Hollandse Nieuwe 44 op de Luisterpaal

HN najaarseditie met 24 verse maatjes en Award-genomineerde Applescal als uitsmijter

Tekst en samenstelling: Ingmar Griffioen ,

Het releaseseizoen is in september duidelijk weer geopend en 3voor12 vat het offensief op een dubbeldikke najaarseditie. Die trappen we af met de Hollandse Nieuwe artiesten van de maanden september en augustus: The Maureens (all-star westcoast pop) en punkrock livebeest John Coffey. Verder hoor je rauwe Rotterdamse hiphop (ft. JeBroer), een nieuw project van de drummer van Moss met Leine, indiepop uit Ermelo, klasse Lowlands-fähige elektronica, de nieuwe electro-act rond Mathias Janmaat (Bombay Show Pig), straffe Mokumse punkrock, Limburgse garagepop (ook op ITGWO te zien!) en zoveel meer. Met als uitsmijter een hagelnieuwe bonustrack van 3voor12 Award-genomineerde Applescal. Hollandse Nieuwe 44 staat nu op de Luisterpaal en je vindt alle links in dit artikel.

Hollandse Nieuwe van de maand The Maureens smeedt uitstekend gesmede westcoast pop en presenteert de debuutplaat 14 september in EKKO (Utrecht). De band bestaat uit ex-leden van Silence is Sexy, Mr. Love and the Stallions en Brown Feather Sparrow en Guy Bours (ex-Alamo Race Track) drumt op de plaat. John Coffey hield het Hollandse Nieuwe vaandel in augustus hoog met een niets ontziende tournee die na tien Duitse festivals ook de Lowlands X-Ray omploegde. Ga. Die. Mannen. Live. Zien.

Info over de rest van de bands in trackvolgorde:
Afterpartees komt uit Horst, Limburg met prettige rammelende garage en powerpop die fijntjes aan The Libertines herinnert en voor partees gaat zorgen op Into The Great Wide Open, Incubate en Let's Get Lost. Backgammon houdt ook van Babyshambles en Strokes en komt uit Ermelo met een sterke debuut-EP. Cheaters is de nieuwe electro-band van Mathias Janmaat (Bombay Show Pig), Lenka Boyd (Kill ‘em Mister), Tobias Ponsioen (Houses) en Raul Inzaurralde (Wooden Constructions) en gaan we dit najaar op de Popronde bewonderen. De Rotterdamse rapper Rascle scheidde zich onlangs van ROTZZ af en heeft net de beste Basier Haters mini EP gedropt. Productie door Stacey Grind, Don de Baron (NoizBoiz) host en presentatie deze vrijdag (06-09) in Podium Grounds, Rotterdam. Krijg je meteen ook Clinton mee, die als Dr. Snikkel zijn Sextape presenteert en verderop deze sampler staat.

Misschienheb je Know V.A. wel net op Lowlands (check die set hier), Mysteryland of Solar aan het werk gezien of ken je Marijn Brussaard en Feico De Muinck Keizer van de Hoax avonden in Amsterdam. Hun Sowjamz EP is net en luister je op Soundcloud. Moss-drummer Finn Kruyning maakte met songwriter Leine een elektronische folk-EP vernoemd naar Zwedens langste rivier Klarälven (letterlijk: heldere rivier en zo klinkt het dan ook). Check die clip. Ze Mannschaft ('Amsterdamse rockband naar Duits model' en naar goed voorbeeld) gooit de eerste single Cokebottlebody eruit van het op 27 september geplande debuutalbum Gosu Ckac Ock. Nog een all-star formatie: het hoofdstedelijke, hard punkrockende White Slice herbergt ex-leden van Malkovich, Gewapend Beton, Local Spastics, Brat Pack en Bullerslug. Live nog sensationeler: presentatie 13 september releaseshow in Pakhuis Wilhelmina in Amsterdam.

Buffalo Roam schuwt een potje gemene rock evenmin. De garagerockband uit Leeuwarden heeft net de EP No Benefits uit en die download/luister je hier. Producer Frenquency is terug: nu met een beste Ready To Rumble EP op het Basserk label, en 'bezerk bass it is'. FilosofischeStilte is ook geen onbekende. Na de show op het Hollandse Nieuwe Incubate podium scoort het jonge Haagse talent Luuk Graham nu met de Homegrown EP op de Luisterpaal. In de gaten houden die jongen. Poprockers Coppersky (Amersfoort en Utrecht) debuteren op 10 oktober met album Relief, be around the bend in EKKO, dit voorproefje riekt lekker naar Gaslight Anthem. Er gebeurt veel goeds in Haarlem, ook ondergronds en daar is het Geertruida collectief verdacht vaak bij betrokken. Dat geldt ook voor RAAF (met leden Those Foreign Kids), waar je op Incubate en Popronde nog hard plezier aan gaat beleven.

Grunn indie band Model Depose specialiseert in 'The New Romantics of the modern age', new wave en synthpop. Aangeschoten Wild noemt zich 'dé naoorlogse boyband aan het begin van haar jachtseizoen', is bij 'gebrek aan zangkunsten; gedoemd tot rappen' en te zien als DJVT liefhebbers en in de Grote Prijs van Nederland. Knarsetand is het nieuwe project van ON, u weet wel dat productiehuis dat Kyteman lanceerde. Ditmaal krijg je een live mix vandubstep/drum 'n bass/madness/ska/reggae/gypsy. Sommerhus is behalve Deens voor zomerhuisje ook de debuut-cd van het gelijknamige Rotterdamse singer-songwriterduo dat eerst als Vera actief was. Meer Scandinavische waer: Hömpfdinga is ondanks de IKEA branding en de Sarah Lund truien, toch echt de slimme Gelderse variant van Slagsmålsklubben en op de Popronde te zien.

Soda P, Oil; wie kent ze nog? Sterkhouders van de randstedelijke indie scene niet eens zo lang geleden. Nu vinden twee leden een nieuw doel in The Cut/Up, dwarse post-rock/punk geïnspireerd door o.a. Hot Snakes, Afghan Whigs, Les Savy Fav, Dinosaur Jr. Presentatie op 17 september. Monomyth heeft net een 5 nummers tellende EP af, die langer duurt dan twee punkplaten. De Haagse groep (met ex-leden 35007, Gomer Pyle en Incense) maakt dan ook uitgesponnen stoner/kraut/drone songs. De plaat verschijnt 16 september op het aan Roadburn gelieerde Burning World Records. Bonus! Van 3voor12 Award-genomineerde Applescal die samen met Ryan Davis net een EP af heeft. Check die titeltrack hier als uitsmijter.