'Wonderkind' Jacco Gardner buzzt internationaal

NME, The Guardian en Pitchfork pikken zanger uit Hoorn op

Atze de Vrieze ,

Na NME en Pitchfork pikt nu ook The Guardian het Nederlandse talent Jacco Gardner op. De Engelse krant roept de zanger uit Hoorn vandaag uit tot 'Best New Band Of The Day'. "Hij heeft niet alleen het instrumentarium en de sound in het algemeen goed voor elkaar, door de juiste analoge apparatuur te gebruiken. Hij heeft ook de juiste stem. En dat is opvallend, want het is een heel specifieke manier van zingen die je gerust 'chique' mag noemen."

Jacco Gardners debuutalbum Cabinet Of Curiosities verschijnt pas in februari, op het internationaal toonaangevende label Trouble In Mind. Excelsior zal het album in de Benelux uitbrengen en promoten. Het label houdt hier de hand nog even stevig op de knip, maar internationaal begint de buzz steeds sterker toe te nemen. Zo ging afgelopen week een nieuwe track - The Ballad Of Little Jane - in premiere bij het grote Amerikaanse platform Pitchfork, waar gretig Gardner's zelfgekozen term 'barokpop' overgenomen wordt. "Zijn delivery is geen pure schilderachtige pop van vroeger - er zit een digitale glans aan zijn instrumenten, en onder de vintage zoetigheid van het liedje schuilt een opvallend moderne beat."

Psychedelica/garage magazine Shindig riep Clear The Air onlangs uit tot single van het jaar. Het Britse popblad NME noemt hem zelfs de geheime bron van de UK psych op dit moment, omdat bands als The Horrors en Temples voor de charmes van de Nederlander gevallen zijn. "Gardner's vroege liedjes Where Will You Go en Clear The Air zijn allebei zeer realistische pogingen om bij het werk van Pink Floyd uit het Syd-tijdperk te komen. Als hij die truc nog een paar keer kan herhalen op Cabinet of Curiosities, mogen 'onze jongens' wel eens wat beter hun best gaan doen." Gisteren werd bekend dat Jacco Gardner een van de (tot nu toe) zes Nederlandse acts is op SXSW. Afgelopen zondag speelde hij op Le Guess Who in Utrecht.