3voor12 talkshow: Buma/Stemra wil licentiemodel voor blogs die muziek embedden 3voor12 talkshow: Buma/Stemra wil licentiemodel voor blogs die muziek embedden

Directievoorzitter Hein van der Ree in 3voor12 Talkshow over streamen, verdienmodellen en downloaden

, Ingmar Griffioen

3voor12 talkshow: Buma/Stemra wil licentiemodel voor blogs die muziek embedden

Directievoorzitter Hein van der Ree in 3voor12 Talkshow over streamen, verdienmodellen en downloaden

Ingmar Griffioen ,

Van aantijgingen over corrupte bestuurders tot het salaris van de directie: Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra is vrijwel elke maand in het nieuws met een gevoelig dossier. De laatste tijd gaat het vooral over streaming, het downloadverbod en de popmuziek als creatieve topsector. Buma/Stemra heeft zich voor die laatste twee actief ingezet en directievoorzitter Hein van der Ree trad daarbij op de voorgrond. In gesprek met 3voor12-presentator Atze de Vrieze toont Van der Ree zich nog steeds voorstander van een downloadverbod en kondigt hij aan dat Buma/Stemra licentiemodellen voor het embedden van (radio- en YouTube-) streams wil bedenken.

Presentator Atze de Vrieze begon over de rechtzaak tegen Nederland.fm, een site die streams van radiozenders embed, wat volgens de rechter op nieuwe openbaarmakingen neerkomt. Winst voor Buma dus, maar moet iedere site (met kvk-inschrijving) straks betalen voor een hyperlink ("het openbaar maken van een openbaarmaking") en/of een YouTube-embed? Van der Ree: "We zijn in discussie om een licentie te regelen. Dat zullen we niet alleen voor hem doen, maar iemand die een blogje heeft en daar een filmpje op zet is niet het eerste waar we aan denken." Buma/Stemra denkt wel dat dat een openbaarmaking is. "Daar moeten we een licentiemodel voor bedenken."

Kijk hier wat Hein van der Ree nog meer zei over streamen, (de verdiensten uit) legale streamingdiensten en de wenselijkheid van een downloadverbod. Bekijk alle 22 talkshow-items in onze YouTube-playlist.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12