Syd Barrett bracht Jacco Gardner aan de sixties psychedelica

Debuutalbum wereldwijd uit, Excelsior doet Benelux

Ingmar Griffioen ,

Noord-Hollander Jacco Gardner timmert hard én internationaal aan de sixties-weg. Zijn debuutalbum Cabinet of Curiousities komt 11 februari 2013 wereldwijd uit op het Amerikaanse Trouble In Mind label en Excelsior zorgt voor de Benelux. Zowel op Le Guess Who? als op Noorderslag staat Jacco Gardner bovendien op een sterk geprogrammeerd podium met verwante artiesten. De Le Guess Who? Fuzzbox herbergt voorbeelden als Ty Segall en White Fence. En dan zijn er nog grote Europese plannen en vanaf maart zeker ook Amerikaanse.

Jacco Gardner kun je kennen van eerste single Clear The Air, die in maart op de Hollandse Nieuwe sampler stond of van zijn rol in Lola Kite en The Skywalkers. Die laatste was zijn eerste serieuze band. "Ik had daarvoor al een solo-project, maar dat werkte niet zo. Mensen luisterden niet echt dus was ik toe aan wat luiders." Dat werd het duo The Skywalkers met Gardners beste vriend Hugo van de Poel. "Een orgel-drums duo. Het was heel bijzonder om freakbeat- en garagesongs te schrijven voor die instrumenten, maar ook een beperking." Live is Jacco Gardner nu een band met drummer Jos van Tol en Lola Kite-leden Jasper Verhulst (basgitaar) Keez Groenteman (gitaar). "De basis is drums, bas en gitaar. Ik voeg daar zelf met een sampler lagen aan toe met strijkers en orgeltjes en zing alle vocalen." Groenteman en Verhulst zorgen voor de backing vocals. "Voor de koortjes, die zijn wel essentieel voor de muziek."

Zijn voorliefde voor sixties en psychedelica uit zich ook in een reeks van fraaie retro clips. Muzikaal komt die invloed deels uit eigen familie. "Mijn oudste broer draaide altijd The Doors, maar daar was ik toen niet heel bewust mee bezig. De vader van Hugo liet ons kennismaken met de muziek van Syd Barrett. We hebben toen ook een docu over hem gezien, dat heeft heel veel indruk gemaakt en daarna ben ik ook andere artiesten gaan luisteren als The Soft Machine. Maar Syd Barrett was echt aan het begin en is dé reden. We waren toen een jaar of veertien." Door The Skywalkers wist Gardner dat er interesse was voor sixties muziek. "Er zijn eigenlijk twee scenes. De ene is revivalist, met mensen die zich verkleden en van die feestjes, bijna een gimmick. De andere is de neo-psych scene die vanuit de VS is overgewaaid. Die kende ik niet toen ik solo ging, maar is heel hip and happening. Daar was ik blij door verrast."

"Trouble In Mind zit echt middenin die scene. Ik heb van hen ook een pakket vinyl gehad van artiesten uit hun stal als Ty Segall, Mikal Cronin, Night Beats en The Paperhead. Misschien om mij te laten zien dat het ze menens was, maar dat heeft zeker gewerkt want ik vond het te gek!" Dat Trouble in Mind uit Chicago de langspeler wereldwijd uitbrengt is zeker geen alledaags gegeven voor een Nederlandse artiest. De labeleigenaar hoorde de in Spanje uitgebrachte single Clear The Air en nam toen contact op. "Hij is veel in hetzelfde genre bezig, heeft toen mijn tweede single uitgebracht en vroeg meteen of ik een album wilde doen. Daar moest ik even over nadenken, maar ik kwam toch op Trouble In Mind. Het is een uniek label, ik denk dat je mijn combi van psychedelische muziek en klassieke barokke pop nergens anders vindt. En zeker geen label dat het op een frisse manier en succesvol presenteert."

Deelnemen aan de Le Guess Who? Fuzzbox is evenmin alledaags voor de muzikant uit Hoorn. "Het initiatief is te gek, ik heb nog nooit zoiets gezien op een festival. Als ik er niet bij stond, was ik er zeker als bezoeker heen gegaan. Ik vind White Fence ook te gek, die zitten meer tussen de pop- en psych-kant." Garagerocker Ty Segall is een held, maar zit niet helemaal in dezelfde hoek als Gardner. "Hij zit meer aan de garage- en ik meer aan de poppy kant. Hij moet het live van de performance hebben, wij hoeven niet van de versterkers te springen en hebben liever de harmonieën zuiver en een betoverende sfeer." Gardner is ook net voor Noorderslag bevestigd. "Het lijkt alsof ze Fuzzbox daar doortrekken op het Volkskrant-podium met ook Mozes and the Firstborn, Electric Tears en traumahelikopter."

Jacco Gardner wil en hoeft zich niet te beperken tot Nederland. Hij staat 7 december op een sixties festival in het Spaanse Leon, speelt in februari twee Belgische shows met The Cosmonauts en heeft ook Duitse, Franse en Londense data op de kalender. "En we zijn bezig met de Amerikaanse boeker Panache, dezelfde die ook Ty Segall, Mikal Cronin en White Fence doet. De strategie is om in te zetten op een tour in maart en een plek op SXSW. Er zitten ook nog Duitse data aan te komen."

Noorderslag zit zo'n maand voor de release, dus zijn debuutplaat Cabinet of Curiousities is dan nog niet te koop, maar wel live te horen. Gardner heeft ook net een fijn nummer met Bombay Show Pig uitgebracht, waarvan je de clip hieronder ziet.