot Lowlands af in de Bravo en Hacienda; zondagnacht de arena's waar onder meer TNGHT en drum 'n bass-kanonnen Noisia, Calyx en Black Sun Empire aantraden. Jelmer de Haas was weer met de camera op pad.

TNGHT

Je bent de uitputting nabij, maar de laatste nacht van Lowlands wordt alsnog het uiterste van je gevergd. Zie het als een uitdaging. Dat begint al in de vooravond, met de spierballendance van Nero, Dizzee Rascal en AraabMuzik en de spanning loopt op tot TNGHT aantreedt in de Bravo. Het Brits-Canadese duo (Hudson Mohawke en Lunice) leidt de weg op het snijvlak van elektronische dansmuziek en hiphop, precies geschikt voor dit festival, voor deze Bravo-tent, voor deze laatste avond. De tracks van TNGHT's EP waren vorig jaar vrijwel stuk voor stuk instant classics, en zouden nog steeds schade moeten kunnen aanrichten. Het wordt allemaal niet erg waargemaakt, omdat de twee dj's er een voor de hand liggend, weinig spectaculair dj-setje van maken. Goed, Lunice maakt er als altijd wat van door af en toe enthousiast over het podium te dansen en mee te playbacken met hits van onder andere Kanye West, waar HudMo veel mee samenwerkt. Maar dat is het dan wel.

TNGHT is geboekt omdat het in de studio toffe muziek maakt en die nummers, aangevuld met krakers als Rick Ross' 'Box Chevy', op Lowlands gehoord moeten worden. Dus hebben ze die meegenomen en draaien ze die voor ons. Je had ook, voor een fractie van de prijs, pak hem beet, DJ Abstract uit Amsterdam kunnen vragen zo'n set te draaien. Het had precies hetzelfde (of beter) geklonken, maar het was toch helemaal niet hetzelfde geweest. Bovendien had dan, op het einde tussen TNGHT-hits 'Higher Ground' en 'Easy Easy' door, die fantastische nieuwe track ons niet lekker gemaakt voor wat er nog gaat komen van dit duo.

Just Blaze

De Amerikaan Just Blaze is een wat dynamischer dj, maar ook hij staat hier vooral vanwege zijn heel indrukwekkende productiecarrière, met name in dienst van Jay Z. En dat mogen we weten, in hoog tempo wrijft hij de Bravo zijn succesnummers onder de neus, een microfoon stand-by. 'Just BLAZE!' Er ontstaat een ouderwetse blockpartysfeer met een eenmans-soundsystem op het podium. Het geluid van de sirene is nooit ver weg. Just scoorde als jongeman in 1999 al zijn eerste hit, maar is niet stil blijven staan. De laatste tijd trekt hij veel op met de snel opgekomen dj/producer Baauer (die van de 'Harlem Shake' inderdaad, afgelopen vrijdag nog op Lowlands), en samen met hem (en een handjevol Jay Z-samples) heeft hij net een nieuwe single uit. Anything goes vanavond, Just Blaze komt er een feestje van maken. Daft Punk ook in de mix? Ja, natuurlijk.

Drum 'n bass offensief Noisia. Calyx & Teebee en Black Sun Empire

Voor de diehards die vanaf half twee bezit nemen van de Bravo is het hooguit een opwarmertje. Vanaf dan tot het einde is het drum 'n bass wat hier de klok slaat, te beginnen met de 3D-blockbusterkannonades van Noisia. Als de Jaegers uit Pacific Rim een weekendje zouden kunnen gaan stappen, zijn de beat- en basfusillades uit Groningen de ideale soundtrack. Het spervuur houdt een uur aan, waarna het Brits/Noorse duo Calyx en Teebee het overneemt met een iets minder eigenzinnig, net iets meer traditioneel geluid (en een zeer aanwezige mc). Het Nederlandse Black Sun Empire doet er daarna nog een schepje bovenop en ontketent het laatste apocalyptische vuur. Zelf was ik al meer dan tien jaar geleden afgehaakt bij wat een leuke tijd de meest vernieuwende dansmuziek was, en het weerzien met drum 'n bass komt op me over als het na lange tijd tegenkomen van een ex waar je in een ander bestaan ooit gek op was. Beiden leid je inmiddels een ander leven, je bent blij dat ze er wel bij vaart en wenst haar alleen het allerbeste.

D-Rok in de Hacienda
In de flink opgeknapte Hacienda (waar het geluid op vrijdagavond nog om te huilen was) staat de Nederlandse dj D-Rok een urenlange set met disco en house te draaien om Lowlands met een heel blij gevoel af te sluiten. Als je het overdag een klein beetje rustig aan doet, kan je hier drie nachten lang een uitstekend dancefestival beleven. Sommige dansvloeren (Bravo, X-Ray) zijn vaak overvol, en dat is niet echt ideaal, maar de uitgelaten sfeer - het festivalgevoel - maakt dat weer goed. Dansen op Lowlands is toch iets anders dan de rest van het jaar dansen in de stad. Je zou wat van die Lowlands-magie in gasflessen willen stoppen om tijdens de rest van het seizoen af en toe eens in de club los te laten. (Job de Wit)

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12