Hollandse Nieuwe van de Maand: The Maureens primeurt nieuwe videoclip

Indie popband uit Utrecht komt 14 september met debuutalbum

Tim Schakel ,

Iedere maand kiest 3voor12 de Hollandse Nieuwe van de Maand. Welke artiest van eigen bodem maakt indruk, van welke act wordt het meest verwacht? Deze maand staat in teken van de Utrechtse super-underground-formatie The Maureens, met ex-leden van Silence is Sexy, Mr. Love and the Stallions en Brown Feather Sparrow. Over ongeveer twee weken presenteert de door sixties beïnvloede band hun titelloze debuutalbum in de Ekko, Utrecht. Vandaag primeuren ze op 3voor12 de gloednieuwe videoclip van het nummer Early June. Bas van de Looy: “Staan niet in Sgt. Pepper pakjes op het podium.”

Bas van de Looy zal zijn eigen bruiloft niet snel vergeten. Met name doordat hij ging trouwen met zijn vriendin, maar ook om het feit dat toen de eerste plannen voor The Maureens zijn ontstaan. Bas had de band Silence is Sexy uitgenodigd om te spelen op zijn bruiloft: “Ik was fan van ze en had destijds plannen om een nieuw project te beginnen. Hendrik-Jan de Wolff speelde toen in die band en met hem voelde ik een klik. Ik kende hem eigenlijk niet, maar ik was gecharmeerd van zijn stijl van muziek maken”, aldus Bas. In die nacht, en waarschijnlijk een paar drankjes later, werden de eerste plannen voor een samenwerking gemaakt. Muzikaal gezien klikte het ook snel door een voorliefde voor sixties muziek. Hendrik-Jan speelde destijds in een Beach Boys coverband en dat vormde de basis voor The Maureens. “We schrijven samen de nummers en halen inspiratie uit de jaren zestig, maar proberen er wel een eigen ding van te maken. Het is niet zo dat we met Sgt. Pepper pakjes op het podium staan.”

Albumpresentatie
De band is geduldig, want in 2012 hebben ze de plaat al opgenomen en de albumpresentatie vindt op 14 september plaats in de Ekko, Utrecht. De thuisbasis en tevens de locatie waar de bandleden met hun vorige bands al eerder presentaties hebben gedaan. Een praktische keuze legt Bas uit: “We hebben gekozen voor een bedachtzame aanpak. Het is beter om je geduld te bewaren, dan alles snel te willen doen. We willen dat dingen, zoals promo, goed geregeld zijn. Dat hebben we inmiddels geleerd door onze ervaringen in vorige bands.”

Op het album staat het nummer Brother, dat de derde single moet worden en vanaf vandaag te beluisteren is via onze Hollandse Nieuwe sampler. “Het is een hart-onder-de-riem-steek nummer”, vertelt Bas. De song is exemplarisch voor de typische The Maureens sound en composities. “De opbouw en de koortjes in het refrein zijn de blauwdruk van onze muziek. We willen onze songs niet te moeilijk maken, want we houden van sterke pop-structuren.”

Early June
De videoclip van de tweede single Early June is vanaf vandaag te bewonderen. Het is geproduceerd door Roald van Stijn, die tevens bezig is met een documentaire over The Maureens. De bandleden hebben zelf het nodige werk in het project gestopt. “We hebben een tijd lang met zes iPhones zoveel mogelijk proberen te filmen van onszelf. De clip geeft een kleine kijk in het leven van een muzikant: vanaf het ophalen van bandleden tot aan het repeteren zelf in de oefenruimte. Dit zorgt in combinatie met het gebruik van de iPhones voor een leuk effect.” Bekijk hieronder de gloednieuwe videoclip.