3voor12 draait (week 10): 5 Days Off, Pien Feith, SXSW 2013 3voor12 draait (week 10): 5 Days Off, Pien Feith, SXSW 2013

3voor12 Album van de Week is: Pien Feith - Tough Love

, Redactie 3voor12

3voor12 draait (week 10): 5 Days Off, Pien Feith, SXSW 2013

3voor12 Album van de Week is: Pien Feith - Tough Love

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

Top 10:

1. 5 Days Off dag 1 en 2
"De eerste twee dagen zitten erop, maar wat geweldig waren ze. Hoogtepunten: Hudson Mohawke, Krampfhaft, George Fitzgerald en A Made Up Sound." (Christiaan Walraven)
"Ook bijzonder: George FitzGerald met een hele lekkere houseset, het onnavolgbare Addison Groove en nationale held A Made Up Sound." (Timo Pisart)
"Hudson Mohawke is al een paar jaar een van de meest innovatieve producers ter wereld, maar het knappe is dat hij dat verbindt met het vermogen een dansvloer volledig op zijn kop te zetten. 5 Days Off doet de Hudmo Shake." (Atze de Vrieze)
2.
Pien Feith - Though Love (V2)
"In 2006, lang voordat ik bij 3voor12 werkte, zat ik al eens in de jury van de 3voor12 Utrecht Award. Pien Feith werd toen derde. Nu, in 2013, maakt ze haar beste album." (Willem van Zeeland)
"Dance On Time haalde niet alles uit het talent van de zangeres. Tough Love maakt wat mij betreft echter alles goed. Spannende productie en goede liedjes."
(Christiaan Walraven)
3. The Men - New Moon (album, Sacred Bones/Konkurrent)
"Mischien wel mijn favoriete gitaarplaat van het jaar tot nu toe. Nog steeds even gedreven en gejaagd als we van deze mannen uit Brooklyn gewend zijn." (Stephan van Peursem)
"Op New Moon komen de mannen uit Brooklyn ook meer rootsy (mandoline!) en akoestisch uit de hoek. Toch houden ze die meeslepende drive vast." (Ingmar Griffioen)
4. SXSW 2013 Potential Winners (Spotify Playlist)
"Het schema is al overvol maar toch ga ik de komende dagen deze playlist nog een paar keer doornemen om zo weinig mogelijk te missen." (Willem van Zeeland)
"Wat een gekkenhuis. We zijn nog niet eens het land uit of mijn hoofd is al overspoeld met nieuwe muziek." (Christiaan Walraven)
5.
Hollandse Nieuwe 39 / Hollandse Nieuwe vd Maand The Real Youth
"We moesten maandenlang de plas ophouden, maar nu is-tie-er eindelijk officieel: het wonder uit Limburg van The Real Youth." (Menno Visser)
"De 17-jarige mc Ares mogen we met recht een groot talent noemen, Boring Pop (leden Eklin en Yoshimi) maakt stuwende arty poprock, Snowapple is het nieuwe damesfolktrio Snowapple op V2 (25 maart release!) en Kapitein Kooistra en Auke Tjibbe serveren Friese fierljep dubhop. " (Ingmar Griffioen)

Ik kan haast niet meer wachten, bijna is het zo ver: SXSW 2013. Het schema is al overvol maar toch ga ik de komende dagen deze playlist nog een paar keer doornemen om zo weinig mogelijk te missen. Ook voor de thuisblijvers is het een lekkere berg nieuwe muziek.
 
In 2006, lang voordat ik bij 3voor12 werkte, zat ik al eens in de jury van de 3voor12 Utrecht Award. Pien Feith werd toen derde. Nu, in 2013, maakt ze haar beste album: Tough Love, volkomen terecht vandaag uitgeroepen tot 3voor12 Album Van De Week.
 
Voor wie het donderdag gemist heeft op Nederland 3: Geheel in de geest van het onderwerp roepen de makers op deze documentaire op zoveel mogelijk platforms te delen. Te zien op YouTube dus. Film die toont hoe het de Zweedse jongens achter The Pirate Bay verging. Mooie voorbereiding op SXSW waar we achtereenvolgens gaan meemaken: een Skype-interview met Kim Dotcom, de premiere van de documentaire Downloaded (over Napster) en een keynote interview met Spotify-baas Daniel Ek.

Paul Bijkerk draait:
Kim Janssen live @ 3voor12 Radio
Vanaf de eerste aanraking met de zwarte en witte toetsen raakt de zang van deze koning van de melancholie je tot in je tenen. De warmte die opgebouwd wordt met de andere instrumenten drums, cello en viool maken het lied compleet. Allemaal live te zien op 3voor12 Radio! kort samengevat Kippenvel!

live jamsessie tijdens South by Southwest 2012 met o.a. Ben Howard, Michael Kiwanuka
Via Jake Bugg stuitte ik op het album Solid Air van John Martyn, dit was naast Beatles, Jimi Hendrix en Nick Drake een inspiratiebron. Het album van Martyn bulkt van prachtige folknummers. Hier de cover Over The Hill tijdens een jamsessie op SXSW
met o.a.: Ben Howard, Michael Kiwanuka & The Staves. Dit jaar zullen er hopelijk weer zulke mooie jamsessies plaatsvinden.

The cat empire - Brigther than gold
Lekker nummer dat meteen blijft hangen, ochtend, middag en avond, laat die lente maar komen. De zeskoppige band uit Australië, heeft al de volgende genres als stempel gekregen jazz/reggae/funk/latin/gypsy/hip hop en waar valt dit onder? Muziek wellicht geinspireerd op de oorspronkelijke Australiërs, voor het land 'Down Under' als bijnaam kreeg.

Atze de Vrieze draait:
Hudson Mohawke live op 5 Days Off 2013
Hudson Mohawke is al een paar jaar een van de meest innovatieve producers ter wereld, maar het knappe is dat hij dat verbindt met het vermogen een dansvloer volledig op zijn kop te zetten. 5 Days Off doet de Hudmo Shake.

Ghostface & Adrian Younge – The Sure Shot (parts 1 and 2)

Alweer een toffe track uit die veelbelovende samenwerking tussen Wu Tang rapper Ghostface Killah en Wu Tang fan Adrian Younge.

Thee Oh Sees – Toe Cutter

Er zijn dingen waar je op aan kunt in het leven. Na de winter komt de lente. En dan komt er weer een nieuwe plaat van Thee Oh Sees. Altijd. Ook nu.

Ingmar Griffioen draait:
The Men - New Moon (album, Sacred Bones/Konkurrent)
The Men gaf een meer dan uitstekende, gedreven punkshow op Incubate 2012. Op New Moon komen de mannen uit Brooklyn ook meer rootsy (mandoline!) en akoestisch uit de hoek. Toch houden ze die meeslepende drive vast.

Hollandse Nieuwe 39

Hoppa; deel 39 op de paal, ditmaal geopend door de dancepop van de Limburgse Hollandse Nieuwe vd Maand The Real Youth. De 17-jarige mc Ares mogen we met recht een groot talent noemen, Boring Pop (leden Eklin en Yoshimi) maakt stuwende arty poprock, Snowapple is het nieuwe damesfolktrio Snowapple op V2 (25 maart release!) en Kapitein Kooistra en Auke Tjibbe serveren Friese fierljep dubhop. Bonussen van Nobody Beats The Drum en Paceshifters die SXSW gaan rocken. Lees en luister hier alles: http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2013/Hollandse-Nieuwe/Hollandse-Nieuwe-39.html

Egypt - Become The Sun (album Bandcamp)

Indutten zit er niet in dankzij deze goede tip van fijnproevende ex-stagiair Laurence: de verzengende doom en stoner metal van Egypt. Afkomstig uit het dankzij de film van de Coen bros vermaarde Fargo, North Dakota.

Christiaan Walraven draait:
5 Days Off, dag 1 en 2
De eerste twee dagen zitten erop, maar wat geweldig waren ze. Hoogtepunten: Hudson Mohawke, Krampfhaft, George Fitzgerald en A Made Up Sound.

Pien Feith - Tough Love
Eerlijk is eerlijk: van de vorige plaat van Pien Feith was ik een beetje teleurgesteld. Dance On Time haalde niet alles uit het talent van de zangeres. Tough Love maakt wat mij betreft echter alles goed. Spannende productie en goede liedjes.

SXSW 2013 Potential Winners (Spotify Playlist)
Wat een gekkenhuis. We zijn nog niet eens het land uit of mijn hoofd is al overspoeld met nieuwe muziek. Te veel toffe nieuwe artiesten om ooit allemaal te kunnen zien in een week. Als een kind in de snoepwinkel. Hoe moet ik in godsnaam slapen als ieder moet van de dag 100 te gekke bands optreden? Morituri te salutant.

Stephan van Peursem draait
The Men - New Moon (Sacred Bones/Konkurrent)

Mischien wel mijn favoriete gitaarplaat van het jaar tot nu toe. Nog steeds even gedreven en gejaagd als we van deze mannen uit Brooklyn gewend zijn, maar door een breder instrumentarium (piano, mandoline, slidegitaar) afwisselender en lichter verteerbaar dan hun vorige albums.

Julia Kent - Character (Leaf/Konkurrent)
Mooie, melancholische cello plaat door deze dame uit New York die je misschien kunt kennen als een van Antony's Johnsons. Tussen neo-klassiek, post-rock en minimal.  Voor fans van Rachels, Godspeed You! Black Emperor, Ólafur Arnalds en andere instrumentale helden.

Dirk Serries -  Microphonics Xxi-Xxv -  'mounting among the wings,
there's a light in vein. the burden of hope across thousands of
rivers'
(Tonefloat/Bertus)
'The Wagner of ambient' zo wordt Dirk Serries omschreven op Amazon.com. Treffende omschrijving; met schurende, dissonante drones en indrukwekkende soundscapes weet deze belg op zijn gitaar een overweldigend geluid te creëren. Groots en meeslepend.

Menno Visser Draait:
The Real Youth - We Are (single, eigen beheer)
We moesten maandenlang de plas ophouden, maar nu is-tie-er eindelijk officieel: het wonder uit Limburg. Als ik een platenmaatschappij was, zou ik niet te lang wachten (understatement).

Keys N Krates - Treat Me Right (liveclip)
Inspirerende liveclip van drie muzikanten die soort trap-pop maken (de overtreffende trap?), momenteel een hit op de blogs.

Magic Man - "Paris" (single, Neon Gold/Universal)
Foster the People meets Passion Pit. Toen de eerste lentebries de bollenvelden ontsteeg, was dit catchy nummer van deze synthpop band uit Providence de perfecte soundtrack. Maar ja, niet op SXSW, he...

De verstokte SF-fan in mij gaat snoeihard op die hoes. Fout én de focus op paarse pastelkleuren. Wat betreft de muziek kan ik kort zijn: als ik hier naar luister is het net of ik in een wasmachine ben gestopt die de ruimte is ingevlogen en pas daar heeft besloten op tilt te slaan.

The Lonely Island - YOLO
Toen Job Cohen vanochtend bij de presentatie van het rapport over de rellen in Haren YOLO in de mond nam, zagen wij bij 3voor12 een uitgelezen kans de voorbije internetrage voor eens en voor altijd te duiden. En om die zoete falsettostem van Adam Levine in combinatie met de droge raps van Kendrick Lamar nog eens uit de kast te trekken, uiteraard.

Jim Reeves - He'll Have To Go(1959)
Even tussen jou en mij: ik kwam er in een recent gesprek met Lucky Fonz achter dat we allebei enorme countryfans zijn. Toen ik de eerste regel van dit nummer aanhaalde als één van mijn favoriete kauntrie-nummers aller tijden, en hij mij moeiteloos aanvulde...goud. Dit nummer is voor iedereen die iemand probeert te overtuigen van hem of haar te houden.

Timo Pisart draait:
De drie J's: Oene van Geel wint Boy Edgar Prijs, Jef Neve-octet en Benjamin Herman/Anton Goudsmit
Driemaal jazz deze week, omdat ik het belachelijk vind dat jazz altijd in een stoffig hoekje op de vervelendste podia wordt vertolkt, terwijl zó veel van de muziek gewoonweg from outer space is. Neem Oene van Geel, de altviolist die afgelopen week de Boy Edgar Prijs in ontvangst mocht nemen: hij is verschrikkelijk inventief en virtuoos, maar bovenal speels en grappig. Dit is geen muziek voor ouwelullen, maar voor jongeren om keihard op te trippen. Idem dito voor het Jef Neve-octet dat ik verleden weekend zag: van verstilde lyrische stukken tot keiharde freejazz en weer terug. En dan ga ik vanavond nog naar de Toonzaal in Den Bosch, waar Benjamin Herman en Anton Goudsmit komen spelen. Deze acts verdienen een véél breder publiek dan de ouden van dagen. Die snappen de energie van deze shows vaak helemaal niet. Laat u verrassen, lieve jeugd, u zal niet worden teleurgesteld.

5 Days Off dag 2
Veel hoogtepunten, deze tweede dag van 5 Days Off. Modeselektor viel wellicht tegen, maar hun protegés maakten meer dan goed. Hoogtepunt was Anstam, die pikzwarte dubby techno draaide met synths waar David Lynch nog bang van zou worden. Tering. Ook bijzonder: George FitzGerald met een hele lekkere houseset, het onnavolgbare Addison Groove en nationale held A Made Up Sound.

Dead Neanderthals
- Polaris (Utech Records)
Omdat grindcore het nieuwe folk is, omdat Dead Neanderthals een van de meest compromisloze bands is die ik heb mogen aanschouwen en omdat je best tien minuten lang een stroboscoop kunt laten knallen tijdens je optredens. 5 Days Off, eat your heart out. #yolo

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12