Hollandse Nieuwe van de Maand: Jacco Gardner

'Baroquepop'-muzikant bevindt zich in internationale buzz en brengt debuutalbum wereldwijd uit

Laurence Tanamal ,

Iedere maand kiest 3voor12 de Hollandse Nieuwe van de maand. Welke artiest van eigen bodem maakt indruk, van welk album wordt het meest verwacht? De eerste Hollandse Nieuwe van de Maand van 2013 is Jacco Gardner. Zijn debuutalbum Cabinet of Curiosities komt 11 februari 2013 wereldwijd uit op het Amerikaanse Trouble In Mind label en Excelsior brengt en promoot het album in de Benelux. Internationaal staat hij momenteel in de schijnwerpers met zijn psychedelische 'baroquepop'. 2013 belooft het jaar van zijn definitieve doorbraak te worden.

De Noord-Hollander was eerder bekend van zijn rol in Lola Kite en The Skywalkers en afgelopen maart verscheen zijn solonummer Clear The Air op onze Hollandse Nieuwe sampler. Nu zijn albumpresentatie nadert, er meer werk uitkomt en hij live speelt wordt steeds duidelijker dat Gardner iets bijzonders met zich meebrengt. Zijn liedjes zijn licht psychedelisch (zo noemt hij Syd Barrett als invloed) en worden door zichzelf geclassificeerd als 'baroquepop', een stijl die popmuziek vermengt met elementen van klassieke muziek, zoals strijkers.

Gardner kan niet alleen op aandacht rekenen binnen de Nederlandse grenzen. Sterker nog, het ziet er naar uit dat de Buzz rondom hem groter is in het buitenland dan binnen Nederland zelf. Zo ging zijn nieuwe nummer The Ballad Of Little Jane in premiere bij de Amerikaanse hypesite Pitchfork, voerde hij de Buzzlijst van NME aan en werd hij door The Guardian verkozen tot 'New Band Of The Day'. Psychedelica/garage magazine Shindig riep Clear The Air in 2012 uit tot single van het jaar. Een internationaal optreden dat al vast staat is op SXSW in maart, het grootste showcase festival ter wereld.

Toen de Britse band The Horrors hem vorig jaar voor een optreden in Londen vroeg moest Gardner bekennen nog niet eens een band bij elkaar te hebben. Inmiddels speelt hij wel in een volledige bezetting, namelijk met drummer Jos van Tol en Lola Kite-leden Jasper Verhulst (basgitaar) en Keez Groenteman (gitaar). Zo speelden zij al op Le Guess Who? en maken zij deze maand hun opwachting op Eurosonic Noorderslag. Tot dusverre is zijn werk alleen nog maar live te horen, aangezien een officiele albumrelease gepland staat voor februari.

Jacco Gardner is niet alleen verkozen tot Hollandse Nieuwe van de Maand, maar staat ook in de lijst met namen voor onze 12van3voor12 van 2013.