Popprijs 2012: De kanshebbers volgens de 3voor12 schaduwjury

Wie gaat er met de cheque vandoor op Noorderslag?

Judith Laanen ,

Vorig jaar was De Jeugd van Tegenwoordig de gelukkige die de Popprijs mee naar huis mocht nemen, de belangrijkste prijs in de Nederlandse popmuziek. Wie zou dit jaar de cheque mee naar huis mogen nemen? Omdat speculeren nooit verveelt stelden we een schaduwjury samen: Journalist Peter Bruyn, 013-programmeur Joep Smeets en 3FM-dj Michiel Veenstra laten hun licht schijnen over de potentiële winnaars.

Michiel Veenstra (3FM, dj): ‘Gers Pardoel en Doe Maar’
“Gers Pardoel acht ik een grote kanshebber. Die heeft zoveel hits gescoord het afgelopen jaar. Op Pinkpop vond ik hem ook bijzonder goed. Iedereen deed een beetje van ‘meh, hitjes enzo’, maar hij stond er wel en het hele veld ging mee. Een andere kanshebber is Doe Maar. Die hebben niet alleen een staat van dienst, maar zijn vorig jaar ook weer bij elkaar gekomen, er komt een clubtour aan, die TopNotch-sampler met artiesten als Sef die een nummer van Doe Maar deden kwam uit. Die was echt geweldig. Doe Maar is een inspiratiebron voor die hele nederhop-scene geweest, dat zei Sef ook een keer in mijn programma. Ze zijn allemaal schatplichtig aan Doe Maar. Zij hebben reggae, een muziekstroming die totaal on-Nederlands was, zich helemaal eigen gemaakt. Ik haat reggae, maar ik hou van Doe Maar. Ze hebben echt een inhaalslag gemaakt: eerst een Edison, nu ook gewoon de Popprijs erbij, waarom niet? Dat zou het plaatje wel compleet maken. Als er één artiest is die de Nederlandse muziekscene geherdefinieerd heeft, is het Doe Maar wel.”

Joep Smeets (programmeur 013): ‘Afrojack’
“Afrojack werd vorig jaar al genoemd en is nu ook op grote schaal doorgebroken, met name in de Verenigde Staten en zijn zegetocht op het Amsterdam Dance Event in oktober. Hij heeft zich het afgelopen jaar zeker internationaal veel duidelijker gemanifesteerd dan welke andere Nederlandse artiest. Hij stond ook in de top tien van de DJ Mag Top 100. Niet heel onontkoombaar, maar wel verdienstelijk. En nog een belangrijk argument om hem als kanshebber te noemen is dat het alweer een tijd geleden is dat een dance-artiest gewonnen heeft. 2012 was zeker het jaar voor de dance, ook vanwege de doorbraak van het genre in Amerika.”

Peter Bruyn (journalist, genomineerd voor de Pop Media Prijs 2012): ‘De Kift, Machinefabriek en Alex Roeka’
“Ik zie graag De Kift, Alex Roeka of Machinefabriek de Popprijs 2012 winnen. Stuk voor stuk originele en eigenzinnige muziek, en vele malen creatiever dan de middle-of-the-road-namen als Afrojack, Doe Maar en Gers Pardoel die al genoemd worden. Racoon is bijvoorbeeld geen band die het leven van mensen veranderd heeft zoals The Ex (die de Popprijs in 1991 won, red.), Gers is leuk voor bejaarden en kinderen om mee te zingen, de serieuze muziekliefhebber hield zich vroeger al niet bezig met Doe Maar dus nu nog steeds niet. De Kift is na The Ex misschien wel de belangrijkste band van Nederland. Dit jaar bestaan ze 25 jaar en doen ze een jubileumtoer. Alex Roeka is een singer-songwriter komt uit de Excelsior-stal en heeft al veel platen uitgebracht. Machinefabriek gaat ook al tien jaar mee. Als we het over elektronische muziek hebben komen we vaak uit op dance, maar dit is hele andere elektronische muziek. Ze hebben een aantal hele goede albums uitgebracht, maar kunnen ook internationaal potten breken.”

De Popprijs 2012 wordt aanstaande zaterdag 12 januari op Noorderslag uitgereikt.