3voor12 draait (week 12): Nouveau Vélo, Suit and Tie Johns & DJ Koze

3voor12 Album van de Week is: Toro Y Moi - Anything In Return (Konkurrent)

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

Top 10:

1. The sound of the Dutch Underground Melkweg 21 maart
"Uitstekend idee natuurlijk: 21 toffe 'underground' bands in 3 zalen van de Melkweg." (Ingmar Griffioen)
"Wat een fijne verzameling acts waarvan er veel wat mij betreft wat
minder underground  zouden mogen zijn." (Stephan van Peursem)
"Nederlandse galmwave die live het best tot zijn recht komt" (Menno Visser over Nouveau Velo)
2.
Nouveau Velo - Daze (Subroutine)
"Als John Peel nog leefde, had hij hen geliked op Facebook." (Menno Visser)
"Het jonge wavey trio Nouveau Velo was de verrassing van de avond (met Ian Brown zang)" (Ingmar Griffioen)
"fijne wave van Nouveau Vélo" (Stephan van Peursem)
"Wedden dat ze even groot kunnen worden als bijvoorbeeld Moss?" (Timo Pisart)
3. Suit and Tie Johns - PAUL (eigen beheer)
"
De ontdekking van SXSW! Eh, althans, als ze er hadden gestaan." (Timo Pisart)
"Een heerlijke gruizige plaat van formaat. Snel live gaan zien die gasten" (Ingmar Griffioen)
4. DJ Koze - Amygdala (Pampa/N.E.W.S.)
"Fijn ontspannen dansalbum dat genoeg gekkigheid bevat om je de 13
tracks lang te boeien" (Stephan van Peursem)
"House, funky, ontspannen, kort samengevat een plaat die veel geluksstofjes in de hersens aanmaakt." (Paul Bijkerk)
5. Parquet Courts - SXSW - Mohawk - Austin, Texas (concert)
"pakkende songs, twee leadvocalisten, Ramones-achtig stampwerk, Pavement-achtige gekkigheid, energie, brutaliteit en humor." (Willem van Zeeland)
6. Bad Lovers - You And I (Burger City Rock N Roll)
"Lokaal garagerockbandje uit Austin dat een voordehand liggend refrein met een omhaal inkopt."(Menno Visser)
7. Mikal Cronin live op SXSW
"Bassist Ty Segall overlaadt melodieuze liedjes met razende fuzz." (Atze de Vrieze)
8. Georgiana Starlington - Paper Moon (HoZac)
"Klinkt als Johnny Cash/June Carter & Lee Hazlewood/Nancy Sinatra met een lekker
dreigende en moody twang." (Stephan van Peursem)
9. Vampire Weekend - Diane Young (single, V2)
"Welkom terug, superslim inventief popliedje." (Menno Visser)
10. Lucky Fonz III - All Of Amsterdam (Top Notch/Universal)
"Volgens mij is er in Nederland geen betere performer dan Lucky." (Timo Pisart)

Willem van Zeeland draait:
SXSW
Ja het was druk, de rijen waren lang en in sommige straten kon je amper nog lopen en ja het was weer heel inspirerend, een week lang SXSW Music, Film en Interactive. Heel veel nieuwe bands gezien, films waarvan ik hoop dat we ze terug gaan zien op de Nederlandse televisie en nieuwe vergezichten over de toekomst van de muziekindustrie.
 
Een van de leukste nieuwe bands die ik deze week zag: Parquet Courts. Deze band verenigt veel kwaliteiten in zich: pakkende songs, twee leadvocalisten, Ramones-achtig stampwerk, Pavement-achtige gekkigheid, energie, brutaliteit en humor. Het ene moment laat iedereen zich meeslepen door een mooi liedje, even later barst de moshpit weer los. Iedereen wil Parquet Courts hebben deze zomer. Indiestad en De Wereld Draait Buiten zijn vooralsnog de gelukkigen in Nederland. 
 
Dit feestelijke Americana-gezelschap was al enkele keren te zien in Nederland, maar in de authentieke entourage van The Broken Spoke in Austin, Texas komen ze natuurlijk het beste tot hun recht. Pokey eindigt staand op een stoel, midden op de dansvloer, het publiek dansend en meezingend om hem heen. Heerlijke act, deze zomer te zien op Lowlands.

Menno visser draait:
Bad Lovers - You And I (Burger City Rock N Roll)

Catchy as hell, why the hell not... Lokaal garagerockbandje uit Austin dat een voordehand liggend refrein met een omhaal inkopt. En krijg het nu maar weer uit je kop, sterkte. Zou standaard op het repertoire van Mozes & The Firstborn moeten staan.

Nouveau Velo (Sound Of The Underground Avond, Melkweg, 21 maart)
Nederlandse galmwave die live het best tot zijn recht komt met een spannend en intrigerend optreden, waarbij de spoken uit de jaren tachtig boven kwamen drijven. Als John Peel nog leefde, had hij hen geliked op Facebook.

Vampire Weekend - Diane Young (single, V2)

Welcome back! Toeters links, zij gaan in slalom. Superslim inventief popliedje.

Ingmar Griffioen draait:
20 Jahre Kompakt Kollektion 1 (compilatie, Kompakt/NEWS)

Ik had vroeger helemaal niks met house met stemmetjes. Integendeel: tijdens het raven/gabberen vervloekten we iedere mc en kregen de kaken net genoeg van elkaar om "Mars Needs Women", "The House Of God" of "Something For Your Mind..." te brabbelen. Minimale techno behoorde evenmin tot de favorieten helaas, maar dat euvel is een jaar of 15 terug al rechtgezet. Inmiddels heeft het Keulse heiligdom Kompakt voor de 20e verjaardag een hele fijne verzamelaar uit en die opent met twee tracks die ik al een weeklang meezing: 'I Think About You' (Heiko Voss) en de laidback Dj Koze remix van Matias Aguayo: "Por que yo quiero bailar con un ritmo más nocturno, más profundo, más sensual. Basta ya de minimal!" Más adelante indeed. Mijlpaaltje hoor, het label en deze sampler dan. Ik sprak Darko Esser en Nuno Dos Santos over het label.

The Sound Of The Dutch Underground, 21-03-13 @ Melkweg
Uitstekend idee natuurlijk: 21 toffe 'underground' bands in 3 zalen van de Melkweg, maar het is altijd afwachten of dat ook zo uitpakt en of er genoeg volk op afkomt. Dus wel: de belangstelling voor Space Siren in de theaterzaal was zelfs dusdanig dat we die moesten skippen. Geen straf want daardoor op tijd voor Vox Von Braun die in de Oude Zaal de beste set afwerkten die ik ze ooit zag doen (materiaal is sinds laatste album ook +10), Excelsior 60ies aanwinst Earth MK II moet nog wat meters maken, dan een fijne Lemontrip van post-dubstep & future R&B, WOLVON noisde, feedbackde en boeide een volle Oude Zaal, Those Foreign Kids waren vooral hard, het jonge wavey trio Nouveau Velo de verrassing van de avond (met Ian Brown zang) en als afsluiter trippen en spacen op het uitstekende Eklin. Zeer geslaagde, goed bezochte avond, vaker doen svp. Check ook die Nouveau Velo EP

Suit And Tie Johns - PAUL (album, eigen beheer)
Nee, dat is niet de nieuwe psychrock-formatie uit de States en evenmin een van de sterke lichting garage-psych bands, die onder meer naar de Le Guess Who? fuzzbox overwaaiden. Suit And Tie Johns is wel een nieuwe band, maar komt 'gewoon' uit Nijmegen en debuteert in eigen beheer meteen met een heerlijke gruizige plaat van formaat. Snel live gaan zien die gasten, bijvoorbeeld op Tweetakt, Oranjepop of een van de drie Record Store Day instores.

Stephan van Peursem draait:
Dj Koze - Amygdala (Pampa/N.E.W.S.)
Fijn ontspannen dansalbum dat genoeg gekkigheid bevat om je de 13
tracks lang te boeien. Dj Koze vliegt alle kanten uit, maar nergens
heb je het idee dat hij maar wat aan fladdert. De Duitse technoballad
Das Wort met de zang van Dirk Von Lowtzow en een prachtige Marvin Gaye
sample is natuurlijk goud.

The Sound Of The Dutch Underground, 21-03-13 @ Melkweg

Wat een fijne verzameling acts waarvan er veel wat mij betreft wat
minder underground  zouden mogen zijn. Mijn hoogtepunten: de fijne
wave van Nouveau Vélo en de tegendraadse noise van Wolvon. Nederland
mag trots zijn.

Georgiana Starlington - Paper Moon (HoZac)
Mooi omschreven door Elpee Groningen op twitter: "Klinkt als Johnny
Cash/June Carter & Lee Hazlewood/Nancy Sinatra met een lekker
dreigende en moody twang." Niks maar aan toe te voegen! Aanrader dus
deze plaat op het fijne Amerikaanse underground label HoZac

Paul Bijkerk draait:
Beach Fossils - Clash The Truth (Captured Tracks/Konkurrent)
Beach Fossils is voor mij een eerste kennismaking. De mannen uit Brooklyn, New York, (waar anders komen die indiebandjes vandaan?) brengen hun tweede studioplaat uit. Hij ligt lekker in het gehoor, dromerige pop met afwisselende nummers, uptempo new wave, en rustige shoegaze-achtige droompop. Een kruising tussen The Radio Depth en The Drums. Lekker onderweg in de auto, niet te veel wegdromen, handen aan het stuur!

Birth of Joy - Make Things Happen
Ik mocht deze week de band Birth of Joy interviewen, de voor mij nog onbekende band van Nederlandse bodem, had ik wel een keer bij een DWDD-minuutje voorbij zien komen. Helaas niet meer in verdiept, maar zie daar het lot, gelukkig komen ze nog op mijn pad. Het rocktrio wat zich als genre omschrijft als sixties rock on steroids geeft een enorme adrenaline. De zanger heeft veel weg van de stem van Jim Morrisson op zijn laatste album L.A. Woman. Rockrevival Retro it is! Deze zomer gaan ze touren in Europa, waarom staan deze mannen nog niet op grote festivals in Nederland? Of is dit een best kept secretact? Toch maar naar mijn studentenstadje in de LVC een kijkje nemen!

DJ Koze - Amygdala (Pampa-N.E.W.S.)
Heerlijke deephouseplaat die vooral onder het werk goed gedraait kan worden. Misschien ook wel een paar tracks voor op de hardloopplaylist, bijzondere plaat. Koze haalt van alles uit de kast en blijft verrassen met geluidjes en samples uit de oude en nieuwe doos. House, funky, ontspannen, kort samengevat een plaat die veel geluksstofjes in de hersens aanmaakt.

Timo Pisart draait:
Nouveau Vélo - Daze (Subroutine)

Ik ben fan. Perfect bandje voor Le Guess Who, zou ik zeggen: combineert het dromerige en de gouden gitaarlijnen van Real Estate met de noisy gitaren van Deerhunter, en dat ongekend fel gespeeld. Was een ontdekking op de Popronde en is dat nog steeds. Wedden dat ze even groot kunnen worden als bijvoorbeeld Moss?

Suit and Tie Johns - PAUL (eigen beheer)
De ontdekking van SXSW! Eh, althans, als ze er hadden gestaan. We begrijpen: u wordt er welhaast misselijk van dat "psych" te pas en te onpas wordt gebruikt, maar bij deze Nijmeegse garagerevelatie is het toch echt van toepassing. Dit is "the real deal", op het podium gaan ze gerust in een ontspoorde groove hangen en ook op plaat wordt het allemaal niet te bondig en poppy. Zonder het liedje uit het oog te verliezen, overigens. Topband.

Lucky Fonz III - All Of Amsterdam (Top Notch/Universal)
De meestertroubadour is terug met een compromisloos album over seks, de dood en de hoofdstad. Zijn Nederlandstalige uitstapje vond ik eerlijk gezegd wat te melig, maar op deze alweer vijfde langspeler van Otto Wichers staan een aantal prachtige liederen, en ik heb nu alweer zin om 'm solo op de bühne te zien. Waarom? Volgens mij is er in Nederland geen betere performer dan Lucky.

Atze de Vrieze draait:
Solange live op SXSW

Ontspannen r&b-zangeres klaar voor een doorbraak onder eigen voorwaarden. Looks cool, sounds cool.

Mikal Cronin live op SXSW
Bassist Ty Segall overlaadt melodieuze liedjes met razende fuzz. Dit optreden maakt de verwachtingen voor zijn tweede plaat torenhoog.

Unknown Mortal Orchestra live op SXSW
Introverte indieliedjes krijgen op het podium een overtuigende uitvoering.