Hollandse Nieuwe van de Maand: John Coffey verovert harten in Duitsland en op Lowlands Hollandse Nieuwe van de Maand: John Coffey verovert harten in Duitsland en op Lowlands

“Onze optredens zijn als voetbalwedstrijden. Af en toe krijg je een harde trap, maar je gaat gewoon door”

, Tim Schakel

Hollandse Nieuwe van de Maand: John Coffey verovert harten in Duitsland en op Lowlands

“Onze optredens zijn als voetbalwedstrijden. Af en toe krijg je een harde trap, maar je gaat gewoon door”

Tim Schakel ,

Iedere maand kiest 3voor12 de Hollandse Nieuwe van de Maand. Welke artiest van eigen bodem maakt indruk, van welke act wordt het meest verwacht? Deze maand is het de beurt aan John Coffey. Deze punkrockers uit Utrecht gaan keihard en zijn binnenkort te bewonderen op Lowlands. Hier staan ze in de X-Ray en dat zal zweten geblazen worden, want deze band sloopt elke tent waar ze langskomen. Vandaag vertrekken ze naar Duitsland om daar een berg optredens te doen. Genoeg om over te praten, dus 3voor12 sprak met gitarist Alfred van Luttikhuizen.

Onlangs speelde John Coffey Groezrock nog plat en was de zanger regelmatig ergens hoog op een paal te vinden. Bloed, zweet en moshpits zijn typerend voor de optredens van deze besnorde jongemannen, die ze afgelopen jaren deden in elke zweterige schuur van Nederland en omstreken. Sinds Noorderslag gaat het helemaal hard en op 17 augustus staan ze op hét festival van Nederland. Maar voor John Coffey is augustus eigenlijk een Duitse maand. De rockers spelen in deze tijdsperiode op maar liefst 10 festivals bij onze Oosterburen. Ergens tussendoor doen ze nog even Lowlands. “Ben jij gek! Tussendoor Lowlands? Wij werden helemaal gek toen we het nieuws hoorden. Ik kom daar al vanaf mijn zeventiende. Dit is een festival dat we van ons lijstje kunnen afstrepen. Lowlands is voor ons net zo’n heilige graal als Groezrock. We hopen dat deze show net zo goed gaat”, aldus Alfred. Een speciale gebeurtenis voor de band, maar verwacht niet te veel poespas. “Als we budget zouden hebben voor vuurwerk zouden we dat doen”, zegt Alfred met een knipoog. “Voor grote shows zijn we iets meer gespannen dan normaal, wat meestal resulteert in een kneiterharde show. We gaan waarschijnlijk wel iets speciaals doen, maar dat zal je dan wel zien.”

Nog maar even terug naar Duitsland. Dat dit land en John Coffey een goede combinatie zijn, is geen verrassing voor de gitarist. “Aanvankelijk wilden we ons alleen op Duitsland richten, omdat er door de geschiedenis heen van Nederland weinig ruimte is voor teringherrie. Het is zo’n groot rockland en mensen gaan daar helemaal los op.” John Coffey werd vorig jaar getekend door het Duitse label Redfield Records. De band had echter niet verwacht, dat de boel ook in Nederland zou exploderen. “Toen hebben we tegen onze bookers gezegd dat we elk optreden in zowel Nederland als Duitsland willen doen. Hierdoor hebben we een druk schema, maar fuck it.”

Blauwe plekken en schaafwonden
De vele optredens en zeker de intensiteit waarmee de band speelt, eist fysiek echter zijn tol. “We gaan elk optreden tot het gaatje. Hierdoor kunnen sommige bandleden wel wat lichamelijke rust gebruiken”, vertelt Alfred. De rockers zeuren echter niet. Tanden op elkaar en alles geven hoort tenslotte bij een vuige band als John Coffey. “Een optreden van ons is als een voetbalwedstrijd. Je kan een harde trap krijgen, maar je gaat gewoon door. Tijdens de show voel je niks en de pijn merk je achteraf pas.” De band heeft inmiddels een hoop wedstrijden gespeeld en daarvan een hoop gewonnen. “Je ziet gewoon bij elke gig het bezoekersaantal groeien.” Maar welke optredens waren eigenlijk het beste? “Zwarte Cross was heel tof. Die gasten daar zijn net zo knettergek als wij. Een perfecte combinatie dus”, concludeert Alfred. Een ander hoogtepunt voor de band was het festival Dieksiepop. De mannen kwamen net terug van het strand en arriveerden daar in volledige zen-modus. De sfeer op het festival was echter compleet anders. “De organisatie en het publiek waren daar zo enthousiast. Tijdens de show werden we bekogeld met stro. Ondertussen werden banken uit elkaar gescheurd en liepen er mensen in varkens-outfits rond. Toen we daar kwamen dachten we holy-shit! Ik lachte de ballen uit mijn broek, vooral omdat ik dit totaal niet verwachtte”, aldus Alfred.

Tijdens het touren is John Coffey druk bezig met het schrijven van nummers voor een nieuw album. Wanneer dit uit moet komen weet de band niet. “De nieuwe songs worden echt next-level. Er liggen zoveel goede ideeën klaar. We gaan er alles aan doen om dit album beter te maken dan de vorige. Maar eerst gaan we na deze maand, in het najaar, nog wat shows in Duitsland en Nederland doen.”

John Coffey speelt op 17 augustus op Lowlands en 13 september in de Melkweg, Amsterdam. Kijk hieronder de beelden van Dieksiepop terug.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12