#LL13 in tien magische momenten #LL13 in tien magische momenten

Van John Paul Jones joins Seasick Steve tot Jiggy's Wall Of Death bij Great Minds

, Redactie 3voor12

#LL13 in tien magische momenten

Van John Paul Jones joins Seasick Steve tot Jiggy's Wall Of Death bij Great Minds

Redactie 3voor12 ,

Lowlands 2013 is voorbij, maar bij 3voor12 genieten we nog even na. We hebben al een lijst met de Top 40 beste acts gepubliceerd, maar nu is het tijd voor de magische momenten van het festival. Wat zal jou bijblijven na deze editie van Lowlands? Het onverwachtse bezoek van John Paul Jones of de gigantische circlepit bij The Opposites? Of ga je toch voor de aerobics bij The Knife of de zelfgebouwde kansel in de X-Ray? 3voor12 heeft uit de vele hoogtepunten een top 10 gemaakt in willekeurige volgorde.

1. John Paul Jones joins Seasick Steve

Een geweldige verrassing op de eerste dag van het festival. Voordat het optreden van Seasick Steve begint maakt hij bekend dat hij een cadeautje heeft voor het publiek. Niemand minder dan Led Zeppelin-legende John Paul Jones betreedt vervolgens het podium. Buiten dat hij de baspartijen voor zijn rekening neemt, speelt hij ook nog een gitaarsolo voor een meisje op het podium.

2. Imagine Dragons – Radioactive

Een Pinkpop-headliner is geboren. Bij hitsingle ‘Radioactive’ explodeert de Grolsch-tent. Met de armen zwaaiend zingen de fans de tekst van het meest gedraaide Spotify-liedje van de Lowlands line-up mee. Menno Visser noemt de uitvoering van dit nummer ‘Wagneriaans’ en de track wordt uitgerekt tot maar liefst zeven minuten.

3. Lowlands gaat Thunder met The Opposites

Deze rappers zijn op de zesde plaats geëindigd in de Lowlands top-40. Een knappe prestatie, die mede mogelijk gemaakt is door de indrukwekkende circlepit in de Alpha tijdens 'Thunder.' The Opposites weet hoe ze een feestje moeten bouwen en krijgen zelfs mensen mee in hun fanatisme, die niet eens van hun muziek houden. Ook in de 3 On Stage sessie geven ze een ongekend feestje.

4. Zelfgebouwde kansel in X-Ray

Een aantal jongens vermaken het publiek met een zelfgemaakte kansel, dit is een verhoogde plaats in een kerk, waaraf de geestelijke spreekt. Ondanks dat het bomvol is in de X-Ray maakt iedereen plaats, om de zwaaiende man de ruimte te geven om vooraan te komen. Hier is de desbetreffende persoon een tijd blijven staan om de boel op te jutten. Een opmerkelijk en grappig moment.

5. Steve Reich neemt applaus in ontvangst

Het is bijzonder dat het NJO Reich Ensemble prima past op een festival als Lowlands. Zelf staat koning Steve Reich het gehele concert achter de geluidstafel, om de boel tot in details perfect te mixen. Zijn compositie ‘Music for 18 Musicians’ duurt een uur en het publiek luistert aandachtig. Hét moment is daarom ook het applaus dat de componist ontvangt aan het einde van het optreden.

6. DJVT maakt nieuwe plaat bekend en knalt met ‘De Formule’

Niet alleen bij The Opposites gaat het los, maar ook bij de Amsterdammers van De Jeugd Van Tegenwoordig gaat het tekeer. “Ja, Natúúrlijk! is de naam van het nieuwe album en iedereen in het publiek moet dit naschreeuwen. Faberyayo gooit T-shirts met de titel van de plaat het publiek in en ‘De Formule’ wordt vervolgens ingezet. De bijzonder irritante tonen van het outro worden hartstochtelijk meegezongen. Een absoluut hoogtepunt op Lowlands.

7. Aerobics bij The Knife

Dit is bij geen enkel optreden bij Lowlands voorgekomen en vrij bizar. Een bebaarde, opgemaakte malloot in een panty geeft het publiek instructies voor aerobics. Schreeuwend en bloedfanatiek commandeert hij de mensen, die vervolgens alles doen wat hij zegt. De feeststemming zit er daarna goed in bij The Knife en zijn missie is geslaagd.

8. Major Lazer en ‘de twee spagaten’

De seksuele spanning loopt hoog op tijdens het optreden van Major Lazer. Een man wordt op het podium gehaald en vervolgens vastgebonden met tape. Dan bespringen twee danseressen de man op acrobatische wijze: één vrouw belandt in een spagaat op zijn kruis en de ander belandt met een spagaat in zijn nek. Altijd vermakelijk, wanneer iemand in een ongemakkelijke positie terechtkomt. Daarna verlaat hij doodleuk stagedivend het podium.

9. Einde tijdperk van de Titty Twister?

Een emotionele aangelegenheid afgelopen zondagnacht. De Duitse dj Horst liet doorschemeren dat de Titty Twister ermee stopt. Drie jaar lang is de hardrock (gay-)bar één van de hoogtepunten van Lowlands. Het bericht is dan ook hard aangekomen bij sommigen. Met name liefhebber Kareltje heeft het er moeilijk mee. Er is een brief van hem gevonden naast de Titty Twister waar hij de liefde verklaart aan de tent.

10. Great Minds en Wall of Death

Jiggy Djé wil iets unieks doen tijdens de show. Niet een normale wall of death, maar eentje waarbij hij voordat de twee partijen clashen omhoog wordt getild. In de praktijk loopt het niet helemaal gesmeerd, maar een leuke vondst is het zeker. Daarna gaat het dak eraf met het nummer ‘Doag.’ Wellicht komt het door de euforie, die hierdoor ontstaan is, dat ze 15 minuten langer spelen.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12